Brassói töltött tojás csőben sütve
főtt tojás 8 db
juhtúró 25 dkg
vaj 8 dkg
póréhagyma 15 dkg
tejföl 2 dl
tojássárgája 1 db
Göcseji csemege sajt 15 dkg
tárkonylevél
gyömbér
só
Elkészítése:
A főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk. Sárgájukat a juhtúróval együtt finom szűrőn áttörjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadunk 4 dkg lágy vajat, sóval, apróra vágott tárkonylevéllel, reszelt gyömbérrel fűszerezzük és habverővel krémszerűvé keverjük. A póréhagymát karikákra vágjuk. Egy serpenyőben 4 dkg vajat hevítünk, a póréhagymát üvegesre pirítjuk benne, majd átöntjük egy tűzálló tálba és egyenletesen elterítjük. A túrótöltelékkel megtöltjük a félbevágott tojásfehérjéket és a párolt hagymakarikákra szépen egymás mellé sorakoztatjuk. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, kissé megsózzuk, belekeverjük a reszelt sajtot és a tojásokra öntjük. Előmelegített sütőben, magas hőfokon szép pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.
Csőben sült makaróni
makaróni 40 dkg
vaj 10 dkg
liszt 6 dkg
tej 4 dl
tejszín 1 dl
tojássárgája 1 db
Pannónia sajt 15 dkg
szerecsendió
só
Elkészítése:
Enyhén sózott, bő forró vízben kifőzzük a makarónit, majd leszűrjük. Langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és 2 dkg olvasztott vajjal elkeverjük. 6 dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Amikor a liszt felhevült, felengedjük forró tejjel, és habverővel állandóan kevergetve sűrű mártássá főzzük. Gyenge tűzön 20-25 percig forraljuk, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, végül elkeverünk benne 2 dkg vajat. A tűzről levesszük és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját és 10 dkg reszelt Pannónia sajtot. Ebbe a mártásba keverjük a kifőzött makarónit. Egy tűzálló tálat kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, és beletesszük a mártásos makarónit. Tetejére reszelt sajtot szórunk és közép meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Habart tojás sajttal
tojás 12 db
vaj 8 dkg
tejföl 1 dl
Reszelt Pannónia sajt 15 dkg
só
Elkészítése:
A nyers tojásokat felütjük és a tejszínnel együtt keverőtálba tesszük. Megsózzuk és felverjük. Egy edényben vizet forralunk, ebbe egy kisebb edényt helyezünk. Beletesszük a vajat, felolvasztjuk, beleöntjük a tojást és csak akkor keverjük meg, amikor a tojás kezd összeállni. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajt felét. Pár perc múlva, mikor a tojás összeállt, előmelegített tálra tesszük és a maradék reszelt sajttal megszórjuk.
Kemencében sült tojás sajttal és csirkehússal
csirkemell 25 dkg
vöröshagyma 5 dkg
vaj 6 dkg
póréhagyma 8 dkg
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
Göcseji csemege sajt 12 dkg
zöldborsó 8 dkg
tojás 8 db
tejföl 1 dl
liszt 5 dkg
Pannónia sajt 10 dkg
egész bors
borsikafű, só
Elkészítése:
A kicsontozott csirkemellet kevés vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal fűszerezzük és hozzáadjuk a vöröshagymát. Amikor a hús megfőtt, bőrét eltávolítjuk és apró kockákra vágjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a vékony karikákra szelt póréhagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, sóval, borsikafűvel, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, végül hozzákeverjük a kisebb darabokra vágott Göcseji csemege sajtot és a főtt zöldborsót. A ragut további felhasználásig félretesszük. A tojások sárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a habbá vert tojásfehérjéket. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, ráöntjük a tojást és forró sütőben 3-4 percig sütjük. A sütőből kivéve az omlett közepére halmozzuk a ragut és szorosan összegöngyöljük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal és gazdagon megszórjuk reszelt Pannónia sajttal.
Ketchupos tojástokány
főtt tojás 6 db
vaj 6 dkg
vöröshagyma 10 dkg
tejföl 2 dl
rizs 16 dkg
ketchup 10 dkg
Karaván sajt 15 dkg
szerecsendió
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A keményre főtt tojásokat felszeleteljük. Az apróra vágott vöröshagymát kevés vajban rózsaszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a tojást, felengedjük tejföllel és megsózzuk. Mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a tejföl felmelegszik. A rizst megfőzzük, összekeverjük a ketchuppal és 3 dkg olvasztott vajjal. Őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval és kevés sóval ízesítjük. Egy mélyebb tűzálló edényt kivajazunk, beletesszük a ketchupos rizst, majd a közepébe kis fészket készítünk. Ebbe öntjük a már elkészített tojást. Reszelt sajttal gazdagon meghintjük, tetejére kis vajdarabokat teszünk és közép meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Padlizsán paradicsommal és sajttal sütve
padlizsán 4 db bazsalikom
liszt 6 dkg borsikafű, só
olaj 1 dl
vöröshagyma 15 dkg
paradicsompüré 5 dkg
fokhagyma 2 gerezd
Pannónia sajt 20 dkg
Elkészítése:
A padlizsánt meghámozzuk és kb. 1 cm-es karikákra vágjuk. Megsózzuk, borsikafűvel meghintjük, néhány percig állni hagyjuk, majd lisztbe mártva, forró olajban kisütjük. A visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, bazsalikommal és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Néhány percig forraljuk, majd egy tűzálló edénybe öntjük. Hozzáadjuk a padlizsánkorongokat, meghintjük reszelt sajttal és a sütőben 12-15 percig sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
Parajjal töltött tojás
paraj 50 dkg szerecsendió
főtt tojás 8 db őrölt bors, só
vaj 6 dkg
Reszelt Pannónia sajt 15 dkg
tejföl 2 dl
tojás 2 db
Elkészítése:
A megtisztított parajt gyengén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük és apróra vágjuk. A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kivesszük és áttörjük. Az áttört tojássárgáját, a parajpüré egyharmadát, a vajat és a reszelt sajt felét keverőtálba tesszük. Sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, simára keverjük és a tojásfehérjékbe töltjük. A maradék parajpürét ugyanígy fűszerezzük, majd egy kivajazott tűzálló tálban egyenletesen elterítjük. A megtöltött tojásokat ráültetjük. A tejfölt összekeverjük a nyers tojásokkal, enyhén megsózzuk, és ráöntjük a töltött tojások tetejére. Meghintjük a maradék reszelt sajttal és a sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul.
Rakott karfiol sajttal
karfiol 1,50 kg tejföl 2 dl
vaj 8 dkg Pannónia sajt 20 dkg
zsemlemorzsa 6 dkg só
főtt tojás 4 db
Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Sós vízben roppanós puhára főzzük, majd leszűrjük.
Tűzálló edényt vajjal kikenünk és zsemlemorzsával kihintjük. A tál aljára egy főtt karfiolrózsát rakunk, erre helyezzük a karikára szelt kemény tojást, tejföllel meglocsoljuk és meghintjük reszelt Pannónia sajttal. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, ameddig az edény megtelik. Az utolsó karfiolsort leöntjük tejföllel, gazdagon meghintjük reszelt sajttal, meglocsoljuk olvasztott vajjal és egy kevés zsemlemorzsát szórunk rá.
Közép meleg sütőbe téve, lassan tetejét szép pirosra sütjük.
Rántott sajtszeletek
Pannónia sajt 40 dkg zsemlemorzsa 12 dkg
liszt 5 dkg olaj 3 dl
tojás 2 db só
Elkészítése:
A Pannónia sajtot nyolc egyforma szeletre vágjuk. A sajtszeleteket lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. Bő, forró olajban szép világosra sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk, tartármártást kínálunk mellé.
Sajtos töltött gombafejek
gomba 60 dkg vaj 3 dkg
zsír 5 dkg Pannónia sajt 15 dkg
vöröshagyma 5 dkg őrölt fehér bors, só
zöldpetrezselyem 1 cs.
paradicsompüré 3 dkg
fehérbor 1 dl
tojás 1 db
zsemlemorzsa 5 dkg
Elkészítése:
Személyenként 4 db egyforma nagyságú, nagyobb gombafejet félreteszünk. A többi gombát a szárakkal együtt apróra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, őrölt fehér borssal és sóval fűszerezzük, vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük és megpirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét és a fehérbort, majd pép sűrűségűre főzzük. Végül hozzáadjuk a tojást és egy kevés zsemlemorzsát. A félretett gombafejeket egy kivajazott tűzálló edénybe sorba rakjuk és megtöltjük a fűszeres gombapéppel. Tetejükre sajtszeleteket teszünk és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Párolt rizzsel, vagy burgonyapürével kínáljuk.
Sonkával és Karaván sajttal sült tojás
főtt tojás 8 db
vaj 6 dkg
tejföl 3 dl
sonka 8 dkg
Karaván sajt 12 dkg
tojás 2 db
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A tojást keményre főzzük és megtisztítjuk. Egy vajjal kikent kisebb tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A tejfölt keverőtálba öntjük, hozzáütjük a tojásokat és habverővel simára keverjük. A sonkát apró kockára vágjuk és 4 dkg reszelt sajttal együtt a tejfölös tojáshoz keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A mártást ráöntjük a főtt tojásokra, tetejét meghintjük a maradék reszelt sajttal és forró sütőben szép pirosra sütjük. Friss fehér kenyérrel melegen tálaljuk.
Sült sajt tojással
zsemle 4 db
vaj 4 dkg
Szeletelt Pannónia sajt 25 dkg
tojás 8 db
sonka 8 dkg
metélőhagyma 1 csomó
só
Elkészítése:
Egy nagyobb tűzálló tálat vajjal kikenünk és a vékony szeletekre vágott zsemlével kibéleljük. A sajtszeleteket a zsemlekorongok tetejére helyezzük. Ráütjük a tojásokat. A fehérje részt enyhén megsózzuk, majd a sütőbe tolva addig sütjük, ameddig a tojások átsülnek. Mikor elkészült, apróra vágott sonkával és metélőhagymával meghintjük. Forrón tálaljuk. Frissen elkészített idénysalátát vagy kovászos uborkát kínálunk mellé. |