|
Muffin
Hozzvalk:
25 dkg rma margarin ( 1kocka rma)
4 db egsz tojs
25 dkg cukor
25 dkg liszt
csipet s
kiskanlnyi stpor
1-2 csomag vanlia cukor
+ brmi, ami eszedbe jut!
Elkszts:
A cukrot, tojst, vajat, vanlia cukrot egy tlba tesszk s habvergppel jl elkeverjk. Rszrjuk a lisztet, s a stport, majd ezzel egytt keverjk, mg olyan j masszv nem vlik.
Muffin stbe tesznk kis paprkosrkkat, s belekanalazzuk mindegyiknek kb a 3/4-ig a masszt. 180-200*C-os stben kb. 10 percet stjk!
Tancsok:
n holland kakat s bannt szoktam tenni bele legsrbben. Finom mg instant kvval is... Amit csak kitallsz! Tnyleg a legjobb! Anyukmtl tanultam!
Elksztsi id: 20 perc
Alap recept
Hozzvalk:
kb.15db muffinhoz
12,5 dkg vaj
17,5 dkg cukor
2 tojs
1 citrom reszelt hja
30 dkg liszt (sima)
1 tasak stpor
1/8 liter tej (1,25 dl)
Elkszts:
A cukrot,vajat s a tojst habosra keverjk.Majd beletesszk a liszttel elkevert stport, a tejet s a citrom reszelt hjt.
Flig ttjk a stformkat s elmelegtett stben 200 fokon 15 percig stjk.
Tancsok:
Brmit lehet tenni bele.zls s fantzia krdse.n hasznlok paprformt is a muffin stben s gy mutats tlalskor is.Ha szilrd zestst adunk hozz( pl.darlt dit) akkor pici vzet tegynk hozz, de csak annyit,hogy ne legyen nagyon folyos a tszta.Ha pl.reszelt almt adunk hozz nyomjuk ki a levt, mert klnben nem lesz szp magas a muffin.
Elksztsi id: 15 perc
Csokis
Hozzvalk:
15 dkg liszt,
2 tojs,
15 dkg vaj,
15 dkg cukor,
3 evkanl barackz,
fl csomag stpor,
5 dkg keser kakapor,
5 dkg trt tcsokold
Elkszts:
Keverd ssze a hozzvalkat, hogy a tszta szp sima legyen. Robotgppel is lehet keverni, gy mg gyorsabb. Adagold ki a 12 muffinformba, majd 170 fokon ssd meg /kb. 20-25 perc/.
Tancsok:
Ez a csokis muffin valban rszolglt a *CSODS* jelzre. Egyszer s nagyon finom. n minyonpaprt szoktam a muffinstbe tenni s azt csak 3/4-ig tl-tm meg, szpen feljn, melegen is nagyon finom. Ajnlom mindenkinek, mert nagyon fincsi, elrontani sem lehet.
Elksztsi id: 40 perc
Kukoricalisztes-mzes muffin
Hozzvalk:
1 cssze liszt
½ cssze kukoricaliszt
1 teskanl stpor
½ teskanl szdabikarbna
¼ teskanl s
1 cssze mz
½ cssze lgy vaj
2 (nagy) tojs
1 ½ teskanl vanliakivonat vagy aroma
½ cssze tejfl
Elkszts:
A stt elmelegtjk 220 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
Egy kisebb tlban sszekeverjk a lisztet, a kukoricalisztet, a stport, a szdabikarbnt s a st. Egy nagyobb tlban elektromos habvervel magas fokozaton habosra keverjk a mzet s a vajat. Beletjk a tojsokat, s hozzadjuk a vanlit. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, majd a tejflt is.
A masszt a formkba kanalazzuk, s 15-20 percig stjk.
"Mega" muffin
Hozzvalk:
2 cssze teljes kirls liszt
1 evkanl stpor
½ cssze barna cukor
1 teskanl fahj
¼ teskanl gymbr
½ teskanl s
1 nagy tojs
1 cssze sszeturmixolt sttk vagy srgarpa
1 cssze natr joghurt
¼ cssze olaj
Elkszts:
A stt elmelegtjk 220 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
sszekeverjk a lisztet a stporral, a cukorral, a fahjjal, a gymbrrel s a sval. A tojst elkeverjk a sttk- vagy srgarpaprvel, a joghurttal s az olajjal, majd hozzadjuk (kis adagonknt) a lisztes keverket.
A masszt a formkba kanalazzuk (csak 2/3-ig tltjk meg!), majd 15-20 percig stjk.
Tipp:Keverjnk a tsztba mazsolt, vagy mogyort!
szi muffin
Hozzvalk:
3 cssze liszt
1 evkanl stpor
½ teskanl szdabikarbna
½ teskanl s
2 teskanl rlt fahj
½ teskanl frissen reszelt/rlt szerecsendi
1 teskanl rlt gymbr
1 ¼ cssze tej
2 tojs, enyhn felverve
1 cssze olvasztott vaj
1 csze durvra aprtott fonya
1 cssze durvra reszelt hmozott, kimagozott alma
½ cssze kockra vgott fge
¾ cssze durvra vgott pirtott fldimogyor
¾ cssze barna cukor
¾ cssze kristlycukor
Elkszts:
A stt 190 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat kibleljk paprral.
A szraz hozzvalkat sszekeverjk egy nagyobb tlban. A kzepbe csinlunk egy mlyedst, hozzntjk a tejet, a felvert tojsokat s az olvasztott vajat, majd vatosan sszekeverjk. Hozzadjuk a gymlcsket, a mogyort, a ktfajta cukrot.
A tsztt az elksztett formkba kanalazzuk, s 15-20 perc alatt kszre stjk.
Sttks-alms muffin
Hozzvalk:
2 ½ cssze liszt
2 cssze reszelt alma
1 teskanl szdabikarbna
½ teskanl s
2 tojs
½ cssze olaj
1 cssze sttk konzerv (megsttt, cukrozott sttk is j) - tpasszrozva
1 evkanl mzeskalcs fszerkeverk
2 cssze cukor
Tetejre:
¼ cssze cukor
2 evkanl liszt
4 teskanl vaj
Elkszts:
A stt elmelegtjk 165 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
sszekeverjk a lisztet a szdabikarbnval, a sval s a fszerkeverkkel. A tojsokat habosra keverjk a cukorral, belekeverjk az olajat, majd a reszelt almt s a sttkprt is. A kapott masszhoz hozzkeverjk a lisztes keverket, majd a muffinformkba kanalazzuk.
sszekeverjk a ¼ cssze cukrot a vajjal s a liszttel, majd ezzel a keverkkel megkenegetjk a muffinok tetejt.
15-20 percig stjk. (tprba!)
Tripln csokis muffin
Hozzvalk:
½ cssze vaj
8,5 dkg tcsokold
2 ¼ cssze liszt
1 teskanl szdabikarbna
¼ teskanl s
1 cssze kefr
1 cssze cukor
2 tojs
1 teskanl vanliakivonat
17 dkg tejcsokis tortadara
17 dkg fehrcsokis tortadara
1 cssze aprra vgott mogyor
Elkszts:
A stt elmelegtjk 190 C-ra, a muffinformkat elksztjk: muffinpaprral kibleljk.
A vajat gz fltt felolvasztjuk az tcsokival. Ezalatt habosra keverjk a cukrot a tojsokkal, a kefrrel s a vanlival. A lisztet, a st s a szdabikarbnt sszekeverjk. A tojsos keverkhez vatosan hozzntjk a szobahmrskletre httt olvasztott csokit. A lisztes keverket hozzadjuk a csokis masszhoz, s simra keverjk. A csokidarkat belekeverjk a tsztba, majd a muffinformkba kanalazzuk: mindegyik formt 2/3-ig tltjk meg.
20-25 percig stjk.
Tipp:
* A tortadara helyett hasznlhatunk durvra vgott csokit is.
* Sts eltt szrjuk meg a muffinok tetejt reszelt csokival.
"Fekete erd" muffin
Hozzvalk:
20 dkg meggybeftt
26 dkg liszt
½ teskanl szdabikarbna
2 ½ teskanl stpor
3-4 evkanl kakapor
4-5 evkanl csokolds tortadara
2 tojs
12 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj/margarin
2,2 dl kefr
Dsztshez:
6 evkanl meggyl
2 dl tejszn
zls szerint cukor
12 szem meggy
csokolds tortadara
Elkszts:
A stt elmelegtjk 180 C-ra. A muffinformkat kibleljk paprral.
A meggybefttet lecsepegtetjk, aprra vgjuk.
A lisztet elkeverjk a stporral, a szdabikarbnval, a kakaval s a csokis tortadarval. A tojsokat habosra keverjk a cukorral, majd hozzadjuk a vajat s a kefrt. A tojsos masszhoz kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, s egynem masszv keverjk, vgl hozzadjuk az aprra vgott meggybefttet.
A tsztt a formkba tltjk, s kb. 20 perc alatt kszre stjk.
A megslt muffinokat 5-10 percig hagyjuk hlni a formkban, majd kivesszk ket a formbl s megvrjuk, mg teljesen kihlnek.
Mindegyik muffint titatjuk 1-2 teskanl meggylvel.
Felverjk a tejsznt a cukorral. A muffinok tetejre tesznk 2 evkanl habot, majd a tetejre nyomunk egy szem meggyet, s megszrjuk tortadarval.
Tipp: A meggylevet helyettesthetjk meggy- vagy cseresznyeplinkval.
Karamells muffin
Hozzvalk:
12 dkg vaj/margarin
12 dkg cukor
18 dkg durvra vgott di
20 dkg liszt
5 dkg zabpehely
2 ½ teskanl stpor
½ teskanl szdabikarbna
1 teskanl fahj
1 tojs
1 csomag vanlis cukor
14 dkg cukor
12,5 dkg vaj/margarin
2,5 dl kefr
Elkszts:
A stt elmelegtjk 180 C-ra, a formkat alapsoan kikenjk vajjal, vagy kibleljk stpaprral.
Egy kisebb tlban a 12 dkg vajat kikeverjk a cukorral s 10 dkg dival, s a stformk aljra adagoljuk.
A lisztet elkeverjk a zabpehellyel, a stporral, a szdabikarbnval, a fahjjal s a maradk dival.
A tojst habosra keverjk a cukorral, hozzadjuk a vanlis cukrot, a vajat s a kefrt, majd belekanalazzuk a lisztes keverket, s homogn masszv keverjk.
A tsztt a stformba tltjk a dis keverk tetejre, majd 20 percig stjk.
A kislt muffinokat 10-15 percig pihentetjk, majd kivesszk a formbl, megfordtjuk s strcson hagyjuk teljesen kihlni.
A stpaprt lehzzuk a muffinok tetejrl, vagy ha vajaztuk a formt, egy kanllal kiszedjk a formban maradt dis-karamellt, s a muffinok tetejre halmozzuk.
"Tr Rudi" muffin
Hozzvalk:
10 dkg csoki
3 tojs
15 dkg cukor
5 dkg liszt
7,5 dkg vaj
1 csomag vanlis cukor
2 teskanl stpor
3 evkanl tej
25 dkg tr
porcukor
tejfl
Elkszts:
A csokit sszetrjk s sszekeverjk a liszttel s a stporral.
Egy msik tlban a tojsok srgjt habosra keverjk a cukorral s a puha vajjal. Majd elksztjk a trt palacsintatltelk-szeren: porcukor+tejfl, de ne legyen tl folys. Ezt a masszt is beletesszk a tsztba. Majd tejjel laztjuk egy kicsit, beletesszk a vanlis cukrot.
A tojsfehrjkbl csiptenyi sval kemny habot verek, s egy rszt elszr erteljes fakanlmozdulatokkal, durvn belekeverem a tsztba, majd a tbbit csak nagyon vatos, laza mozdulatokkal.
Ha ez megvan, akkor mehet bele a stporos, csokis liszt. Az egsz masszt belekanalazzuk a kivajazott horpadsokba, s megstjk 30 perc alatt (175 fokon, gzstn 4-es fokozat).
Tipp: A tetejre a "Tr Rudi" hats rdekben lehet csokimzt tenni!!:)
Citromos-manduls muffin
Hozzvalk:
2 alaposan megmosott citom
3 tojs
15 dkg rlt mandula
1 teskanl stpor
15 dkg cukor
Elkszts:
A citromokat beletesszk egy kis lbosba, s annyi vizet nttnk rjuk amennyi ellepte ket. Miutn felforrt a vz, lejjebb vesszk a lngot, s fed alatt hsz percig kis lngon forraljuk a gymlcsket. (Ennyi id elg ahhoz, hogy megpuhuljanak, aztn kell mg tovbbi harminc perc hogy kezelhet hmrskletv hljenek.)
A stt elmelegtjk 175 C-ra, kzben elksztjk a tsztt:
A citomokat flbevgjuk, a magokat egy ks hegyvel kipiszkljuk bellk, s a mag nlkli gymlcsket falatnyi darabkkra vgjuk. (hjval egytt!)
Elvesszk a kses bett robotgpet, s mris beletehetjk a citomdarabokat. Ehhez jnnek a tojsok, s addig keverjk, mg szinte sima massza lesz belle. Maradhatnak benne helyenknt kis citomhjdarabkk de azok nagyon finomak lesznek a ksz muffinokban.
Hozzszrjuk mg a pphez az rlt mandult, a stport s cukrot, s megint jhet a gp.
Ezzel ksz van a tszta, s mehet a horpadsokba, majd a meleg stbe. 25-30 perc alatt slnek meg, s tbb napig nagyon finomak.
Forraltboros muffin
Hozzvalk:
14 dkg vaj
12 dkg cukor
pici s
3 tojs srgja
3 tojs fehrje
14 dkg liszt
1 kvskanl stpor
1 kvskanl rlt fahj
6 dkg darlt (reszelt)tcsokold
75 ml lehttt, fszerezett forralt bor
Elkszts:
A vajat 6 dkg cukorral s a sval habosra keverjk, majd egyenknt belekeverjk a 3 tojssrgjt.
A tojsfehrjt a maradk cukorral habb verjk. ( a tojs fehrjt elbb habosra verjk s ha mr elg kemny, akkor kell beleszrni a cukrot s mg egy kicsit verni, klnben csak fehr krm lesz s folyik, nem pedig hab!)
Kzben muffinstt kikenjk vajjal, s liszttel megszrjuk vagy muffinpaprral kibleljk a formkat.
A stt 170 C-ra (gz 3-as) elmelegtjk.
A lisztet a stporral, az rlt fahjjal s a darlt (reszelt) tcsokoldval sszekeverjk.
A lehttt forralt bort aprnknt a tojssrgjs masszhoz keverjk, majd a lisztes keverket is hozzkeverjk, a vgn pedig a kemnyre vert tojshabot finoman, hogy ne trjn ssze, a masszhoz keverjk.
A muffinstt 3/4 rszig tltjk meg a masszval s kb. 30 percig stjk az elmelegtett stben.
Gesztenys muffin
Hozzvalk:
10 dkg tcsokold
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg puha vaj
2 evkanl rum
2 evkanl baracklekvr
5 dkg cukor
3 tojs
1 csipetnyi s
5 dkg liszt
1 teskanl stpor
Tetejre:
tejsznhab
rlt fahj
Elkszts:
A muffinst mlyedseibe muffinpaprt tesznk.
A darabokra trt tcsokit gz fltt felolvasztjuk, majd amikor kihlt robotgppel sszekeverjk a gesztenyemasszval, a puha vajjal, a rummal, a lekvrral, a cukorral s a tojsok srgjval.
A tojsok fehrjbl csipetnyi sval kemny hbaot vernk, a lisztet pedig elvegytjk a stporral.
A tojsfehrjehabot hozzkeverjk a gesztenys masszhoz (elbb egy kevs habbal fellaztjuk a masszt, majd vatosan hozzadjuk a tbbi habot is), majd belekeverjk a stporos lisztet s a muffinformkba adagoljuk.
Elmelegtett stben 175 C-n stjk kb. 30 percig.
Tejsznhabbal s rlt fahjjal dsztjk.
Meggyes-mkos muffin
Hozzvalk:
10 dkg meggybeftt
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
fl teskanl vanliaaroma
2 tojs
12 dkg liszt
3 dkg darlt mk
1 teskanl stpor
fl teskanl rlt fahj
1 citrom
4 evkanl tej
fehrcsoki mzhoz:
10 dkg csokold
10 dkg vaj
2 evkanl tejszn
10 dkg porcukor
tetejre:
lecspgtetett magozott meggybeftt
Elkszts:
A stt 200 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat paprral kibleljk.
A lisztet sszekeverjk a stporral, a darlt mkkal s a fahjjal. A vajat habosra keverjk a cukorral s a vanlia aromval, majd hozzadjuk egyenknt a tojsokat. A masszhoz hozzkeverjk a lisztes keverket, majd belereszeljk a citrom hjt, vgl fellaztjuk egy kis tejjel.
A masszba belekeverjk a lecspgtetett meggyszemeket, majd a formkba adagoljuk.
Kb. 20 perc alatt kszre stjk.
A darabokra trt fehr csokit gz fltt sszeolvasztjuk a vajjal s tejsznnel, majd levesszk a gzrl, s hozzszrjuk a porcurot. Addig kevergetjk, amg a cukor felolddik benne, aztn, ha mr kihlt, rkenjk a ksz muffinokra.
Sztracsatella muffin
Hozzvalk:
10 dkg tej- vagy tcsokold
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 teskanl vanliaaroma
2 tojs
3-4 evkanl tejszn
15 dkg liszt
1 teskanl stpor
Kakas pkhlmuffin
Hozzvalk:
2 cssze finomliszt
3 evkanl kaka (nem instant!)
1 teskanl stpor
½ teskanl szdabikarbna
¼ teskanl s
4 evkanl lgy vaj
1 ½ cssze cukor
1 tojs
2 teskanl vanlia kivonat vagy aroma
1 cssze kefr vagy joghurt (r)
Dsztshez:
2 tojsfehrje
2 ½ - 3 porcukor
1 teskanl vanlia aroma
2 evkanl friss narancsl
fekete vagy barna telfestk
Elkszts:
A stt elmelegtjk 175 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
Egy kzepes mret tlban sszekeverjk a lisztet, a kakat, a stport, a szdabikarbnt s a st.
Egy nagy tlban elektromos habvervel kzepes fokozaton habosra keverjk a vajat a cukorral, majd hozzadjuk a tojst s a vanliaaromt, s ezt is jl elkeverjk. A lisztes keverket hrom rszletben adjuk hozz a kefrrel felvltva.
A masszt az elksztett muffinformkba kanalazzuk, 2/3-ig tltjk meg ket. 16-20 percig stjk.(tprbval ellenrizzk, hogy megslt-e)
Kivesszk a stbl, a formban hagyjuk hlni 5 percig, majd rcsra kiszedjk ket, s gy htjk szobahmrskletre.
A dsztshez a tojsfehrjket egy tlba tesszk, elekrtomos habvervel magas fokozaton lgy habot vernk belle. Hozzadjuk a porcukrot, a vanlit s a narancslevet, s tovbb keverjk, amg sr s fnyes masszt nem kapunk. (knnyen kenhetnek kell lennie! ha tl folys, keverjnk mg hozz cukrot, ha tl sr, akkor narancslevet!)
A kapott massza kb. egyharmadt ttesszk egy kis tlkba, hozzkeverjk az telfestket. Nyomzskba tesszk (kis lukba!), vagy egy nejlonzacskba, s kiszrjuk tvel a sarkt.
A fehr mzat a muffinokra kanalazzuk, s eloszlatjuk a tetejkn egy kssel. A stt mzzal a muffinok kzepbl kiindulva spirlis vonalat hzunk egszen a szlig. Egy kssel a spirl kzepbl indulva a muffin szle fel vonalat hzunk, majd a kst letrljk, s most 1-2 centivel odbb kvlrl befel haladva hzunk vonalat a kssel. Ezt addig folytatjuk, mg krbe nem rnk, s az bra nem formz pkhlt.
12 muffin lesz egy adagbl.
Kukoricalisztes-mzes muffin
Hozzvalk:
1 cssze liszt
½ cssze kukoricaliszt
1 teskanl stpor
½ teskanl szdabikarbna
¼ teskanl s
1 cssze mz
½ cssze lgy vaj
2 (nagy) tojs
1 ½ teskanl vanliakivonat vagy aroma
½ cssze tejfl
Elkszts:
A stt elmelegtjk 220 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
Egy kisebb tlban sszekeverjk a lisztet, a kukoricalisztet, a stport, a szdabikarbnt s a st. Egy nagyobb tlban elektromos habvervel magas fokozaton habosra keverjk a mzet s a vajat. Beletjk a tojsokat, s hozzadjuk a vanlit. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, majd a tejflt is.
A masszt a formkba kanalazzuk, s 15-20 percig stjk.
"Mega" muffin
Hozzvalk:
2 cssze teljes kirls liszt
1 evkanl stpor
½ cssze barna cukor
1 teskanl fahj
¼ teskanl gymbr
½ teskanl s
1 nagy tojs
1 cssze sszeturmixolt sttk vagy srgarpa
1 cssze natr joghurt
¼ cssze olaj
Elkszts:
A stt elmelegtjk 220 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
sszekeverjk a lisztet a stporral, a cukorral, a fahjjal, a gymbrrel s a sval. A tojst elkeverjk a sttk- vagy srgarpaprvel, a joghurttal s az olajjal, majd hozzadjuk (kis adagonknt) a lisztes keverket.
A masszt a formkba kanalazzuk (csak 2/3-ig tltjk meg!), majd 15-20 percig stjk.
Tipp:Keverjnk a tsztba mazsolt, vagy mogyort!
Forraltboros muffin
Hozzvalk:
14 dkg vaj
12 dkg cukor
pici s
3 tojs srgja
3 tojs fehrje
14 dkg liszt
1 kvskanl stpor
1 kvskanl rlt fahj
6 dkg darlt (reszelt)tcsokold
75 ml lehttt, fszerezett forralt bor
Elkszts:
A vajat 6 dkg cukorral s a sval habosra keverjk, majd egyenknt belekeverjk a 3 tojssrgjt.
A tojsfehrjt a maradk cukorral habb verjk. ( a tojs fehrjt elbb habosra verjk s ha mr elg kemny, akkor kell beleszrni a cukrot s mg egy kicsit verni, klnben csak fehr krm lesz s folyik, nem pedig hab!)
Kzben muffinstt kikenjk vajjal, s liszttel megszrjuk vagy muffinpaprral kibleljk a formkat.
A stt 170 C-ra (gz 3-as) elmelegtjk.
A lisztet a stporral, az rlt fahjjal s a darlt (reszelt) tcsokoldval sszekeverjk.
A lehttt forralt bort aprnknt a tojssrgjs masszhoz keverjk, majd a lisztes keverket is hozzkeverjk, a vgn pedig a kemnyre vert tojshabot finoman, hogy ne trjn ssze, a masszhoz keverjk.
A muffinstt 3/4 rszig tltjk meg a masszval s kb. 30 percig stjk az elmelegtett stben.
Gesztenys muffin
Hozzvalk:
10 dkg tcsokold
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg puha vaj
2 evkanl rum
2 evkanl baracklekvr
5 dkg cukor
3 tojs
1 csipetnyi s
5 dkg liszt
1 teskanl stpor
Tetejre:
tejsznhab
rlt fahj
Elkszts:
A muffinst mlyedseibe muffinpaprt tesznk.
A darabokra trt tcsokit gz fltt felolvasztjuk, majd amikor kihlt robotgppel sszekeverjk a gesztenyemasszval, a puha vajjal, a rummal, a lekvrral, a cukorral s a tojsok srgjval.
A tojsok fehrjbl csipetnyi sval kemny hbaot vernk, a lisztet pedig elvegytjk a stporral.
A tojsfehrjehabot hozzkeverjk a gesztenys masszhoz (elbb egy kevs habbal fellaztjuk a masszt, majd vatosan hozzadjuk a tbbi habot is), majd belekeverjk a stporos lisztet s a muffinformkba adagoljuk.
Elmelegtett stben 175 C-n stjk kb. 30 percig.
Tejsznhabbal s rlt fahjjal dsztjk.
Meggyes-mkos muffin
Hozzvalk:
10 dkg meggybeftt
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
fl teskanl vanliaaroma
2 tojs
12 dkg liszt
3 dkg darlt mk
1 teskanl stpor
fl teskanl rlt fahj
1 citrom
4 evkanl tej
fehrcsoki mzhoz:
10 dkg csokold
10 dkg vaj
2 evkanl tejszn
10 dkg porcukor
tetejre:
lecspgtetett magozott meggybeftt
Elkszts:
A stt 200 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat paprral kibleljk.
A lisztet sszekeverjk a stporral, a darlt mkkal s a fahjjal. A vajat habosra keverjk a cukorral s a vanlia aromval, majd hozzadjuk egyenknt a tojsokat. A masszhoz hozzkeverjk a lisztes keverket, majd belereszeljk a citrom hjt, vgl fellaztjuk egy kis tejjel.
A masszba belekeverjk a lecspgtetett meggyszemeket, majd a formkba adagoljuk.
Kb. 20 perc alatt kszre stjk.
A darabokra trt fehr csokit gz fltt sszeolvasztjuk a vajjal s tejsznnel, majd levesszk a gzrl, s hozzszrjuk a porcurot. Addig kevergetjk, amg a cukor felolddik benne, aztn, ha mr kihlt, rkenjk a ksz muffinokra.
Sztracsatella muffin
Hozzvalk:
10 dkg tej- vagy tcsokold
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 teskanl vanliaaroma
2 tojs
3-4 evkanl tejszn
15 dkg liszt
1 teskanl stpor
Elkszts:
A muffinformkat kibleljk muffinpaprral. A stt elmelegtjk 175 C-ra.
A csokit aprra vgjuk, a lisztet elkeverjk a stporral.
A puha vajat robotgppel habosra keverjk a cukorral s a vanliaaromval, majd egyenknt hozzadjuk a tojsokat, s jl sszedolgozzuk. A masszt kevs tejjel vagy tejsznnel fellaztjuk, s hozzkeverjk (fakanllal) a stporos lisztet s az aprra vgott csokit.
A tsztt a formba kanalazzuk, s 30 perc alatt kszre stjk.
Reform muffin
Hozzvalk: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
½ csomag stpor
10 dkg mazsola
1 mark durvra vgott di
2 teskanl fahj
2 dl tej
2 dl szrt almal /dobozos/
1 aprra vgott alma
5 evkanl mz
2 evkanl olaj
fl tbla vagdalt t vagy tejcsoki (tortabevon)
Elkszts:
A stt elmelegtjk 180 C-ra, a muffinformkat kiolajozzuk, vagy paprral kibleljk.
A hozzvalkat egy tlban villval sszekeverjk, majd a muffinformkba kanalazzuk. Sts eltt hagyjuk llni 5-10 percig a formban, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa.
15-20 percig stjk. (tprba!)
Sajtos muffin (leveles tsztbl)
Hozzvalk:
1 csomag mirelit leveles tszta
Tltelk:
20 dkg reszelt trappista
10 dkg reszelt fstlt sajt
3 tojs srgja
2 evkanl liszt
2 dl tejszn
s
bors
Elkszts:
A tsztt kiolvasztjuk, kinyjtjuk, s 12 kerek formt szaggatunk belle, amivel a muffin stforma mlyedseit tudjuk kiblelni.
A tltelk hozzvalibl kikevert masszt a tsztaformkba tltjk.
Elmelegtett stben 200 C-n stjk.
Pirtott kkuszos muffin
Hozzvalk:
1 ½ cssze liszt
1 cssze kkuszreszelk
½ cssze cukor
1/3 cssze aprtott prklt mandula
1 ½ teskanl stpor
¾ teskanl narancshj
½ teskanl szdabikarbna
¼ teskanl s
¾ cssze kkusztej*
2 tojs
¼ cssze olvasztott vaj
1 teskanl vanliakivonat
Elkszts:
A stt elmelegtjk 200 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk. A kkuszreszelket serpenyben megpirtjuk.
A lisztet sszekeverjk a pirtott kkuszreszelkkel, a cukorral, a mandulval, a stporral, a narancshjjal, a szdabikarbnval s a sval. A kkusztejet a tojsokkal, a vajjal s a vanliakivonattal simra keverjk, majd kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket.
A tsztt az elksztett formkba tltjk, s kb. 15 percig stjk (tprba!)
* a kkusztejet helyettesthetjk: 1 cssze tejet forraljunk fel 2 evkanl kkuszreszelkkel, majd hagyjuk kihlni s szrjk le.
Srs muffin
Hozzvalk:
20 dkg liszt
2 teskanl stpor
½ teskanl s
½ teskanl bors
1 evkanl cukor
2,5 dl sr
5 dkg reszelt ementli sajt
Elkszts:
A stt elmelegtjk 200 C-ra, a muffinformkat paprral kibleljk.
sszekeverjk a lisztet, a stport, a st, a borsot s a cukrot, majd kis adagokban hozzadjuk a srt.
A masszt a formkba kanalazzuk, a tetejket megszrjuk sajttal, s 15-20 percig stjk.
Tlttt mkos muffin
Hozzvalk:
10 dkg darlt mk
10 dkg zabkorpa
10 dkg rtesliszt
1 dl olaj
2 dl tej
1 teskanl szdabikarbna
1 teskanl stpor
2 teskanl citromhj
½ teskanl fahj
½ teskanl szerecsendi
2 tojs
10 dkg cukor
A pudingtltelkhez:
4 dl tej
2-3 evkanl cukor (zls szerint)
1 csomag pudingpor (csokis)
Elkszts:
A tltelket elksztjk: 3,5 dl tejet felforralunk, a maradk ½ dl tejben elkeverjk a pudingport s a cukrot, majd ezt a forr tejbe ntjk, s srre fzzk. Hagyjuk kihlni.
Elmelegtjk a stt 180 C-ra, a muffinformkat paprral kibleljk.
A darlt mkot sszekeverjk a zabkorpval, a rtesliszttel, a szdabikarbnval, a stporral, a citromhjjal, a fahjjal s a szerecsendival.
A tojsokat sztvlasztjuk: a srgkat habosra keverjk a cukorral, majd hozzadjuk az olajat. Kis adagokban felvltva adagoljuk a masszba a lisztes keverket s a tejet. A tojsfehrjkbl kemny habot vernk egy csipet sval, majd vatosan hozzkeverjk a masszhoz.
A tsztbl kb. egy evkanlnyit a formk aljra kanalazunk, erre jn kb. ¾-1 evkanlnyi tltelk, majd ismt massza.
15-20 percig stjk.
Barackos muffin
Hozzvalk:
10 dkg aszalt barack
5 dl liszt
2 teskanl stpor
1 evkanl kardamom
2 dl cukor
1 dl barnacukor
4 tojs
10 dkg olvasztott margarin
2 dl joghurt
3 evkanl narancs koncentrtum
Elkszts:
A stt elmelegtjk 200 C-ra.
A barackokat aprra vgjuk, s sszekeverjk a szrazanyagokkal.
A tojsokat a cukorral, margarinnal es a joghurttal sszeverjk elektromos habvervel.
Belekeverjk a tbbi hozzavalt, a formkba kanalazzuk, s kb. 12 percig stjk.
Ktszn muffin
Hozzvalk:
20 dkg vaj
1 ½ cssze cukor
5 tojs
2 cssze liszt
1 csipet s
2 teskanl vanlia aroma
1 csomag stpor
1-2 evkanl kaka
Elkszts:
A stt elmelegtjk 200 C-ra.
A lisztet elkeverjk a sval s a stporral.
A tojsokat sztvlasztjuk, a srgkat habosra keverjk a cukorral, a vajjal s a vanlia aromval. A tojsfehrjkbl kemny habot vernk.
A vajas masszhoz kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, majd vatosan belekeverjk a tojsfehrjehabot. A tsztt kettvlasztjuk, egyik felbe belekeverjk a kakat.
A formkba kanalazzuk a ktfle tsztt gy, hogy a forma egyik rszbe a kakas, a msik rszbe a srga kerljn.
15-20 perc alatt kszre stjk.
Mogyors muffin
Hozzvalk:
7,5 dkg trkmogyor (megpirtva, ledarlva)
4 teskanl kakapor (nem cukrozott!)
1 tekanl stpor
15 dkg liszt
15 dkg vaj
12 dkg cukor
3 tojs
12 dkg Nutella
1 ½ evkanl tejfl
Elkszts:
Az egyik kevertlban sszekeverjk a szraz hozzvalkat (liszt, mogyor, stpor, kakapor).
Egy msik ednybe elszr kimrjk a vajat (nhny msodpercre betesszk a mikrba, hogy megpuhuljon egy kicsit), hozzadjuk a cukrot, a tojsokat, s habosra kikeverjk az egsz elegyet. (botmixerrel a legegyszerbb). Vgl a Nutellval s a tejfllel is sszekeverjk.
Ehhez a masszhoz hozzadjuk a lisztes keverket, s most mr lyukacsos fakanlra vltunk t botmixer helyett.
A ksz muffinmasszt ezutn beleadagoljuk a kivajazott st mlyedseibe (fagyiskanllal a legegyszerbb), s elmelegtett stben kb. 180 fokon 15-20 perc alatt kszre stjk.
Tlalskor porcukorral szrjuk meg, de bevonhatjuk csokimzzal is.
Kkuszos-csokis-vanlis muffin
Hozzvalk:
2 cssze liszt
1 cssze kkuszreszelk
1 csomag stpor
1 csipet s
2 tojs
¾ cssze barnacukor
2 dl tej
1 teskanl vanlia aroma
10 dkg tcsokold
Elkszts:
A stt elmelegtjk 200 C-ra, a muffinformkat paprral kibleljk.
A csokoldt apr darabokra vgjuk.
A lisztet elkeverjk a kkuszreszelkkel, a stporral, a sval, s hozzkeverjk a csokoldt is.
A tojssrgkat habosra keverjk a cukorral s a vanlia aromval. A tojsfehrjt kemny habb verjk.
A cukros masszhoz kis adagokban, felvltva hozzkeverjk a lisztes keverket s a tejet, vgl hozzadjuk a tojsfehrjehabot is.
A tsztt a formkba kanalazzuk, s 15-20 percig stjk.
Tipp: A muffinok tetejre sts eltt tegynk egy-egy darabka csokoldt!
Dis-alms muffin
Hozzvalk:
2 tojs
3 (nagy) evkanl mz
½ cssze olaj (3dl-es cssze)
½ cssze darlt di
1 ¼ cssze liszt
1-2 teskanl fahj (zls szerint)
1 teskanl stpor
1 teskanl szdabikarbna
½ cssze reszelt alma
1-2 evkanl tej
Elkszts: A muffintepsit kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
A szraz hozzvalkat egy tlban sszekeverjk (liszt+stpor+szdabikarbna).
A tojsokat felverjk a mzzel s az olajjal. Hozzadjuk a reszelt almt s a darlt dit, majd a fahjat. Beleadagoljuk a lisztes keverket (aprnknt) s a tsztt tejjel laztjuk.
A masszt a formkba kanalazzuk, s kb. 20 perc alatt kszre stjk.
Tipp: a muffinok tetejt dsztsk negyed dival!
Bannos-joghurtos muffin
Hozzvalk:
2 dl joghurt
6 dkg liszt
1 dl olaj
30 dkg porcukor
2 tojs
1 tasak stpor
1 kg bann
1-2 dkg margarin
Elkszts:
A lisztet a stporral elvegytjk. Hozzadjuk a joghurtot, az olajat, a porcukrot s a tojsokat, majd fakanllal egynemv dolgozzuk.
A bannt kis kockkra vgjuk s belekeverjk a masszba. Kimargarinozott formba ntjk s elmelegtett stben, kzepes hmrskleten 10-15 percig stjk.
Bannos muffin
Hozzvalk:
1 bann
20 dkg liszt
3 teskanl stpor
1 teskanl szdabikarbna
1 teskanl szerecsendi
1 csipet s
15 dkg natr (sovny) joghurt
1,75 dl tej (alacsony zsrtartalm)
5 dkg barna cukor
Elkszts:
A stt 190 C-ra elmelegtjk.
A bannt meghmozzuk, s egy villval sszetrjk. A lisztet sszekeverjk a stporral, a szdabikarbnval, a szerecsendival s a sval. A joghurtot, a tejet, a cukrot s a bannt simra keverjk, majd hozzadjuk a lisztes keverket (kis adagokban).
A tsztt a formkba tltjk, s 15-20 percig stjk.
Friss reggeli muffin
Hozzvalk:
2 cssze liszt
2 teskanl szdabikarbna
½ teskanl s
½ cssze mazsola
½ cssze kkuszreszelk
3 (nagy) tojs
2 teskanl vanlia aroma
1 ¼ cssze cukor
2 cssze reszelt srgarpa
2 teskanl fahj
½ cssze aprra vgott di/mogyor
1 alma reszelve
1 cssze olaj
Elkszts:
A stt elmelegtjk 175 C-ra. A muffinformkat kibleljk paprral.
A lisztet sszekeverjk a szdabikarbnval, a sval, a kkuszreszelkkel, a mazsolval, a fahjjal s a dival. A tojsok srgjt a cukorral s az aromval habosra keverjk, majd hozzadjuk a srgarpt s az almt, vgl belekeverjk a lisztes keverket. A tojsfehrjket kemny habb verjk, s a masszhoz adjuk.
A formkat 2/3-ig tltjk, s 25-30 percig stjk.
Tipp: A tojsfehrjehab nem fog sszetrni, ha elszr a habhoz adunk egy keveset a masszbl, jl elkeverjk, majd ezt a fellaztott masszt adjuk a tbbihez!
Marcipn muffin
Hozzvalk:
1 ½ cssze liszt
½ cssze rlt mandula
1 csomag stpor
½ cssze cukor (barna s kristlycukor keverve)
½ cssze folykony nvnyi margarin (olvasztott)
1 cssze svnyvz
marcipngolycskk
Elkszts:
A stt 180 C-ra elmelegtjk.
A lisztet sszekeverjk a mandulval s a stporral. A cukort elkeverjk a margarinnal s az svnyvzzel, majd hozzadjuk a lisztes keverket.
A tsztbl 1-1 kanlnyit tesznk a formk aljba, mindegyikre helyeznk 1-1 marcipngolycskt, majd a maradk tsztval befedjk a golykat.
20 percig stjk.
Tipp: A muffinok tetejre tehetnk 1-1 szem mandult.
Narancsos-mkos muffin
Hozzvalk:
3 cssze liszt
2 cssze cukor
1,5 teskanl stpor
1,5 teskanl s
¼ cssze mk
3 tojs
1 cssze tejfl
½ cssze olaj
1,5 cssze narancsl
2 teskanl narancs aroma (helyette hasznlhatsz kandrozott narancshjat)
Elkszts:
A stt elmelegtjk 175 C-ra, a muffinformkat kibleljk paprral.
Egy tlban sszekverjk a lisztet, cukrot, stport, st s a mkot (illetve narancshjat). Egy msik tlban kikeverjk a tojsokat, a tejflt, az olajat, a narancslevet illetve aromt,majd sszekeverjk a kt tl tartalmt.
25-30 percig stjk.
Angol teazsemle
Hozzvalk:
50 dkg liszt
1 csomag szritott leszt
3 tojs
5 dkg cukor 1 csipet s
2,5 dl tejszn
1 evkanl tej
Elkszts:
A lisztet elkeverjk az lesztvel s a sval.
A tojssrgkat habosra keverjk a cukorral, majd hozzadjuk a tejsznt s a tejet. A tojsfehrjket kemny habb verjk. A masszhoz hozzadjuk kis adagokban a lisztes keverket, majd az egszhez vatosan hozzkeverjk a tojsfehrje habot.
A tsztt a muffinformkba kanalazzuk, s llni hagyjuk 20 percig.
A stt elmelegtjk 180 C-ra.
10-15 percig stjk.
Bannos-csokis muffin
Hozzvalk:
20 dkg liszt
2 teskanl stpor
½ teskanl szdabikarbna
3 teskanl kakapor (nem instant!)
1 tojs
17,5 dkg cukor
1 dl olaj
12,5 dkg kefr
3 rett bann
durvra vgott tcsokold
Elkszts:
A stt elmelegtjk 180 C-ra, a muffinformkat kibleljk paprral.
A bannokat villval ppp trjk.
A lisztet sszekeverjk a stporral, a szdabikarbnval, a fahjjal s a kakaporral. A tojst kikeverjk a cukorral, hozzadjuk az olajat s a kefrt, majd hozzkeverjk a lisztes keverket, vgl hozzadjuk a bannt s a csokit is.
A tsztt a formkba kanalazzuk, s 10-15 percig stjk.
Citromos-gymbres muffin
Hozzvalk:
2 teskanl gymbrgykr sszevgva
2 teskanl citromhj
4 teskanl citromaroma
½ cssze vaj
1 cssze cukor
2 tojs
2 cssze liszt
1 teskanl szalakli
1 cssze tej
Elkszts:
Stt 180 C-ra elmelegtjk.
Egy nagy tlban keverjk habosra a vajat a cukorral. A tojsokat egyenknt keverjk bele. Hozzadjuk a citrom aromt s a gymbrt. A szalalklit keverjk el a tejben, ez elkezd majd pezsegni.
A liszt egyharmadt ntsk a gymbres keverkhez, majd a tbbit is felvltva a tejjel. Keverjk jl ssze, majd kanalazzuk a muffinformkba.
15-20 perc alatt kszre stjk.
Tipp: A citromaroma helyett hasznlhatunk 3 teskanl frissen erszelt citromhjat sszekeverve 1-2 teskanl citromlvel (frissen facsart!)
Earl Grey muffin
Hozzvalk:
1/3 cssze vz
2 csapott evkanl Earl Grey tea
12,5 dkg vaj
½ cssze cukor
1 csomag vanliscukor
2 tojs
1 cssze liszt
1 teskanl stpor
Tetejre:
1 doboz mandarin
2 tojsfehrje
¼ cssze cukor
½ cssze rlt mandula
Elkszts:
A vizet felforraljuk, a tera ntjk, 5 perc mlva leszrjk, s hagyjuk kihlni.
A stt elmelegtjk 180 C-ra.
A vajat habosra keverjk, hozzadjuk a cukrot, vanliscukrot, egyenknt a tojsokat. Beledolgozzuk a stporral elvegytett lisztet s a tet kis adagokban.
Flig tltjk a formkat. A mandarint lecspgtetjk, a tojsfehrjt kemny habb verjk, hozzadjuk a cukrot, beleforgatjuk a mandult. A mandarint elosztjuk a tszta tetejn, rsmitjuk a manduls habot.
25 percig stjk.
Mkos muffin
Hozzvalk:
12 dkg liszt
2 tojs
15 dkg lgy margarin
15 dkg cukor
4 evkanl meggydzsem
1 csomag stpor
10 dkg darlt mk (nem cukrozott!)
1 kvskanl fahj
Elkszts:
Stt 180 C-ra elmelegtjk.
Egy nagy tlban keverjk habosra a vajat a cukorral s a tojssrgjval. Egy msik tlban kemny habb verjk a tojsfehrjket. A lisztet sszekeverjk a stporral, a mkkal s a fahjjal. A vajas masszhoz hozzkeverjk a meggydzsemet, majd a lisztes keverket is. Vgl kivesznk egy keveset a masszbl, vatosan elkeverjk a tojsfehrjehabbal, majd ezt keverjk az egsz masszhoz. (gy nem fog annyira sszetrni a hab!)
A tsztt muffinformkba kanalazzuk, s 15-20 percig stjk.
Tipp: A muffinok tetejre tehetnk meggybefttet, gy jobban fognak kinzni!
Citromos-joghurtos muffin
Hozzvalk:
1 ¼ cssze vaj
2 cssze cukor
5 tojs
5 ¼ cssze liszt
¾ evkanl szdabikarbna
1/8 cssze stpor (kb. 1,5 csomag)
1 teskanl s
3 ½ cssze natr joghurt
¼ cssze citroml
2 evkanl reszelt citromhj
Elkszts:
A stt elmelegtjk 175 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
A vajat habosra keverjk a cukorral, majd a tojsokat (egyszerre!) belekeverjk.
Egy kln ednyben sszekeverjk a lisztet, a stport, a szdabikarbnt s a st. A lisztes keverket a joghuttal felvltva a vajas masszhoz adjuk (liszttel kezdjk, s fejezzk be!), majd belekeverjk a citromlevet- s hjat is.
A tsztt a formkba kanalazzuk. (csak 3/4-ig tltjk!) 10-12 percig stjk.
Tipp:
Keverjnk a tsztba 1,5 cssze mogyort vagy mandult s/vagy 2 evkanl mkot, gy mg klnlegesebb lesz!
Sonkval tlttt sajtos-krumplis muffin
Hozzvalk: (12 db-hoz)
15 dkg finomliszt
5 dkg krumplipehely
10 dkg reszelt sajt
½ teskanl s
1 tojs
½ csomag szrtott stleszt (11 gr-< | |