| Amerikai sajtos steak
marhahús 80 dkg
tej 1 dl
zsemle 1 db
liszt 3 dkg
olaj 1 dl
tejszín 2 dl
Pannónia sajt 12 db
gyömbér
oregánó
őrölt bors, só
Elkészítése:
A sovány marhahúst finom tárcsán keresztül kétszer ledaráljuk. Hozzáöntjük a tejet és összedolgozzuk. Belekeverjük az áztatott és jól kicsavart zsemlét. Sóval, őrölt borssal, reszelt gyömbérrel, oregánóval fűszerezzük. Egyforma nagyságú pogácsákat formálunk belőle. Liszttel összekevert zsemlemorzsába forgatjuk, majd kevés forró olajban kisütjük. Ezután az olajba öntjük a tejszínt, beleszórjuk a reszelt Pannónia sajtot és megsózzuk. A kisült pogácsákat sorban visszahelyezzük és fedővel letakarva néhány percig gyenge tűzön pároljuk. Saját mártásával leöntve tálaljuk, tört burgonyát vagy párolt rizst adunk mellé.
Amerikai sajtos melegszendvics bacon szalonnával
Pannónia sajt 15 dkg
tejföl 1 dl
tojássárgája 1 db
kenyér 8 szelet
bacon szalonna 15 dkg
olaj 3 cl
pirospaprika
só
Elkészítése:
A lereszelt sajtot a tejföllel, sóval, kevés pirospaprikával egy lábasba tesszük és gyenge tűzön, folytonos keveréssel sűrű péppé főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd az elkészített sajtkrémmel megkenjük. A hajszálvékonyra szeletelt bacon szalonnát egy kevés olajban kissé megsütjük. Mindegyik sajtos kenyérre teszünk belőle. Forró sütőbe tesszük és 1-2 perc alatt jól átmelegítjük.
Amerikai sajtos-gyümölcsös pulykamell toaston
pulykamell 40 dkg
vaj 8 dkg
liszt 3 dkg
Pirítós kenyér 4 szelet
ananász 4 karika
Pannónia sajt 10 dkg
gyömbér
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A pulykamellből négy egyforma szeletet vágunk, kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük egy kevés őrölt fehér borssal és lisztbe mártjuk. Serpenyőben vajat hevítünk és megsütjük benne a hússzeleteket. A pirítós kenyereket vékonyan megkenjük vajjal, ráhelyezzük a húst, meghintjük reszelt gyömbérrel, majd a tetejére teszünk egy-egy ananászkarikát. Mindegyik kenyérszeletet beborítjuk egy-egy sajtszelettel és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad a tetején.
Angol sajtpogácsa
zsemlemorzsa 30 dkg
Pannónia sajt 25 dkg
vaj 15 dkg
tojássárgája 6 db
olaj 2 dl
pirospaprika
gyömbér
só
Elkészítése:
25 dkg szitált zsemlemorzsát 20 dkg reszelt Pannónia sajttal, vajjal és 4 db tojássárgájával jól összekeverünk. Sóval, reszelt gyömbérrel, egy kevés édesnemes pirospaprikával fűszerezzük és jól összedolgozzuk. Ezután lapos korongokat formálunk belőle. Elhabart tojássárgájában és zsemlemorzsában megforgatjuk, forró olajban megsütjük. Mindegyik pogácsa tetejére reszelt Pannónia sajtot teszünk és előmelegített sütőbe téve egy-két perc alatt rásütjük. Frissen, forrón kínáljuk.
Avignoni füstölt sajtos káposztás felfújt
fejes káposzta 1 kg
Karaván sajt 20 dkg
tojás 4 db
vaj 12 dkg
liszt 10 dkg
tejföl 2 dl
őrölt bors, só
Elkészítése:
A külső leveleitől megtisztított fejes káposzta torzsáját eltávolítjuk és sós vízben puhára főzzük. A főzővízből kivesszük, jól lecsurgatjuk és áttörjük, vagy turmixgéppel pépesítjük. Az áttört káposztát keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a tojások sárgáját, 8 dkg olvasztott vajat, 8 dkg lisztet és 5 dkg reszelt Karaván sajtot. Sóval, őrölt borssal ízesítjük és jól összekeverjük. Végül óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot. Megfelelő nagyságú formát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel és az elkészített keverékkel háromnegyedig megtöltjük. A formát vízzel telt edénybe állítjuk és lefedve kb. 50 percig gőzöljük a sütőben. Amikor elkészült, tálra borítjuk, olvasztott vajjal és tejföllel leöntjük és meghintjük a megmaradt reszelt sajttal.
Bázeli szalonnás sajtleves
császárszalonna 10 dkg
zsír 3 dkg
liszt 4 dkg
húsleveskocka 2 db
vöröshagyma 10 dkg
zöldpetrezselyem 2 cs.
vörösbor 3 dl
Karaván sajt 12 dkg
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A császárszalonnát apró kockákra vágjuk és kevés zsíron megpirítjuk. Szűrőkanállal kiemeljük a szalonnakockákat, a vissza-maradt zsírban elkeverjük a lisztet és világos rántást készítünk. A húsleveskockákat 8 dl vízzel felengedjük, beletesszük az apró kockákra vágott vöröshagymát, a zöldpetrezselyem felét, majd 15-20 percig forraljuk. Ezután a rántással besűrítjük és 4-5 percig tovább főzzük. Finom szűrőn keresztül átszűrjük, ismét felforraljuk, belekeverjük a pirított császárszalonnát, a zöldpetrezselyem másik felét és a vörösbort. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A reszelt Karaván sajtot közvetlenül tálalás előtt keverjük a forró levesbe.
Belga rakott csirke
burgonya 80 dkg
vaj 5 dkg
csirke 1,2 kg
paradicsom 20 dkg
zöldpetrezselyem 1 cs.
húsleves 2-3 dl
Pannónia sajt 15 dkg
tejszín 1 dl
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
Ennek az ételnek az a különlegessége, hogy minden anyagot nyersen teszünk az edénybe, légmentesen lezárjuk, így az ízek, aromák megmaradnak és különlegesen jó ízű ételt nyerünk. Egy tűzálló tálat alaposan kikenünk vajjal, majd az aljára egy sor burgonyakarikát rakunk. Erre szórjuk a vékony szeletekre vágott póréhagymát. Kissé megsózzuk, kevés őrölt fehér borssal meghintjük. Ezután a besózott csirkedarabok jönnek, amelyekre ismét burgonyakarikákat teszünk. Karikákra szelt paradicsom és apróra vágott zöldpetrezselyem következik, majd ismét csirke és póréhagyma. Végül burgonyával zárjuk a sort, amelyre vajdarabkákat teszünk. Ráöntjük a húslevest, alufóliával lezárjuk és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 1 órát pároljuk. Ezután a fóliát eltávolítjuk, gazdagon meghintjük reszelt Pannónia sajttal és meglocsoljuk egy kevés tejszínnel. Visszatesszük a forró sütőbe és addig sütjük, ameddig a sajt teljesen megolvad a tetején.
Bolognai spagetti
spagetti 40 dkg
vaj 8 dkg
füstölt szalonna 5 dkg
zeller 10 dkg
sárgarépa 10 dkg
marhahús 20 dkg
füstölt kolbász 15 dkg
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
paradicsompüré 15 dkg
Pannónia sajt 15 dkg
kakukkfű
őrölt bors, só
Elkészítése:
A spagettit kifőzzük, leszűrjük és kevés olvasztott vajjal összekeverjük. A füstölt szalonnát, a zellert és a sárgarépát apró kockára vágjuk. A sovány marhahúst és a füstölt kolbászt kislyukú darálón ledaráljuk. A füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, majd a felaprított vöröshagymával és 4-5 dkg vajjal tovább sütjük. Beletesszük az összevágott zöldségeket és a zúzott fokhagymát, néhány percig együtt pirítjuk, majd belekeverjük a darált kolbászt és a marhahúst. Sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, kakukkfűvel fűszerezzük. Amikor a hús puhára párolódott, hozzáadjuk a paradicsompürét és gyakori keverés mellett, mérsékelt tűzön készre főzzük. Közben a spagettit a sütőben jól átforrósítjuk. Amikor már jó meleg, egy tálra öntjük és a tetejére halmozzuk a paradicsomos ragut. Gazdagon megszórjuk reszelt Pannónia sajttal és azonnal tálaljuk.
Fondü finom fűszerekkel
vaj 5 dkg köményes reszelt Pannónia sajt 25 dkg
vöröshagyma 8 dkg fehérbor 2 dl
gomba 25 dkg őrölt bors, só
zöldpetrezselyem 1 cs.
liszt 2 dkg
tejszín 2 dl
Elkészítése:
Egy serpenyőben vajat olvasztunk és beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre pirítjuk, ezután hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és vékonyra szeletelt gombát. Erős tűzön megpirítjuk. Sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Amikor a gomba megpirult, a liszttel meghintjük, elkeverjük, rövid ideig tovább sütjük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Simára, sűrű mártássá keverjük. Amikor felforrt, beletesszük a köményes reszelt sajtot és beleöntjük a bort. Mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a sajt megolvad. Áttörjük, beleöntjük a fondü edénybe, és folyamatosan melegítve tálaljuk. A mártogatáshoz kis kockákra vágott friss francia kenyeret kínálunk.
Francia töltött paprika
zöldpaprika 8 db
sertéshús 30 dkg
vöröshagyma 5 dkg
tojás 1 db
Tojás sárga 1 db
zöldpetrezselyem 1 csomó
zsemlemorzsa 5 dkg
vaj 4 dkg
tejföl 2 dl
Pannónia sajt 16 dkg
só, törött bors
Elkészítése:
A megmosott zöldpaprikát félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük és néhány másodperc alatt leforrázzuk.
A sovány sertéshúst összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával. Serpenyőbe tesszük és állandó keverés közben kissé lepirítjuk. Amikor kihűlt, beleteszünk 1 db tojást, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és jól összekeverjük és ezzel a paprikát megtöltjük. Tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a töltött paprikákat sorban belehelyezzük.
A tejfölt a tojássárgájával simára keverjük, gyengén megsózzuk és a paprikákra öntjük. A paprikákat egy-egy sajtszelettel beborítjuk, kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és közepes hőmérsékletű sütőbe téve készre sütjük.
Füstölt sajttal sült veronai burgonyagombóc
burgonya 40 dkg
liszt 20 dkg
tojássárgája 3 db
Karaván sajt 20 dkg
vaj 3 dkg
paradicsompüré 5 dkg
tejföl 3 dl
oregánó
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A megtisztított és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és áttörjük. Elkeverjük a liszttel, a tojások sárgájával és a lereszelt sajt negyedrészével. Sóval, őrölt fehér borssal és oregánóval fűszerezzük. Ezután összegyúrjuk, vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálunk belőle és bő, forrásban lévő vízbe tesszük. Amikor feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük és jól lecsöpögtetjük őket. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a gombócokat, leöntjük a paradicsompürével elkevert tejföllel, megszórjuk a maradék reszelt Karaván sajttal, majd előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
| |