|
Sajtos-gombás tonhalszelet
tonhal 50 dkg
liszt 5 dkg
olaj 5 cl
vaj 8 dkg
vöröshagyma 10 dkg
gomba 15 dkg
zöldpetrezselyem 1 cs.
fokhagyma 2 gerezd
paradicsompüré 2 dkg
Pannónia sajt 15 dkg
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A halszeleteket megsózzuk, meghintjük őrölt fehér borssal és lisztbe mártjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, a szeletek mindkét oldalát elősütjük, majd kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Közben a finomra vágott vöröshagymát kevés vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sóval, vágott zöldpetrezselyemmel és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd egy kevés paradicsompürét keverünk hozzá. A megpirított gombát a halszeleteken elosztjuk és bőségesen megszórjuk reszelt Pannónia sajttal. Kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és mérsékelt hőfokú sütőben, felső lángon megsütjük.
Sajttal rakott pulykamell sütőben sütve
pulykamell 50 dkg
vaj 6 dkg
Szeletelt Pannónia sajt 20 dkg
fehérbor 2 dl
őrölt szerecsendió
pirospaprika
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A pulykamellet négy egyforma szeletre vágjuk és kiverjük. Sózzuk, őrölt fehér borssal és őrölt szerecsendióval meghintjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára egy pulykamell szeletet teszünk, ezt beborítjuk egy vékony szelet sajttal és kevés vajat morzsolunk rá. Ezt a rétegezést addig ismételjük, ameddig a hozzávalók tartanak. A rakottas tetejére sajtot teszünk, amelyet egy kevés pirospaprikával megszórunk. A hús alá öntjük a fehérbort, alufóliával légmentesen lezárjuk és közepes hőmérsékletű sütőben 35-40 percig pároljuk. Ezután az alufóliát levesszük és csak annyi időre tesszük vissza a húst a sütőbe, amíg a teteje megpirul. Burgonyapürével, gombás rizzsel tálaljuk, de különböző kompótokkal fogyasztva is kitűnő.
Sajttal sült csirke sajtos kelbimbóval
csirke 1,2 kg
zsír 8 dkg
Pannónia sajt 10 dkg
kelbimbó 80 dkg
Pannónia sajt reszelt 10 dkg
pirospaprika
őrölt bors, só
Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk és felhevített zsírban a csirkedarabok mindkét oldalát pirosra sütjük. A húsokat egy sütőlapra egymás mellé helyezzük, mindegyikre egy-egy vékony szelet Pannónia sajtot teszünk, kevés pirospaprikával megszórjuk és a sütőben addig sütjük, ameddig a sajt a húsra ráolvad. Közben a sós vízben megfőzött kelbimbót a serpenyőben visszamaradt zsírba tesszük. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük és erős tűzön, a serpenyőt gyakran rázogatva, pár percig pirítjuk. Reszelt Pannónia sajttal megszórjuk és a forró sütőbe tesszük. A sajt olvadásáig sütjük.
Sajttal töltött vagdalt
sertéshús 50 dkg
zsemle 2 db
tojás 2 db
zsír 8 dkg
vöröshagyma 5 dkg
zsemlemorzsa 12 dkg
Karaván sajt 15 dkg
őrölt kömény
majoránna
őrölt bors, só
Elkészítése:
A sertéshúst és az áztatott, kicsavart zsemlét ledaráljuk. Hozzáadunk egy tojást és a zsírban megpirított, finomra vágott vörös-hagymát. Sóval, őrölt borssal, őrölt köménymaggal, majoránnával fűszerezzük és összedolgozzuk. Zsemlemorzsával meghintett deszkán 2 cm vastag téglalap alakra formázzuk. Közepére tesszük a hosszú hasábokra vágott sajtot, szorosan felgöngyöljük és vizes kézzel lesimítjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, tetejét megkenjük felvert tojással és előmelegített sütőbe toljuk. Takaréklángon, saját zsírjával locsolgatva megsütjük. Burgonyapürével, vagy zöldborsófőzelékkel tálaljuk.
Sertésborda konyhafőnök módra
sertéskaraj 60 dkg
liszt 4 dkg
vöröshagyma 5 dkg
vaj 5 dkg
gomba 10 dkg
gépsonka 10 dkg
zöldborsó 10 dkg
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
tojássárgája 1 db
Karaván sajt 15 dkg
őrölt bors, só
Elkészítése:
A sertéskarajból négy egyforma szeletet vágunk, sózzuk és lisztbe mártva kevés forró zsírban megsütjük. A finomra vágott vöröshagymát vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a kockákra darabolt gépsonkát. Végül beletesszük a főtt zöldborsót és a vágott zöldpetrezselymet. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját. A ragut a hússzeletekre halmozzuk. Megszórjuk a lereszelt Karaván sajttal és előmelegített sütőben megpirítjuk. Vajban párolt zöldségekkel tálaljuk.
Sertéshússal töltött vöröshagyma füstölt sajttal
vöröshagyma 8 db
zsír 5 dkg
sertéshús 25 dkg
zsemle 1 db
tojás 1 db
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
vaj 3 dkg
Pannónia sajt 12 dkg
őrölt bors, só
Elkészítése:
Közepes nagyságú vöröshagymákat válogatunk, megtisztítjuk őket és egy 1 cm-es lapot levágunk. Belsejüket kivájjuk, hogy a hagymák tölthetőek legyenek. A leeső hagymadarabokat apróra vágjuk, majd kevés zsírban aranysárgára pirítjuk. A sovány sertéshúst ledaráljuk, hozzáadjuk a pirított hagymát, az áztatott, jól kinyomkodott zsemlét és a tojást. Sóval, őrölt borssal, vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Jól összedolgozzuk és betöltjük a vöröshagymákba. Egy kisebb tepsit kivajazunk, beletesszük a hagymákat és egy kevés vizet öntünk alá. Alufóliával lefedjük és közepes hőmérsékletű sütőben megpároljuk. Amikor a hagyma megpuhult, a fóliát eltávolítjuk és a tetejét gazdagon meghintjük reszelt Pannónia sajttal. Visszatoljuk a sütőbe és a sajtot szép pirosra sütjük a tetején. Burgonyapürével, vagy párolt rizzsel körítjük
Tepsis borda Göcseji Csípőspaprikás sajttal
burgonya 60 dkg só, őrölt fehér bors, szerecsendió
sertéskaraj 40 dkg köménymag
vaj 8 dkg
tejföl 2 dl
paradicsom 12 dkg
Göcseji Csípőspaprikás sajt 15 dkg
Elkészítése:
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. A hússzeleteket kiveregetjük, sózzuk és törött borssal meghintjük. Serpenyőben vajat hevítünk, majd a szeleteket beletéve, szép pirosra sütjük. Kisebb tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a burgonyát, meglocsoljuk tejföllel és ráhelyezzük a hússzeleteket. A paradicsomot karikára vágjuk és mindegyik hús tetejére 4-5 paradicsomszeletet teszünk, majd egy-egy szelet sajttal beborítjuk. Az így elkészített tepsis bordát megszórjuk őrölt köménymaggal, reszelt szerecsendióval, majd alufóliával légmentesen lezárjuk.
Közép meleg sütőbe tesszük és kb. 8-10 percig sütjük. Ekkor eltávolítjuk a fóliát és a sütőbe visszatolva még 4-5 percig pirítjuk.
Töltött szűzpecsenye
szűzpecsenye 60 dkg
Karaván sajt 12 dkg
füstölt szalonna 5 dkg
sonka 8 dkg
csemege uborka 8 dkg
zsír 6 dkg
sárgarépa 10 dkg
fehérrépa 10 dkg
vöröshagyma 10 dkg
őrölt bors, só
Elkészítése:
A szűzpecsenyét hosszanti irányban végigvágjuk, de nem vágjuk ketté. A vágási felületnél kinyitva minél nagyobbra kiverjük, vigyázva, hogy a hús ne lyukadjon ki. Megsózzuk, megszórjuk őrölt borssal és hosszanti irányban a közepére fektetjük a hosszú csíkokra vágott Karaván sajtot, a füstölt szalonnát, a sonkát és a csemege uborkát. A húst behajtjuk, hústűvel rögzítjük és kívülről is megsózzuk. Serpenyőben zsírt hevítünk, beletesszük a töltött szűzpecsenyét és mindegyik oldalára átfordítva szép pirosra sütjük. Ezután a húst kiszedjük. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a kockákra vágott zöldségeket és a vöröshagymát, majd visszahelyezzük a húst és kevés vizet aláöntve, fedővel letakarva puhára pároljuk. Ezután a húst felszeleteljük. A mártást beforraljuk, majd átszűrve a húsra öntjük. Petrezselymes burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.
Vadászpástétom makarónival
őzcomb 60 dkg makaróni 16 dkg
zsír 5 dkg Pannónia sajt 20 dkg
sárgarépa 10 dkg vaj 6 dkg
fehérrépa 10 dkg kakukkfű
vöröshagyma 5 dkg babérlevél
füstölt szalonna 5 dkg őrölt bors, só
tejföl 4 dl
tojás 5 db
Elkészítése:
A vadhúst megsózzuk, beletesszük egy serpenyőbe, leöntjük forró zsírral, majd mindegyik oldalát elősütjük. Hozzátesszük a karikákra szelt zöldségeket és a vöröshagymát, babérlevéllel, kakukkfűvel, őrölt borssal fűszerezzük és néhány percig együtt pirítjuk. Kevés vizet aláöntve, fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a zöldségekkel és a füstölt szalonnával együtt kétszer ledaráljuk. Összekeverjük 1 dl tejföllel, 2 db tojással és szükség szerint megsózzuk. A kisebb darabokra tört makarónit sós vízben kifőzzük és le-szűrjük. Összekeverjük 8 dkg reszelt Pannónia sajttal, 3 dkg olvasztott vajjal, 3 db tojással és 3 dl tejföllel. Egy kuglófformát kikenünk a megmaradt vajjal, az aljára makarónit terítünk, majd a húsmasszából következik egy sor. Így rétegezzük mindaddig, amíg a hozzávalók elfogynak. Ügyeljünk, hogy a tetejére makaróni kerüljön. Nem túl forró sütőben megsütjük, majd kiborítjuk a formából és reszelt sajttal meghintve tálaljuk
Vörösborban párolt libamájgombóc sajttal
libamáj 40 dkg
tojás 2 db
zsemle 1 db
vaj 6 dkg
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
gomba 8 dkg
füstölt szalonna 5 dkg
liszt 6 dkg
vörösbor 5 dl
Pannónia sajt 20 dkg
borsikafű
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A szép, érett libamájat hártyájától megtisztítjuk, majd az áztatott és kinyomkodott zsemlével együtt áttörjük. Keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a tojást, a lágy vaj felét, az apróra vágott zöldpetrezselymet, az apró kockákra darabolt gombát és a kisütött, leszűrt, ropogós füstölt szalonnakockákat. Végül annyi lisztet keverünk hozzá, hogy könnyen formázható legyen. Őrölt fehér borssal, borsikafűvel és sóval ízesítjük. Ezután kisebb gombócokat formálunk belőle és a forrásban lévő vörösborban kifőzzük. Amikor megfőttek, szűrőkanállal kivesszük, felhevített vajra tesszük és néhány percen át pirítjuk őket. Tálaláskor gazdagon meghintjük reszelt Pannónia sajttal.
Zöldborsos göcseji csemege sajttal töltött csirke
csemegekukorica 20 dkg csirke 1,2 kg
tejföl 1 dl zsír 5 g
tejszín 1 dl őrölt fehér bors, só
vaj 4 dkg
liszt 4 dkg
cukor 2 dkg
tojássárgája 2 db
Zöldborsos Göcseji csemege sajt 12 dkg
Elkészítése:
A konzervkukoricát tejszínnel és tejjel felfőzzük. A vajat a liszttel összegyúrjuk és a forrásban lévő kukoricába csipkedve sűrítjük. Sóval, őrölt fehér borssal és egy kevés cukorral ízesítjük. A tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzáadjuk a két tojássárgáját és kihűtjük. Ezután hozzákeverjük a kis darabokra vágott zöldborsos Göcseji csemege sajtot. A megmosott csirke belsejét megsózzuk, az elkészített tölteléket a hasüregébe töltjük és a nyílást hústűvel lezárjuk. Kívülről is megsózzuk, majd egy tepsibe tesszük és forró zsírral leöntjük. Közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütjük, feldaraboljuk és párolt rizzsel tálaljuk.
Zöldséges-rizses csirke
csirke 1,20 kg zöldpetrezselyem 1 csomó
zsír 10 dkg gomba 5 dkg
vöröshagyma 15 dkg rizs 25 dkg
sárgarépa 10 dkg Pannónia sajt 20 dkg
fehérrépa 10 dkg só, törött bors
zeller 5 dkg
zöldborsó 10 dkg
Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, megmossuk, majd megsózva néhány percet állni hagyjuk. Zsírban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, és rárakjuk a csirkedarabokat. Jól átpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és a zellert. Kevés ideig még együtt pirítjuk, ezután beletesszük a friss zöldborsót és megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel és törött borssal, Fedővel letakarva pároljuk, mindig csak egy kevés vizet aláöntve. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és együtt tovább pirítjuk. Közben a rizst a felhevített 5 dkg zsírban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkéhez. A rizs mennyiségének kétszerese forró vízzel felöntjük és lefedve együtt készre pároljuk. A kész rizses csirkéhez hozzákeverjük a reszelt Pannónia sajt felét, a másik felét a kitálalt étel tetejére szórjuk.
| |