KRETEK
Farmer rntotta
fstlt kolbsz 10 dkg
fstlt szalonna 8 dkg
zsr 5 dkg
zldpaprika 10 dkg
tojs 8 db
Karavn sajt 12 dkg
paradicsom 15 dkg
gymbr, s
Elksztse:
Serpenyben zsrt hevtnk, beletesszk a felszeletelt szalonnt s megpirtjuk. Hozzadjuk a karikkra vgott kolbszt s zldpaprikt. Kzben felverjk a tojsokat, megszzuk s a serpenybe ntjk. Amikor lgyra slt, levesszk a tzrl s megszrjuk a reszelt Karavn sajttal. Tlals eltt krberakjuk kevs zsron megsttt, reszelt gymbrrel zestett paradicsomkarikkkal.
Karavn sajtos paraj
paraj (mirelit) 60 dkg
Karavn sajt 12 dkg
vaj 8 dkg
liszt 5 dkg
tejszn 2 dl
rlt fehr bors, s
Elksztse:
A parajt felolvasztjuk, levt lecsepegtetjk s sszekeverjk a lereszelt fstlt sajttal. A lisztbl s 5 dkg vajbl vilgos rntst ksztnk. lland kevers mellett hozzntjk a tejsznt, felforraljuk, majd belekeverjk a sajtos parajt. Sval, rlt fehr borssal zestjk. 1-2 perces forrals utn a tzrl levesszk s a maradk vajat a tetejre morzsoljuk. Roston sltekhez, birka-, brny- s rhsokhoz adhat kret.
Kelbimb tejfllel-sajttal stve
kelbimb 80 dkg szdabikarbna
vaj 6 dkg rlt bors, s
tojs 2 db
tejfl 2 dl
reszelt Pannnia sajt 15 dkg
Elksztse:
A kelbimbt enyhn ss vzben - amelybe egy kshegynyi szdabikarbnt is tesznk - megfzzk. A szdabikarbntl megtartja termszetes, lnk zld sznt. A kelbimbt leszrjk s lecsepegtetjk, majd egy vajjal kikent ednybe tesszk. Sval s rlt borssal zestjk. Az egsz tojsokat s a tejflt simra keverjk, hozzadjuk a reszelt sajt felt, enyhn megszzuk s a kelbimbra ntjk. Tetejt a reszelt sajt msik felvel megszrjuk s vajat morzsolunk r. Kb. 10-15 percig kzp meleg stben stjk, hogy teteje szp piros legyen. Roston sltek mell ajnlhat kret.
Makarni hziasan
makarni 25 dkg
vaj 8 dkg
reszelt Pannnia sajt 20 dkg
ketchup 1 dl
s
Elksztse:
A makarnit b, ss vzben kifzzk, majd leszrjk. A forr tsztt lbasba ntjk, apr vajdarabkkat tesznk r, majd rszrjuk a reszelt sajt felt. Nem keverjk meg, csak fedvel letakarva jl sszerzzuk. Tlra bortjuk, tetejre ntjk a ketchupot s meghintjk a maradk reszelt sajttal. Prolt szrnyas-, serts- s marhahsokhoz kitn kret.
Pannnia sajtkrmes felfjt
burgonya 1 kg liszt 2 dkg
vaj 12 dkg dkg reszelt Pannnia sajt 12 dkg
tojs 4 db
tejfl 4 dl
Pannnia sajtkrm 10 dkg
Elksztse:
A megtiszttott burgonyt ss vzben puhra fzzk, leszrjk s lecspgtetjk. Hozzadjuk a 10 dkg vajat, megszzuk, s jl sszedolgozzuk. Egyenknt hozzadjuk a tojsok srgjt, a tejflt s a Pannnia sajtkrmet. Vgl lazn belekeverjk a tojsok felvert habjt. Vajjal kikent, lisztezett formba tesszk s vzfrdbe lltva, stben kb. 40 percig proljuk. Amikor elkszlt, tlra bortjuk, tortaszeren ngyfel vgjuk s reszelt sajttal meghintjk. Slt szrnyas hsokhoz kitn kret, de vacsorra nllan is fogyaszthat.
Paradicsomos rmai rizs
rizs 25 dkg
Pannnia sajt 20 dkg
vaj 6 dkg
paradicsommrts 3 dl
s
Elksztse:
A megtiszttott s megmosott rizst b, ss vzben megfzzk, leszrjk, langyos vzzel jl lebltjk s lecsepegtetjk. Egy tzll tlat vajjal kikennk, kevs sval meghintjk s megszrjuk reszelt Pannnia sajttal. Erre egy rteg ftt rizst tesznk, majd ismt reszelt sajtot. Kevs olvasztott vajjal meglocsoljuk. Ezt a rtegezst folytatjuk addig, amg a rizs elfogy. Tetejt megszrjuk a maradk reszelt sajttal s rntjk a paradicsommrtst. Elmelegtett stben tforrstjuk. A sts ne tartson tovbb 4-5 percnl, ennyi id elg a sajt olvadshoz. Birkahsokhoz, brnysltekhez kivl kret.
Paradicsomos sajtos rizs
rizs 25 dkg
fstlt szalonna 5 dkg
zsr 5 dkg
vrshagyma 5 dkg
paradicsom 40 dkg
zldpetrezselyem 1 cs.
reszelt Pannnia sajt 15 dkg
rlt bors, s
Elksztse:
A szoksos mdon prolt rizst ksztnk. A fstlt szalonnt apr kockkra vgjuk. Serpenyben kevs zsrt hevtnk, beletesszk a szalonnt, majd kiolvadt zsrjn a finomra vgott vrshagymt vegesre pirtjuk. Ekkor beletesszk a cikkekre vgott paradicsomot, sval, rlt borssal, aprra vgott zldpetrezselyemmel zestjk s a serpeny rzogatsval 2-3 percig pirtjuk, majd hozzkeverjk a reszelt sajt felt. Az egszet a prolt rizshez adjuk, a maradk reszelt sajttal megszrjuk s forr stben megstjk. nll fogsknt is kitn vacsora, de slt vagy ftt virslihez, klnbz roston slt hsokhoz is knlhatjuk.
Polenta
kukoricaliszt 12 dkg
vaj 6 dkg
Karavn sajt 15 dkg
s
Elksztse:
A kukoricalisztet tszitljuk. Egy ednyben 5 dl vizet forralunk, megszzuk, s folytonos kevers kzben hozzntjk a kukoricalisztet. Idnknt megkeverjk s takarklngon fzzk tovbb az jraforrstl szmtott kb. 20 percig. A tzrl levesszk, belekeverjk a vajat s a lereszelt Karavn sajt egyharmad rszt. Egy kr alak tzll ednyt kivajazunk, belentjk az elksztett polentt, tetejt elsimtjuk s nhny percre elmelegtett stbe tesszk. Ezutn egy tlra bortjuk s gazdagon meghintjk a maradk reszelt sajttal. Torthoz hasonlan cikkekre vgva tlaljuk.
Rizsropogs
rizs 20 dkg
vaj 5 dkg
Pannnia sajt 10 dkg
tojs 4 db
liszt 10 dkg
zsemlemorzsa 15 dkg
olaj 4 dl
s
Elksztse:
A rizst megmossuk s jl lecsepegtetjk. Kb. fl liter forr, ss vzbe tesszk, hozzadjuk a vajat s fedvel letakarva puhra proljuk. Amikor elkszlt, levesszk a tzrl. Belekeverjk a reszelt sajtot s 2 db tojst, kihtjk s 6-8 cm hossz rudakat formzunk belle. Lisztbe, felvert tojsba s zsemlemorzsba forgatjuk s b, forr olajban kistjk. Ha nll telknt fogyasztjuk, akkor tartrmrtst knlunk mell, de sltek, pecsenyk kreteknt is tlalhatjuk.
Sajtos kposzta
fejes kposzta 1,4 kg
vaj 8 dkg
vrshagyma 10 dkg
tej 3 dl
reszelt Karavn sajt 20 dkg
zsemlemorzsa 5 dkg
liszt 5 dkg
szerecsendi
babrlevl
rlt bors, s
Elksztse:
A fejes kposztt vkony cskokra vgjuk. Forrsban lv ss vzbe tesszk s kb. 10 percig fzzk. Ezutn leszrjk. Serpenyben 5 dkg vajat olvasztunk, beletesszk a finomra vgott vrshagymt s vegesre pirtjuk, majd hozzkeverjk a lisztet. lland kevers mellett hozzntjk a forr tejet s sr mrtss fzzk. Reszelt szerecsendival, rlt borssal, babrlevllel fszerezzk s megszzuk. Takarklngon, gyakori keverssel 15-20 percig fzzk, kzben 10 dkg reszelt Karavn sajtot adunk hozz. sszekeverjk a kposztval, szksg szerint megszzuk s vajjal kikent tepsibe tertjk. A maradk reszelt sajttal s a zsemlemorzsval meghintjk s elmelegtett stben megstjk. Sertsslthz, sertscslkhz adhat kret, de nll vacsoratelnek is kitn.
|