Sajtos-almás sertéscomb
sertéscomb 1 kg
Pannónia sajt 25 dkg
Karaván sajt 5 dkg
savanykás alma 2 db
tejszín 2 dl
tojássárgája 2 db
vaj 5 dkg
fűszeres só
Elkészítése:
A sertéscombot kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, oly módon, hogy az alján, kb. 1 cm vastagságban a hús egyben maradjon. Fűszeres sóval mindenhol besózzuk, majd a tejszín felével mindenhol - a szeletek között is - átkenjük. A sajtot kb. 2 mm vastagra szeleteljük, az almákat meghámozzuk és 8 szeletre vágjuk. Egy-egy szelet sajtot és almát teszünk minden hússzelet közé, majd az egészet "összesimítjuk". Vastagon kivajazott tűzálló edénybe helyezzük és előmelegített sütőben megsütjük. Víz nem kell alá, mert levet enged. Ha már összesült, fóliával lefedjük a gyorsabb puhulás miatt. Finom puhára, porhanyósra sütjük. Sütés után a húst teljesen felszeleteljük, úgy, hogy a szeleteken maradjon a sajt és az alma. A sült hús levét turmixgépben összekeverjük a tejszín másik felével, a lereszelt Karaván sajttal és a két tojássárgájával (ha kevés a húslé, 1-1,5 dl vizet öntünk hozzá). A hússzeleteket tűzálló tálra helyezzük, leöntjük a mártással és visszatesszük a forró sütőbe. Kb. 5 percig sütjük, amíg a teteje egy kis színt kap. Párolt rizzsel, vagy burgonyafánkkal tálaljuk.
Sajtos-gombás halszeletek
tonhal 60 dkg
liszt 5 dkg
zsír 8 dkg
vaj 8 dkg
vöröshagyma 10 dkg
gomba 15 dkg
fokhagyma 2 gerezd
paradicsompüré 2 dkg
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
Pannónia sajt 30 dkg
őrölt fehér bors
só
Elkészítése:
8 szelet tonhalfilét sóval, őrölt fehér borssal beszórunk, lisztbe mártva, kevés forró zsírban mindkét oldalát elősütjük és meg-vajazott tűzálló tálon egymás mellé rakjuk. 5 dkg vajban kis fej reszelt hagymát és 15 dkg gombát pirítunk. Sóval, őrölt fehér borssal, fokhagymával ízesítjük, majd paradicsompürével, apróra vágott petrezselyemmel gazdagítjuk. Ráöntjük a halszeletekre, és a lereszelt Pannónia sajttal bőven megszórjuk. Mérsékelt hőfokon ropogósra sütjük.
Sajtos-gombás sertésszelet
gomba 20 dkg
vöröshagyma 5 dkg
olaj 8 cl
zöldpetrezselyem 1 cs.
liszt 8 dkg
tojás 1 db
sertéskaraj 60 dkg
steak fűszeres reszelt Pannónia sajt 10 dkg
reszelt Pannónia sajt 10 dkg
vaj 3 dkg
őrölt bors
só
Elkészítése:
A gombát apróra összevágjuk. A finomra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, beletesszük a gombát és erős tűzön megpirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel. Ha zsírjára pirult, egy mokkáskanálnyi liszttel pár pillanatig együtt pirítjuk, majd a tojást hozzáütve, gyorsan sima péppé keverjük, levesszük a tűzről és kihűtjük. Sovány sertéskarajból (teljesen kicsontozva) 8 kisebb szeletet vágunk, kiverjük, megsózzuk és lisztbe mártjuk. Kevés forró olajban mindkét oldalukat megsütjük és tűzálló tálra tesszük. Egyenletesen szétterítjük rajtuk a gombapépet és rászórjuk a steak fűszeres reszelt sajtot. Kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és forró sütőben, felső lángon úgy sütjük meg, hogy a teteje aranysárgára piruljon. Reszelt Pannónia sajttal elkevert, őrölt borssal ízesített paradicsomos párolt rizzsel tálaljuk.
Sajtos-sonkás spárga
Pannónia sajt 8 szelet
gépsonka 8 szelet
spárga (csirág) 40 db
liszt 10 dkg
tojás 2 db
zsemlemorzsa 15 dkg
olaj 3 dl
kakukkfű
őrölt bors
só
Elkészítése:
Egy-egy szelet sajtra egy-egy szelet sonkát fektetek. Sózom, borsozom, megszórom kakukkfűvel. Szeletenként 5 db spárgát helyezek rá, feltekerem és fogvájóval megtűzöm. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom a tekercseket, majd forró olajban aranyszínűre sütöm. Előételként tejfölös-fokhagymás öntettel, főételként párolt rizzsel és fokhagymás paradicsomsalátával kínálom.
Sajtos-tejfölös tepsis hús
sertéstarja 60 dkg
fokhagyma 2 gerezd
olaj 5 cl
burgonya 1 kg
tejföl 2 dl
Pannónia sajt 20 dkg
Elkészítése:
A hússzeletek mindkét oldalát bekenem sós, borsos, fokhagymás olajjal. A burgonyát megtisztítom, és hasábra vágom, majd egy olajozott tepsibe teszem. Ráfektetem a hússzeleteket, és meglocsolom tejföllel. 1 órán át sütöm, majd a hússzeleteket megfordítom, ismét meglocsolom tejföllel, és megszórom a reszelt Pannónia sajttal. Addig sütöm, amíg a sajt megolvad.
Sajttal töltött palacsinta
palacsinta 8 db
Pannónia sajt 20 dkg
vaj 2 dkg
fokhagyma 2 gerezd
tejföl 3 dl
só
Elkészítése:
A szokásos módon palacsintákat sütünk. A sajtot 8 db egyenlő méretű hosszúkás szeletre vágjuk. Minden palacsintába egy darab sajtszeletet teszünk és felgöngyöljük. Egy tűzálló üvegtálat kikenünk vajjal, a palacsintákat sorban beletesszük és leöntjük a zúzott fokhagymával kikevert, enyhén sózott tejföllel. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tejföl egy picit elszíneződik. Ez az étel kizárólag Pannónia sajtból kiváló, remek vendégváró különlegesség.
Sonkával-sajttal töltött kelkáposzta
kelkáposztalevél 8 db
gépsonka 16 dkg
Pannónia sajt 20 dkg
liszt 10 dkg
tojás 2 db
zsemlemorzsa 15 dkg
olaj 2 dl
só
Elkészítése:
A kelkáposztafejet forrásban lévő vízbe tesszük és lefejtünk róla 8 szép levelet. Papírtörölközővel leitatjuk róluk a vizet. Minden levélre ráhelyezünk egy szép szelet gépsonkát, egy ujjnyi vastag és 4-5 cm hosszú Pannónia sajtot. Két oldalát behajtjuk, majd feltekerjük. Vigyázzunk, hogy a sajtrúd minden oldalról jól be legyen csomagolva. A töltött káposztaleveleket lisztbe, enyhén sózott felvert tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk, majd forró olajban pirosra sütjük. Forrón, tartármártással előételként, vagy körettel önálló vacsoraként tálaljuk.
Szalakális, sós sajtos perec
liszt 50 dkg
margarin 25 dkg
szalakáli 1 dkg
tej 5 cl
tejföl 1 dl
reszelt Pannónia sajt 15 dkg
tojás 1 db
szezámmag 3 dkg
őrölt kömény
só
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a szalakálit kevés tejben elkeverjük és a tojás kivételével, a többi hozzávalóval együtt gyöngéden, gyors mozdulatokkal kidolgozzuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és formával pereceket szaggatunk ki belőle. A tetejüket tojással megkenjük, reszelt sajttal és szezám-maggal megszórjuk. Közepesen forró sütőben megsütjük. Azonnal tálaljuk, mert csak frissen jó!
Talján pulykamell “orosz” módra
margarin 5 dkg
vöröshagyma 10 dkg
sárgarépa 30 dkg
fehérrépa 30 dkg
pulykamell 80 dkg
Pannónia sajt 35 dkg
oregánó
őrölt bors
só
Elkészítése:
2-3 evőkanál margarinon az apróra vágott vöröshagymát, a finomra darabolt zöldségekkel, fűszerekkel együtt 10 percig párolom. A pulykamell szeleteket kicsit kiverem, külön-külön olajozott alufóliára teszem. Rárakok 1-1 szelet Pannónia sajtot, erre evőkanállal ráhalmozom a ragut és a fólia segítségével szorosan feltekerem. Oldalait felhajtom, hogy ne folyjon ki a sajt. Közepes hőmérsékletű sütőben 35-40 percig sütöm. Kiveszem a fóliából, a maradék 5 dkg sajtot ráreszelem és a sajt olvadásáig visszateszem a sütőbe. Kukoricás rizzsel, vagy sült burgonyával tálalom, vegyes idénysalátát kínálok hozzá.
Zellerleves sajtfelfújttal
vaj 15 dkg
zeller 10 dkg
hagyma 10 dkg
barna sör 6 dl
marhahúsleves (leveskockából) 6 dl
liszt 5 dkg
tej 4,5 dl
tojás 2 db
fokhagymás reszelt Pannónia sajt 10 dkg
francia kenyér 4 szelet
Elkészítése:
10 dkg vajat megmelegítünk egy serpenyőben, hozzáadunk egy fej szeletelt zellert, 10 dkg apróra vágott hagymát és megpirítjuk. Hozzáöntünk 6 dl barna sört és 6 dl marhahúslevest. Felforraljuk és egy órán át főzzük. Közben a sütőt előmelegítjük. A sajtszószhoz 5 dkg vajból és 5 dkg lisztből halvány rántást készítünk, lassan hozzáadunk 4,5 dl tejet, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Ízlés szerint ízesítjük és kihűtjük. Ezután belekeverünk 2 tojássárgáját és 10 dkg fokhagymás reszelt Pannónia sajtot. A tojások fehérjét habbá verjük és a sajtszószhoz adjuk. Sütőben megpirítunk 4 szelet francia kenyeret. A levest 4 kis tűzálló tálba merjük és befedjük a kenyérszeletekkel. A sajtfelfújtat elosztjuk a kenyérszeleteken, a tálakat 15 percre a sütőbe tesszük. Sütés után azonnal tálaljuk.
|