Magyaros krmprklt recept
Hozzvalk:
3-4 krm,
2 fej vrshagyma,
1 evõkanl pirospaprika (aki szereti, cspõset is tehet bele),
2 db zldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evõkanl olaj,
1 evõkanl vegeta,
kevs s.
Elkszts:
A megtiszttott krmket kuktafazkba rakom, majd gyengn szott vzben olyan puhra fõzm, hogy a csontok kicsszhassanak belõle. Levbõl kiveszem, az sszes csontot eltvoltom, s a hst flreteszem. A vrshagymt tisztts utn aprra metlem, az olajon vegesre fonnyasztom, ezutn a tûzrõl lehzva belekeverem a pirospaprikt, a vegett s a borsot. Rntk kt evõkanl krm-fõzõlevet, majd a tûzre visszateszem. Rdobom a kicsontozott, darabokra vgott hst, a felszeletelt zldpaprikt meg a paradicsomot s annyi fõzõlvel ntm fel, amennyi majdnem ellepi. Fedõ alatt pr percig forralom. Ss vzben fõtt burgonya s ecetes savanysg illik hozz.
Grg Csirke
Hozzvalk:
1,5 kg csirke darabolva /lehet nagyobb is/
75 dkg burgonya
2 nagy fej hagyma karikra vgva
10 dkg rizs
szalonna
2 dl viz
1 citrom
2 gerezd fokhagyma
Elkszts:
A burgonyt, a hagymt, riszt sszekeverjk. Szalonnval kiblelnk egy tzll tlat, belentjk a riszes-burgonys keverket, majd rrakjuk a csirkt. 2 dl vizben elkevernk 1 citrom levt, belenyomunk 2 gerezd fokhagymt, s ezzel lentjk a csirkt.
Lefedjk s megstjk.
Hortobgyi aprpecsenye
Hozzvalk:
60 dkg sovny sertshs, 8 dkg zsr,1 nagy fej v.hagyma,1 kk.p.paprika,5 dkg.f.szalonna,5 dkg f.kolbsz,5 dkg ecetes uborka,2 dl tejfl,s,2 ek.liszt.
Elkszts:
A hst kis "rmcskkre" vgjuk,kiverjk,lisztbe forgatjuk,s egy kevs zsrban hirtelen tstjk.Zsrjban zsemlesznre pirtjuk az aprra vgott hagymt,meghintjk p.paprikval,elkeverjk,1-2 ek.vzzel felntjk.A hsszeleteket sorjban lerakjuk,bebortjuk a vkony metltre vgott szalonnval,ecetes uborkval s f.kolbsszal,s fed alatt proljuk.Szksg szerint mindig nthetnk al egy kevs vizet.Ha a hs megpuhult,rntjk a tejflt,s mg egyszer felfzzk.Kzben ne kavargassuk,csak a lbost rzogassuk,hogy le ne gje az tel.
Elksztsi id: 50 perc
Kposzts slt oldalas
Hozzvalk:
4-5fej hagyma felkarikzva,1kg savanykposzta kimosva,1,5kg oldalas nem feldarabolva,1-1,5kg krumpli ngybe vgva.
Elkszts:
A gzst tepsijbe kis olajat ntnk s a kzepre elhejezzk a hagymt.Rhalmozzuk a kpoztt(megfszerezzk:s,bors,vegeta).Ezt krbekertjk a megfszerezett oldalassal.A tepsi tbbi rszt kitltjk a krumplival.Megszzuk.Aluflia alatt puhra proljuk,majd a flit levve pirosra stjk.s ksz a hstel a krettel egytt.J tvgyat!!!
Elksztsi id: 90 perc
Pcolt sertscomb zldborsval
Hozzvalk:
40 dkg sertscomb
40 dkg zldbors
1 tojsfehrje
4 evkanl szraz fehrbor
4 evkanl kukoricakemnyt
6 evkanl olaj
s
A szszhoz
4 evkanl kukoricaliszt
2 gerezd fokhagyma
2 cm-es darab gymbr
6 evkanl paradicsoml
1 teskanl paprikaszsz
2 evkanl borecet
2 teskanl cukor
Elkszts:
A hst felkockzzuk. A tojsfehrjt, a bort, a st s a kukoricakemnytt habb verjk, majd belekeverjk a hst, s lefedve 20 percig llni hagyjuk. A zldborst megproljuk. A szszhoz a kukoricalisztet kevs hideg vzzel sszekeverjk. Serpenyben vagy wokban, llandan kevergetve a hst forr olajban 10 percig pirtjuk, majd kivesszk, s tnyrokra osztjuk. A zsiradkban a fokhagymt s a gymbrt kislngon 4 percig proljuk, majd hozzadjuk a paradicsomlt, a paprikamrtst, 2 evkanl hideg vizet, az ecetet s a cukrot. sszeforraljuk, majd beletesszk a feloldott kukoricakemnytt, s srre fzzk. Vgl a hst s a zldborst is hozzadva, mg 5 percig fzzk.
Tancsok:
vegtsztt knlhatunk mell
Elksztsi id: 50 perc
Grillcsirke olaszosan
Hozzvalk:
4 szemlyre
2 kicsi, grillezni val csirke (krlbell 80 dkg slyak), 1 evõkanl reszelt vrshagyma, 2 dkg margarin, 1 teskanl paradicsompr, 1-1 mokkskanl trtt fekete bors, rozmaring, kakukkfû, bazsalikom, 1 szl friss zellerzld, 5 dkg reszelt parmezn (jellegû) sajt, zls szerint s.
Elkszts:
A paradicsomprt, a finomra vgott zellerzldet, a vrshagymt s a tbbi fûszert sszekeverem a margarin felvel, megszom, majd a kibltett s leszrtott csirke hasba kenem.
A csirkket nyrsra hzom, kvlrõl bekenem ss margarinnal, majd pirosra stm. Ezutn feldarabolom, a grilltlcra vagy tepsire rakom s rszrom a reszelt sajtot. Addig grillezem (pirtom), amg a sajt r nem olvad, illetve egybefggõ rteget nem alkot a tetejn.
Tancsok:
Ne sssk barnra, mert keserû lesz az gett sajttl!
Besamellmrtsos karfiolos csirke
Hozzvalk:
Besamellmrtshoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
3-4 dl tej
s, bors, szerecsendi
15-20 dkg reszelt sajt
karfiol
csirkemell szeletek
sajt a tetejre zls szerint
Elkszts:
A csirkemell szeleteket szom, borsozom, vajban elstm.
Karfiolt flpuhra fzm vegets vzben.
Besamellmrtst elksztem.(vajbl lisztbl rnts, majd bele a tej, felfzni, fszerezni, majd jhet a sajt.
Jnaiba rakom elszr az elsttt csirkemelldarabokat, majd rteszem a flpuha karfiolrzskat s nyakon ntm a sajtos besamellmrtssal. A tetejt mg bven sajttal megszrom. Elszr befedve stm, majd rpirtom a sajtot.
Tancsok:
A hs al lehet tenni ftt, karikra vgott krumplit s akkor a kret is kszen van hozz.
Karfiol helyettesthet gombval, brokkolival, mexiki keverkkel, padlizsnnal stb.
Elksztsi id: 60 perc
Tejsznes pulyka
Hozzvalk:
80dkg pulyka comb,1 fej hagyma,kb 20dkg vaj,s,fehr bors,20 dkg gomba,10 dkg zldbors,2dl fztejszin. 6 dl vz, 5 dkg liszt, majornna,delikt, zldsg zldje
Elkszts:
A felszeletelt hagymt vajon megproljuk majd rtesszk a felkockzott husit zls szerin zestjk a fszerekkel,majd ha a husi kifehredett,felntjk a vizzel.Ha a hs flig megpuhult,akkor a gombt s a borst is hozzadjuk.Ha teljesen elkszlt,akkor vajas rntst ksztnk amit a tejszinnel engednk fel,s ezzel sritjk be.Galuskval tlaljuk.
Tancsok:
Ha esetleg nem tetszik a tejszines rnts akkor tejfls habarst csinljatok.De igazbol ez a vajas tejszines rnts adja meg a klnleges zt.J tvgyat
Elksztsi id: 70 perc
Szvprklt
Hozzvalk:
40 dkg sertsszv,
2 nagy fej vrshagyma,
1 csapott evõkanl piros fûszerpaprika (aki szereti, cspõset is tehet bele),
1 db zldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evõkanl olaj,
s, trtt bors zls szerint.
Elkszts:
A forr olajon megpirtom a megtiszttott vrshagymt, majd a tûzrõl lehzva belekeverem a pirospaprikt s azonnal rntk 2 evõkanl vizet. A tûzre visszatve beleteszem a vkony cskokra vgott szvet s pr percig kevergetve megpirtom. Ezutn rntk 3-4 dl vizet s egszen puhra prolom. A prols vgn teszem bele a felszeletelt paprikt s a paradicsomot. Zsrjra stve, ss vzben fõtt burgonyval tlalom.
Fasrt
Hozzvalk:
50 dkg darlt s.comb (vagy lapocka),1-2 zsemle (vagy 1-2 szelet kenyr),2 tojs,s,bors,p.paprika,fokhagyma,zs.morzsa s stshez olaj.
Elkszts:
A darlt hshoz hozzadjuk a megmosott tojsokat,s a tejbe vagy vzbe ztatott,majd kinyomkodott zsemlket (vagy kenyeret).zls szerint fszerezzk sval,borssal,zzott fokhagymval,p.paprikval,majd jl sszedolgozzuk a masszt.Vizes kzzel gombcokat formzunk belle,majd enyhn meghempergetjk zs.morzsban.Ezutn olajban pirosra stjk,majd paprtrlre tve lecsepegtetjk a felesleges zsiradkot.(Nem kell tl nagy lngon stni,mert akkor a klseje megg,a kzepe pedig nyers marad.Akkor j,ha ketttrve a kzepe nem rzsaszn.)
Lehet kszteni tlttt fasrtot is,a fenti masszbl a kvetkez kppen:kizsrozunk,vagy olajjal kikennk egy stlemezt vagy tepsit s a masszt rtve megformzzuk.(Olyasmi formjra mint az zgerinc stforma.)Nhny tojst kemnyre fznk s belenyomkodjuk a masszba egyms utn,amilyen hossz a fasrozott,majd ismt megformzzuk a masszt.Ezutn aluflival letakarva stjk,mikor mr majdnem j,akkor levesszk a flit,s a tetejt pirosra stjk.Ha kihlt,szpen szeletelhet,s a fasrozottban szpen mutat a ftt tojskarika.(Lehet virslit,vagy kolbszt is belestni a fasrtba,esetleg varilni a ftt tojssal.)
Elksztsi id: 60 perc
Sajtos rntott sertslb
Hozzvalk:
2 sertslb,
1 tojs,
liszt s zsemlemorzsa a bundzshoz,
olaj a stshez,
s, trtt bors zls szerint,
5 dkg reszelt parmezn (jellegû) sajt.
Elkszts:
A megtiszttott lbakat kuktafazkban, kevs ss vzben olyan puhra fõzm, hogy a csontjai magtl kicssszanak. Az sszes csont eltvoltsa utn a bõrs hst belenyomkodom egy kerek formba. Egy-kt evõkanl levet rntk, majd hagyom kihûlni. Ezutn lefedve a hûtõszekrnyben megdermesztem. (Elõzõ nap rdemes gy elõkszteni.) Msnap kibortom a formbl s les kssel tetszs szerinti darabokra vgom. Lisztbe, felvert tojsba s reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsba forgatva bõ, forr olajban ropogs pirosra stm s melegen tartom. Tartrmrtssal s slt hasbburgonyval teszem az asztalra.
Tarhonys szv
Hozzvalk:
30-40 dkg sertsszv,
20 dkg tarhonya,
1 zldpaprika,
1 evõkanl pirospaprika,
1 nagy fej vrshagyma,
5 dkg fstlt szalonna,
1 gerezd fokhagyma,
1 evõkanl vegeta,
1 mokkskanl trtt bors,
1 evõkanl olaj.
Elkszts:
A szvet megtiszttom s a vrshagymval meg a paprikval egytt ledarlom. A fstlt szalonnt aprra metlve kiolvasztom, majd a darlt masszt megpirtom a szalonnazsron. Az olajon kln megpirtom a tarhonyt, s a tûzrõl levve belekeverem a pirospaprikt s a vegett. Trfogathoz kpest dupla mennyisgû vzzel lentm s felforralom. Befedve puhra prolom. A megpirtott szvet hrom deci vzzel felntm s fedõ alatt puhra prolom. Ha a tarhonya is s a szv is megpuhult, az egszet sszekeverem, s a zzott fokhagymval, borssal zestem. Nhny percre beteszem a forr stõbe, hogy jl tmelegedjen.
Mgtbb recept>>
(s a felhasznlt tartalom)
|