|
Magyaros körömpörkölt recept
Hozzávalók:
3-4 köröm,
2 fej vöröshagyma,
1 evõkanál pirospaprika (aki szereti, csípõset is tehet bele),
2 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evõkanál olaj,
1 evõkanál vegeta,
kevés só.
Elkészítés:
A megtisztított körmöket kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vízben olyan puhára fõzöm, hogy a csontok kicsúszhassanak belõle. Levébõl kiveszem, az összes csontot eltávolítom, és a húst félreteszem. A vöröshagymát tisztítás után apróra metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntök két evõkanál köröm-fõzõlevet, majd a tûzre visszateszem. Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi fõzõlével öntöm fel, amennyi majdnem ellepi. Fedõ alatt pár percig forralom. Sós vízben fõtt burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.
Görög Csirke
Hozzávalók:
1,5 kg csirke darabolva /lehet nagyobb is/
75 dkg burgonya
2 nagy fej hagyma karikára vágva
10 dkg rizs
szalonna
2 dl viz
1 citrom
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A burgonyát, a hagymát, riszt összekeverjük. Szalonnával kibélelünk egy tűzálló tálat, beleöntjük a riszes-burgonyás keveréket, majd rárakjuk a csirkét. 2 dl vizben elkeverünk 1 citrom levét, belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, és ezzel leöntjük a csirkét.
Lefedjük és megsütjük.
Hortobágyi aprópecsenye
Hozzávalók:
60 dkg sovány sertéshús, 8 dkg zsír,1 nagy fej v.hagyma,1 kk.p.paprika,5 dkg.f.szalonna,5 dkg f.kolbász,5 dkg ecetes uborka,2 dl tejföl,só,2 ek.liszt.
Elkészítés:
A húst kis "érmécskékre" vágjuk,kiverjük,lisztbe forgatjuk,és egy kevés zsírban hirtelen átsütjük.Zsírjában zsemleszínűre pirítjuk az apróra vágott hagymát,meghintjük p.paprikával,elkeverjük,1-2 ek.vízzel felöntjük.A hússzeleteket sorjában lerakjuk,beborítjuk a vékony metéltre vágott szalonnával,ecetes uborkával és f.kolbásszal,és fedő alatt pároljuk.Szükség szerint mindig önthetünk alá egy kevés vizet.Ha a hús megpuhult,ráöntjük a tejfölt,és még egyszer felfőzzük.Közben ne kavargassuk,csak a lábost rázogassuk,hogy le ne égje az étel.
Elkészítési idő: 50 perc
Káposztás sűlt oldalas
Hozzávalók:
4-5fej hagyma felkarikázva,1kg savanyúkáposzta kimosva,1,5kg oldalas nem feldarabolva,1-1,5kg krumpli négybe vágva.
Elkészítés:
A gázsütő tepsijébe kis olajat öntünk és a közepére elhejezzük a hagymát.Ráhalmozzuk a kápoztát(megfüszerezzük:só,bors,vegeta).Ezt körbekerítjük a megfüszerezett oldalassal.A tepsi többi részét kitőltjük a krumplival.Megsózzuk.Alufólia alatt puhára pároljuk,majd a fóliát levéve pirosra sütjük.És kész a húsétel a körettel együtt.Jó étvágyat!!!
Elkészítési idő: 90 perc
Pácolt sertéscomb zöldborsóval
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb
40 dkg zöldborsó
1 tojásfehérje
4 evőkanál száraz fehérbor
4 evőkanál kukoricakeményítő
6 evőkanál olaj
só
A szószhoz
4 evőkanál kukoricaliszt
2 gerezd fokhagyma
2 cm-es darab gyömbér
6 evőkanál paradicsomlé
1 teáskanál paprikaszósz
2 evőkanál borecet
2 teáskanál cukor
Elkészítés:
A húst felkockázzuk. A tojásfehérjét, a bort, a sót és a kukoricakeményítőt habbá verjük, majd belekeverjük a húst, és lefedve 20 percig állni hagyjuk. A zöldborsót megpároljuk. A szószhoz a kukoricalisztet kevés hideg vízzel összekeverjük. Serpenyőben vagy wokban, állandóan kevergetve a húst forró olajban 10 percig pirítjuk, majd kivesszük, és tányérokra osztjuk. A zsiradékban a fokhagymát és a gyömbért kislángon 4 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomlét, a paprikamártást, 2 evőkanál hideg vizet, az ecetet és a cukrot. Összeforraljuk, majd beletesszük a feloldott kukoricakeményítőt, és sűrűre főzzük. Végül a húst és a zöldborsót is hozzáadva, még 5 percig főzzük.
Tanácsok:
üvegtésztát kínálhatunk mellé
Elkészítési idő: 50 perc
Grillcsirke olaszosan
Hozzávalók:
4 személyre
2 kicsi, grillezni való csirke (körülbelül 80 dkg súlyúak), 1 evõkanál reszelt vöröshagyma, 2 dkg margarin, 1 teáskanál paradicsompüré, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, rozmaring, kakukkfû, bazsalikom, 1 szál friss zellerzöld, 5 dkg reszelt parmezán (jellegû) sajt, ízlés szerint só.
Elkészítés:
A paradicsompürét, a finomra vágott zellerzöldet, a vöröshagymát és a többi fûszert összekeverem a margarin felével, megsózom, majd a kiöblített és leszárított csirke hasába kenem.
A csirkéket nyársra húzom, kívülrõl bekenem sós margarinnal, majd pirosra sütöm. Ezután feldarabolom, a grilltálcára vagy tepsire rakom és rászórom a reszelt sajtot. Addig grillezem (pirítom), amíg a sajt rá nem olvad, illetve egybefüggõ réteget nem alkot a tetején.
Tanácsok:
Ne süssék barnára, mert keserû lesz az égett sajttól!
Besamellmártásos karfiolos csirke
Hozzávalók:
Besamellmártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
3-4 dl tej
só, bors, szerecsendió
15-20 dkg reszelt sajt
karfiol
csirkemell szeletek
sajt a tetejére ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemell szeleteket sózom, borsozom, vajban elősütöm.
Karfiolt félpuhára főzőm vegetás vízben.
Besamellmártást elkészítem.(vajból lisztből rántás, majd bele a tej, felfőzni, fűszerezni, majd jöhet a sajt.
Jénaiba rakom először az elősütött csirkemelldarabokat, majd ráteszem a félpuha karfiolrózsákat és nyakon öntöm a sajtos besamellmártással. A tetejét még bőven sajttal megszórom. Először befedve sütöm, majd rápirítom a sajtot.
Tanácsok:
A hús alá lehet tenni főtt, karikára vágott krumplit és akkor a köret is készen van hozzá.
Karfiol helyettesíthető gombával, brokkolival, mexikói keverékkel, padlizsánnal stb.
Elkészítési idő: 60 perc
Tejszínes pulyka
Hozzávalók:
80dkg pulyka comb,1 fej hagyma,kb 20dkg vaj,só,fehér bors,20 dkg gomba,10 dkg zöldborsó,2dl főzőtejszin. 6 dl víz, 5 dkg liszt, majoránna,delikát, zöldség zöldje
Elkészítés:
A felszeletelt hagymát vajon megpároljuk majd rátesszük a felkockázott husit ízlés szerin ízesítjük a fűszerekkel,majd ha a husi kifehéredett,felöntjük a vizzel.Ha a hús félig megpuhult,akkor a gombát és a borsót is hozzáadjuk.Ha teljesen elkészült,akkor vajas rántást készítünk amit a tejszinnel engedünk fel,és ezzel sűritjük be.Galuskával tálaljuk.
Tanácsok:
Ha esetleg nem tetszik a tejszines rántás akkor tejfölös habarást csináljatok.De igazábol ez a vajas tejszines rántás adja meg a különleges ízét.Jó étvágyat
Elkészítési idő: 70 perc
Szívpörkölt
Hozzávalók:
40 dkg sertésszív,
2 nagy fej vöröshagyma,
1 csapott evõkanál piros fûszerpaprika (aki szereti, csípõset is tehet bele),
1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evõkanál olaj,
só, törött bors ízlés szerint.
Elkészítés:
A forró olajon megpirítom a megtisztított vöröshagymát, majd a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát és azonnal ráöntök 2 evõkanál vizet. A tûzre visszatéve beleteszem a vékony csíkokra vágott szívet és pár percig kevergetve megpirítom. Ezután ráöntök 3-4 dl vizet és egészen puhára párolom. A párolás végén teszem bele a felszeletelt paprikát és a paradicsomot. Zsírjára sütve, sós vízben fõtt burgonyával tálalom.
Fasírt
Hozzávalók:
50 dkg darált s.comb (vagy lapocka),1-2 zsemle (vagy 1-2 szelet kenyér),2 tojás,só,bors,p.paprika,fokhagyma,zs.morzsa és sütéshez olaj.
Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott tojásokat,és a tejbe vagy vízbe áztatott,majd kinyomkodott zsemléket (vagy kenyeret).Ízlés szerint fűszerezzük sóval,borssal,zúzott fokhagymával,p.paprikával,majd jól összedolgozzuk a masszát.Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle,majd enyhén meghempergetjük zs.morzsában.Ezután olajban pirosra sütjük,majd papírtörlőre téve lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot.(Nem kell túl nagy lángon sütni,mert akkor a külseje megég,a közepe pedig nyers marad.Akkor jó,ha kettétörve a közepe nem rózsaszínű.)
Lehet készíteni töltött fasírtot is,a fenti masszából a következő képpen:kizsírozunk,vagy olajjal kikenünk egy sütőlemezt vagy tepsit és a masszát rátéve megformázzuk.(Olyasmi formájúra mint az őzgerinc sütőforma.)Néhány tojást keményre főzünk és belenyomkodjuk a masszába egymás után,amilyen hosszú a fasírozott,majd ismét megformázzuk a masszát.Ezután alufóliával letakarva sütjük,mikor már majdnem jó,akkor levesszük a fóliát,és a tetejét pirosra sütjük.Ha kihűlt,szépen szeletelhető,és a fasírozottban szépen mutat a főtt tojáskarika.(Lehet virslit,vagy kolbászt is belesütni a fasírtba,esetleg variálni a főtt tojással.)
Elkészítési idő: 60 perc
Sajtos rántott sertésláb
Hozzávalók:
2 sertésláb,
1 tojás,
liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz,
olaj a sütéshez,
só, törött bors ízlés szerint,
5 dkg reszelt parmezán (jellegû) sajt.
Elkészítés:
A megtisztított lábakat kuktafazékban, kevés sós vízben olyan puhára fõzöm, hogy a csontjai magától kicsússzanak. Az összes csont eltávolítása után a bõrös húst belenyomkodom egy kerek formába. Egy-két evõkanál levet ráöntök, majd hagyom kihûlni. Ezután lefedve a hûtõszekrényben megdermesztem. (Elõzõ nap érdemes így elõkészíteni.) Másnap kiborítom a formából és éles késsel tetszés szerinti darabokra vágom. Lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatva bõ, forró olajban ropogós pirosra sütöm és melegen tartom. Tartármártással és sült hasábburgonyával teszem az asztalra.
Tarhonyás szív
Hozzávalók:
30-40 dkg sertésszív,
20 dkg tarhonya,
1 zöldpaprika,
1 evõkanál pirospaprika,
1 nagy fej vöröshagyma,
5 dkg füstölt szalonna,
1 gerezd fokhagyma,
1 evõkanál vegeta,
1 mokkáskanál törött bors,
1 evõkanál olaj.
Elkészítés:
A szívet megtisztítom és a vöröshagymával meg a paprikával együtt ledarálom. A füstölt szalonnát apróra metélve kiolvasztom, majd a darált masszát megpirítom a szalonnazsíron. Az olajon külön megpirítom a tarhonyát, és a tûzrõl levéve belekeverem a pirospaprikát és a vegetát. Térfogatához képest dupla mennyiségû vízzel leöntöm és felforralom. Befedve puhára párolom. A megpirított szívet három deci vízzel felöntöm és fedõ alatt puhára párolom. Ha a tarhonya is és a szív is megpuhult, az egészet összekeverem, és a zúzott fokhagymával, borssal ízesítem. Néhány percre beteszem a forró sütõbe, hogy jól átmelegedjen.
Mégtöbb recept>>
(és a felhasznált tartalom)
| |