Trkonyos pulykaragu-leves recept
Hozzvalk:
40 dkg f.pulyka felscomb (de kszthetjk cs.combbl,cs.mellbl is),1 kis fej v.hagyma,20 dkg vegyes zldsg,2 dkg zeller,10 dkg zldbors,10 dkg gomba,(lehet konzerv z.bors s gomba is), 5 dkg liszt,2 dl tejszn,1 db citrom,trkony zls szerint.
Elkszts:
A hst lebrzzk,kicsontozzuk,kockkra vgjuk.Ap aprra vgott v.hagymt olajon megproljuk,majd a hst rrakjuk.Ezutn a kockkra vgott zldsgek,majd a bors s a gomba kvetkezik.Felengedjk hslvel (kockbl is kszthet),tejszn habarssal besrtjk.Aprra vgott z.petrezselymet,finomra vgott trkonyt (vagy szrtott trkonyt) adunk hozz,majd kevs trkonyecetet vagy citromlt,pici st. Ha konzerv z.borst s konzerv gombt hasznlunk,akkor adjuk a leveshez ha a hs s a tbbi zldsg mr majdnem kszre ftt.
Tancsok:
Aki nem szereti a gombt,el is hagyhatja,attl mg tartalmas s finom leves marad.
Kevs tejjel lehet mg "lgytani" a leves zn.
Elksztsi id: 60 perc
Vegyes gymlcs leves recept
Hozzvalk:
20 dkg ringl
50 dkg meggy
mazsola
1 cs vanlia pudingpor
egsz fahj
szegfszeg
tejfl
Elkszts:
A gymlcsket kb. 3 liter vzben feltesszk fni. Befszerezzk. A vanlia pudingport egy kevs vzzel s a tejfllel kikeverjk. A levesbe behabarjuk, felforraljuk. Hidegen tlaljuk!
Jkai bableves recept
Hozzvalk:
25 dkg tarkabab,80 dkg f.sertscslk,2 g.f.hagyma,8-10 szem bors,15 dkg srgarpa,15 dkg fehrrpa,10 dkg f.kolbsz,2 babrlevl,10+3 dkg liszt,1 tojs,1 kzepes fej v.hagyma,1 ek.olaj,1 mk.p.paprika,2 dl tejfl,ecet vagy citroml,1/2 hegyes zldpaprika.
Elkszts:
Elz este beztatjuk a cslkt s a babot.A meghmozott f.hagymt s a borsot teaf-tartba rakjuk (gy knnyedn el tudjuk majd tvoltani).A rpkat meghmozzuk,kisebb kockkra vgjuk.A kolbszt vkonyan felkarikzzuk.A cslkt fel tesszk fni,annyi vzben,hogy ellepje.Ha flig megftt,hozzadjuk a babrlevelet s a "teatojst".Ha a bab is flig megpuhult,hozzadjuk a rpaflket s kolbszt,s az egszet puhra fzzk.Elksztjk a csipetkt:10 dkg lisztet elkevernk csipt sval,hozzadjuk a tojst,s vz nlkl tsztt gyrunk,cipt formlunk belle.Babszemnyi nagysg darabkkra csipkedjk,s lisztezett deszkn,"meggmblygetjk" ket,szikkadni hagyjuk.A hagymt finomra vgjuk,az olajon megpirtjuk a 3 dkg lisztet,hozzadjuk a hagymt,2 percig egytt pirtjuk.Lehzzuk a tzrl,megszrjuk p.paprikval,felntjk 3 dl hideg vzzel,s simra keverjk.A cslkt kivesszk a levesbl,kicsontozzuk,felaprzzuk,majd visszatesszk.Hozzszrjk a rntst,belekeverjk a tejflt,felforraljuk.Beleszrjuk a csipetkt,s 10-12 percig,forralva puhra fzzk,vgl savanytjuk,szzuk.
Elksztsi id: 50 perc
Fokhagymakrmleves recept
Hozzvalk:
fokhagyma, vz, hsleveskocka, s, bors, kemnyt, fztejszn, sajt,pirts.
Elkszts:
A vzet felforralom, hozzadom zls szerint a hsleveskockt, borsot, st s belenyomom a fokhagymt, majd a fztejsznt elkeverem a kemnytvel s besrtem vele a levest.
Tancsok:
Pirtskockkat s reszelt sajtot teszek a tetejre tlalskor.
Elksztsi id: 20 perc
Tojsos leves
Hozzvalk:
1.5 liter vz
2 ek. lisz
2 ek. olaj
1 tk. csemege pirospaprika
1 vrshagyma
1 gerezd fokhagyma
5-6 tk. rlt fszerkmny
8 tojs
s, delikt (zls szerint)
Elkszts:
Elszr, megcsinlom a rntst (olajbl, lisztbl) majd hagyom kihlni egy kicsit s hozzteszem a pirospaprikt. Egy kevs vizzel felntm s lass tzn kevergetem. Majd felntm a vizzel s beleteszem a vrshagymt egszben s a zzott foghagymt. Felforralom, majd lass tzn folytatom tovbb. Beleteszem a fszerkmnyt, st, deliktot, majd kt darab tojst s elkevergetem. Utna vatosan a maradk 6tojst s kevergets nlkl hagyom 10 percig fni, hogy szpen egybe maradjanak!
Tancsok:
Az elkevergetett tojs olyan lesz, minha tszta vagy levesbett lenne. Az egszben maradt tojs pedig nagyon laktat!
Raguleves ( 4 szemlyre) recept
Hozzvalk:
1 csomag fagyasztott franciasalta zldsg(rpa burgonya bors keverke)
1 fej vrshagyma
1 babrlevel
4 szem szemesbors
25 deka aprra vgott hûsdarabka
egy mark fõtt rizs
kevs tejfl
Elkszts:
A hagymt apr kockkra vgom s vajon megpiritom .Ha vegesre pirult akkor hozzadom a hûsdarabkkat amelyet fehredsig piritok. Felntm egy pici vizzel s a zldsgkeverket is belekeverem 10 percig dinsztelem egytt kevergets melett .Felntm vizzel(kb 1.5 liter ) hozzadom a fûszereket (babrlevl,s bors telizesitõ) kzben megfõzm a rizst kevs ss vizben .Ha a zldsgek puhra fõttek(nem sztfõzni) akkor ksz a leves.A levesestlkba teszek egy kevs rizst rszedem a levest s egy kiskanl tejflt teszek a tetejre.
Tancsok:
A hûsdarabkk lehetnek csirkemellbõl,vagy sovny sertskaralybl s marhahûsbl is,de az utbbinak hosszabb a fõzsi ideje.
Elksztsi id: 30 perc
Zldbors leves
Hozzvalk:
Kb.fl kg zldbors,(lehet friss,fagyasztott vagy konzerv),
2-3 db srgarpa,delikt vagy s,
nokedlihez:2-3 tojs,liszt,s.
rntshoz:kb.2 k.liszt,pici olaj,p.paprika.
Elkszts:
A z.borst deliktos,vagy ss vzbe felteszem fni,majd hozzadom a karikra vagy kockkra vgott srgarpt.Ha mindkett megpuhult,akkor elksztem a rntst kb.2 k.lisztbl kevs olajjal,ha megpirult,pici p.paprikt adok hozz,s besrtem vele a levest.
A tojsokbl a liszttel,pici sval a szoksos mdon nokdlit ksztek,s beleszaggatom a levesbe (aki akarja kln is kifzheti enyhn ss vzben),s ha a nokedli puhra ftt,elkszlt a leves.
Ha konzervbl,veges borsbl ksztem,akkor elbb a rpt megfzm,beleszaggatom a nokedlit,majd a rnts jn,s csak utlag adom hozz a borst,mivel mr meg van fve,hogy ne fjjn szt.
Tancsok:
Szinte mindenki szereti ezt a knnyen elkszthet,tartalmas levest.
Elksztsi id: 30 perc
Karfiolleves
Hozzvalk:
Hozzvalk 4 szemlyre:
kb. 30 dkg karfiol (tisztn mrve),
8 dl hsl (vagy 2 tykhsleveskocka),
1 csokor petrezselyemzld,
2 dl kefir,
1 tojs, csipetnyi cukor,
csipetnyi rlt borkabogy,
kevs s
Elkszts:
A megtiszttott, leveleitl megfosztott karfiolt kis rzsira szedem, s meleg vzbe rakom, hogy az esetleg benne rejtzkd apr bogarakat kimossam belle. 10 perc mlva leszrm, foly vzben tmosom s lecspgtetem. A csontlbe (vagy a hsleveskockkbl ksztett levesbe) rakom. Sval s rlt borkabogyval zestem. Felforralom s majdnem puhra fzm.
A tojst habosra keverem, majd sszekeverem a kefirrel. A forrsban lv levesbe ntm, kzben folyamatosan kevergetem, amg ismt fel nem forr. Legalbb 5 percig forralom, vgl rszrom a nagyon finomra aprtott petrezselyemzldet. 10 percig hagyom llni tlals eltt.
Csirke- ragu leves
Hozzvalk:
40 dkg csirkehs
1 db vrshagyma
5 dkg gomba
5 dkg zldbors
5 dkg srgarpa
5 dkg zeller
1 dl olvaolaj
2 dl tejszn
trkony
ecet
s
bors
2-3 gerezd fokhagyma
1 l vz
Elkszts:
A csirkehst megtiszttjuk, esetleg kifilzzk, kockkra vgjuk. A vrshagymt felkockzzuk, olvaolajon megfuttatjuk, majd hozzadjuk a csirkedarabokat, sval, borssal s fokhagymval zestjk, azt is megpirtjuk, majd vzzel felengedve, fed alatt proljuk.
Hozzadjuk a zldsgeket, majd trkonnyal, sval, borssal zestve tovbb fzzk. Ha az alapanyagok megpuhultak, hozzadjuk a gombt s a zldborst, illetve a tejsznt - ezzel srtjk -, ha szksges trkonyecettel is zestjk. Tlalskor meghintjk reszelt citromhjjal.
Babgulys recept
Hozzvalk:
kb.30 kg.marha- vagy sertscomb (vagy lapocka),fstlt hs (lehet cslk,oldalas..),3 db
srgarpa,2-3 db fehrrpa, 50 kb.barna- vagy tarkabab, 1 nagy,vagy 2 kicsi vrshagyma, kevs zsr vagy olaj,p.paprika,zls szerit .kmny,.bors,delikt,1-2 babrlevl.
a nokedlihez:3 tojs,pici s,liszt.
Elkszts:
A kockra vgott v.hagymt a zsiradkon megfonnyasztom,s a kockkra vgott hst belerakom.zestem p.paprikval s delikttal,felntm vzzel(ha kell ptolom!),s j sr prkltet ksztek belle.A babot elz este,vagy 1-2 rval fzs eltt megmosom,s meleg vzben beztatom,majd felteszem enyhn ss,babrleveles vzben fni.(Ha kell ptoljuk a vizet,kb.1 ra alatt puhul meg a bab.)A fstlt hst szintn megmosom,ha kell beztatom,s azt is megfzm.(De a vzbe nem kell st tenni.)Ha a bab mr megftt,akkor a megtiszttott,karikra vgott zldsgeket hozzadom,s azt is puhra fzm.Majd a ksz prkltet hozzkavarom,s beleszaggatom a nokedlit.Nokedlit 3 felvert tojsbl,pici sval s annyi liszt hozzadsval kell kszteni,hogy ne legyen se tl kemny,se tl lgy a tszta.Amikor a nokedli megftt,a ftt fstlt hst is felvgva hozzadom a leveshez,s .kmnnyel,pici borssal (szksg esetn delikttal vagy sval)fszerezem.
Fel lehet hasznlni a fstlt hs levt is a bab fzse sorn (a zsiradkot le kell szedni a fstlt hs levrl),gy piknsabb z levest kapunk. A bab els fzlevt le is lehet nteni,ebben az esetben nem lesz annyira puffaszt a bab.
Ha nincs otthon f.hs el is lehet hagyni,ekkor csak a marha- vagy sertshsbl ksztjk el.
Elksztsi id: 90 perc
Alfldi betyrleves recept
Hozzvalk:
60 dkg marhalbszr, 15 dkg szalonna, 15 dkg vrshagyma, pirospaprika, 20 dkg gomba 20 dkg fstlt kolbsz petrezselyem,2 dl tejfl 2 dkg liszt,s, bors
Elkszts:
A szalonnt kockra vgjuk, s megpiritjuk, a hagymt is rtesszk az aprokockra vgott hst is, szzuk borsozzuk, egy evkanl pirospaparikval meghintjk annyi vizet ntnk r, hogy jl ellepje. Amikor a hs mr flig puha beletesszk a felszeletelt gombt, a fstltkolbsz karikkra vgva s tovbb fzzk 15-20 percig. Habarst kszitnk a tejfelbl lisztbl a levesbe tjk az aprra vgott peterezselymet is rszorjuk s fel forraljuk 5 percig mg fzzk s tlaljuk.
Pulykaaprlk leves recept
Hozzvalk:
100 g pulykazza
• 1 db kisebb pulykaszrny
• 200 g srgarpa
• 100 g petrezselyemgykr
• 80 g gomba
• 100 g zldbors
• 50 g vaj
• 60 g liszt
• 1 csom zldpetrezselyem
• 1 dl tejszn
• 1 tojssrgja
• s, rlt bors
Elkszts:
A pulykaszrnyrl lefejtjk a hst, kockra vgjuk a zzval egytt, megmossuk. A feldarabolt hsokat a csonttal egytt feltesszk fni, felforraljuk, majd pr percnyi forrals utn leszrjk, a hst lebltjk s a leforrzott aprlkot hideg vzben feltesszk fni a csonttal egytt. Hozzadjuk a vrshagymt egszben, a megtiszttott s kockra vgott zldsgeket, gombt, zldborst. Szzuk, borsozzuk s lass forralssal puhra fzzk. Vajas petrezselymes rntssal berntjuk, forraljuk, amg a rnts zt elforrja. Tlals eltt a tojssrgjt elkeverjk a tejsznnel, s ezzel dstjuk levesnket. Ehhez a tojssrgjval elkevert tejsznhez elbb kevs forr levest mernk, s csak ezutn adjuk a teljes tmeghez, tlalskor a csontot kiszedjk. Bettje vajas galuska.
Bazsalikomos paradicsomkrm leves
Hozzvalk:
1 doboz paradicsomfil (pomidore pelati 250 gr)
5-6 levl bazsalikom(friss)
1 nagyobb fej vrshagyma
s
bors,telizesitõ
keves cukor
Elkszts:
A hagymt cikkekre vgom s a vajon megpiritom vegesre,majd hozzadom a felkockzott konzervos paradicsomot.Az aprra vagdosott bazsalokomot is beleteszem majd izesitem sval,borssal telizesitõvel.Aki kicsit csipõsebben szereti adhat hozz egy kis õrlt chiliport.Ezt kb 1/2 ra hosszt kzepes lngon fzom,esetleg ha tûl sûru adunk hozz 1-2 deci vizet.Mikor megfõtt nagyobb lyukû szûrõn tpaszirozom hogy a paradicsom magja ne kerljn a krmlevesbe.Cukrot is tehetnk bele ha izlsunknek kicsit savanyû. A levest tlkkba tlalom s egy pici tejszint ntk cikk- cakk alakban a tetejre.
Mgtbb recept>>
s a felhasznlt tartalom
|