|
Muffin
Hozzávalók:
25 dkg ráma margarin ( 1kocka ráma)
4 db egész tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
csipet só
kiskanálnyi sütőpor
1-2 csomag vanília cukor
+ bármi, ami eszedbe jut!
Elkészítés:
A cukrot, tojást, vajat, vanília cukrot egy tálba tesszük és habverőgéppel jól elkeverjük. Rászórjuk a lisztet, és a sütőport, majd ezzel együtt keverjük, míg olyan jó masszává nem válik.
Muffin sütőbe teszünk kis papírkosárkákat, és belekanalazzuk mindegyiknek kb a 3/4-ig a masszát. 180-200*C-os sütőben kb. 10 percet sütjük!
Tanácsok:
Én holland kakaót és banánt szoktam tenni bele legsűrűbben. Finom még instant kávéval is... Amit csak kitalálsz! Tényleg a legjobb! Anyukámtól tanultam!
Elkészítési idő: 20 perc
Alap recept
Hozzávalók:
kb.15db muffinhoz
12,5 dkg vaj
17,5 dkg cukor
2 tojás
1 citrom reszelt héja
30 dkg liszt (sima)
1 tasak sütőpor
1/8 liter tej (1,25 dl)
Elkészítés:
A cukrot,vajat és a tojást habosra keverjük.Majd beletesszük a liszttel elkevert sütőport, a tejet és a citrom reszelt héját.
Félig tötjük a sütőformákat és előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük.
Tanácsok:
Bármit lehet tenni bele.Ízlés és fantázia kérdése.Én használok papírformát is a muffin sütőben és így mutatós tálaláskor is.Ha szilárd ízesítést adunk hozzá( pl.darált diót) akkor pici vízet tegyünk hozzá, de csak annyit,hogy ne legyen nagyon folyos a tészta.Ha pl.reszelt almát adunk hozzá nyomjuk ki a levét, mert külünben nem lesz szép magas a muffin.
Elkészítési idő: 15 perc
Csokis
Hozzávalók:
15 dkg liszt,
2 tojás,
15 dkg vaj,
15 dkg cukor,
3 evőkanál barackíz,
fél csomag sütőpor,
5 dkg keserű kakaópor,
5 dkg tört étcsokoládé
Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Robotgéppel is lehet keverni, úgy még gyorsabb. Adagold ki a 12 muffinformába, majd 170 fokon süsd meg /kb. 20-25 perc/.
Tanácsok:
Ez a csokis muffin valóban rászolgált a *CSODÁS* jelzőre. Egyszerű és nagyon finom. Én minyonpapírt szoktam a muffinsütőbe tenni és azt csak 3/4-ig töl-töm meg, szépen feljön, melegen is nagyon finom. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon fincsi, elrontani sem lehet.
Elkészítési idő: 40 perc
Kukoricalisztes-mézes muffin
Hozzávalók:
1 csésze liszt
½ csésze kukoricaliszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
1 csésze méz
½ csésze lágy vaj
2 (nagy) tojás
1 ½ teáskanál vaníliakivonat vagy aroma
½ csésze tejföl
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy nagyobb tálban elektromos habverővel magas fokozaton habosra keverjük a mézet és a vajat. Beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a vaníliát. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a tejfölt is.
A masszát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.
"Mega" muffin
Hozzávalók:
2 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál sütőpor
½ csésze barna cukor
1 teáskanál fahéj
¼ teáskanál gyömbér
½ teáskanál só
1 nagy tojás
1 csésze összeturmixolt sütőtök vagy sárgarépa
1 csésze natúr joghurt
¼ csésze olaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a cukorral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a sóval. A tojást elkeverjük a sütőtök- vagy sárgarépapürével, a joghurttal és az olajjal, majd hozzáadjuk (kis adagonként) a lisztes keveréket.
A masszát a formákba kanalazzuk (csak 2/3-ig töltjük meg!), majd 15-20 percig sütjük.
Tipp:Keverjünk a tésztába mazsolát, vagy mogyorót!
Őszi muffin
Hozzávalók:
3 csésze liszt
1 evőkanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
2 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál frissen reszelt/őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 ¼ csésze tej
2 tojás, enyhén felverve
1 csésze olvasztott vaj
1 cséze durvára aprított áfonya
1 csésze durvára reszelt hámozott, kimagozott alma
½ csésze kockára vágott füge
¾ csésze durvára vágott pirított földimogyoró
¾ csésze barna cukor
¾ csésze kristálycukor
Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kibéleljük papírral.
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb tálban. A közepébe csinálunk egy mélyedést, hozzáöntjük a tejet, a felvert tojásokat és az olvasztott vajat, majd óvatosan összekeverjük. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, a mogyorót, a kétfajta cukrot.
A tésztát az előkészített formákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Sütőtökös-almás muffin
Hozzávalók:
2 ½ csésze liszt
2 csésze reszelt alma
1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
2 tojás
½ csésze olaj
1 csésze sütőtök konzerv (megsütött, cukrozott sütőtök is jó) - átpasszírozva
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
2 csésze cukor
Tetejére:
¼ csésze cukor
2 evőkanál liszt
4 teáskanál vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 165 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, belekeverjük az olajat, majd a reszelt almát és a sütőtökpürét is. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd a muffinformákba kanalazzuk.
Összekeverjük a ¼ csésze cukrot a vajjal és a liszttel, majd ezzel a keverékkel megkenegetjük a muffinok tetejét.
15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Triplán csokis muffin
Hozzávalók:
½ csésze vaj
8,5 dkg étcsokoládé
2 ¼ csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
1 csésze kefír
1 csésze cukor
2 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
17 dkg tejcsokis tortadara
17 dkg fehércsokis tortadara
1 csésze apróra vágott mogyoró
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük: muffinpapírral kibéleljük.
A vajat gőz fölött felolvasztjuk az étcsokival. Ezalatt habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, a kefírrel és a vaníliával. A lisztet, a sót és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojásos keverékhez óvatosan hozzáöntjük a szobahőmérsékletúre hűtött olvasztott csokit. A lisztes keveréket hozzáadjuk a csokis masszához, és simára keverjük. A csokidarákat belekeverjük a tésztába, majd a muffinformákba kanalazzuk: mindegyik formát 2/3-ig töltjük meg.
20-25 percig sütjük.
Tipp:
* A tortadara helyett használhatunk durvára vágott csokit is.
* Sütés előtt szórjuk meg a muffinok tetejét reszelt csokival.
"Fekete erdő" muffin
Hozzávalók:
20 dkg meggybefőtt
26 dkg liszt
½ teáskanál szódabikarbóna
2 ½ teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál kakaópor
4-5 evőkanál csokoládés tortadara
2 tojás
12 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj/margarin
2,2 dl kefír
Díszítéshez:
6 evőkanál meggylé
2 dl tejszín
ízlés szerint cukor
12 szem meggy
csokoládés tortadara
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük papírral.
A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a kefírt. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet.
A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével.
Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.
Tipp: A meggylevet helyettesíthetjük meggy- vagy cseresznyepálinkával.
Karamellás muffin
Hozzávalók:
12 dkg vaj/margarin
12 dkg cukor
18 dkg durvára vágott dió
20 dkg liszt
5 dkg zabpehely
2 ½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
14 dkg cukor
12,5 dkg vaj/margarin
2,5 dl kefír
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a formákat alapsoan kikenjük vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral.
Egy kisebb tálban a 12 dkg vajat kikeverjük a cukorral és 10 dkg dióval, és a sütőformák aljára adagoljuk.
A lisztet elkeverjük a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a maradék dióval.
A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat és a kefírt, majd belekanalazzuk a lisztes keveréket, és homogén masszává keverjük.
A tésztát a sütőformába töltjük a diós keverék tetejére, majd 20 percig sütjük.
A kisült muffinokat 10-15 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, megfordítjuk és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőpapírt lehúzzuk a muffinok tetejéről, vagy ha vajaztuk a formát, egy kanállal kiszedjük a formában maradt diós-karamellát, és a muffinok tetejére halmozzuk.
"Túró Rudi" muffin
Hozzávalók:
10 dkg csoki
3 tojás
15 dkg cukor
5 dkg liszt
7,5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál sütőpor
3 evőkanál tej
25 dkg túró
porcukor
tejföl
Elkészítés:
A csokit összetörjük és összekeverjük a liszttel és a sütőporral.
Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a puha vajjal. Majd elkészítjük a túrót palacsintatöltelék-szerűen: porcukor+tejföl, de ne legyen túl folyós. Ezt a masszát is beletesszük a tésztába. Majd tejjel lazítjuk egy kicsit, beletesszük a vaníliás cukrot.
A tojásfehérjékből csiptenyi sóval kemény habot verek, és egy részét először erőteljes fakanálmozdulatokkal, durván belekeverem a tésztába, majd a többit csak nagyon óvatos, laza mozdulatokkal.
Ha ez megvan, akkor mehet bele a sütőporos, csokis liszt. Az egész masszát belekanalazzuk a kivajazott horpadásokba, és megsütjük 30 perc alatt (175 fokon, gázsütőn 4-es fokozat).
Tipp: A tetejére a "Túró Rudi" hatás érdekében lehet csokimázt tenni!!:)
Citromos-mandulás muffin
Hozzávalók:
2 alaposan megmosott citom
3 tojás
15 dkg őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
15 dkg cukor
Elkészítés:
A citromokat beletesszük egy kis lábosba, és annyi vizet öntötünk rájuk amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vesszük a lángot, és fedő alatt húsz percig kis lángon forraljuk a gyümölcsöket. (Ennyi idő elég ahhoz, hogy megpuhuljanak, aztán kell még további harminc perc hogy kezelhető hőmérsékletűvé hűljenek.)
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, közben elkészítjük a tésztát:
A citomokat félbevágjuk, a magokat egy kés hegyével kipiszkáljuk belőlük, és a mag nélküli gyümölcsöket falatnyi darabkákra vágjuk. (héjával együtt!)
Elővesszük a késes betétű robotgépet, és máris beletehetjük a citomdarabokat. Ehhez jönnek a tojások, és addig keverjük, míg szinte sima massza lesz belőle. Maradhatnak benne helyenként kis citomhééjdarabkák de azok nagyon finomak lesznek a kész muffinokban.
Hozzászórjuk még a péphez az őrölt mandulát, a sütőport és cukrot, és megint jöhet a gép.
Ezzel kész van a tészta, és mehet a horpadásokba, majd a meleg sütőbe. 25-30 perc alatt sülnek meg, és több napig nagyon finomak.
Forraltboros muffin
Hozzávalók:
14 dkg vaj
12 dkg cukor
pici só
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
14 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt fahéj
6 dkg darált (reszelt)étcsokoládé
75 ml lehűtött, fűszerezett forralt bor
Elkészítés:
A vajat 6 dkg cukorral és a sóval habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a 3 tojássárgáját.
A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. ( a tojás fehérjét előbb habosra verjük és ha már elég kemény, akkor kell beleszórni a cukrot és még egy kicsit verni, különben csak fehér krém lesz és folyik, nem pedig hab!)
Közben muffinsütőt kikenjük vajjal, és liszttel megszórjuk vagy muffinpapírral kibéleljük a formákat.
A sütőt 170 °C-ra (gáz 3-as) előmelegítjük.
A lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal és a darált (reszelt) étcsokoládéval összekeverjük.
A lehűtött forralt bort apránként a tojássárgájás masszához keverjük, majd a lisztes keveréket is hozzákeverjük, a végén pedig a keményre vert tojáshabot finoman, hogy ne törjön össze, a masszához keverjük.
A muffinsütőt 3/4 részéig töltjük meg a masszával és kb. 30 percig sütjük az előmelegített sütőben.
Gesztenyés muffin
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg puha vaj
2 evőkanál rum
2 evőkanál baracklekvár
5 dkg cukor
3 tojás
1 csipetnyi só
5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
Tetejére:
tejszínhab
őrölt fahéj
Elkészítés:
A muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírt teszünk.
A darabokra tört étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd amikor kihűlt robotgéppel összekeverjük a gesztenyemasszával, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral és a tojások sárgájával.
A tojások fehérjéből csipetnyi sóval kemény hbaot verünk, a lisztet pedig elvegyítjük a sütőporral.
A tojásfehérjehabot hozzákeverjük a gesztenyés masszához (előbb egy kevés habbal fellazítjuk a masszát, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot is), majd belekeverjük a sütőporos lisztet és a muffinformákba adagoljuk.
Előmelegített sütőben 175 °C-n sütjük kb. 30 percig.
Tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszítjük.
Meggyes-mákos muffin
Hozzávalók:
10 dkg meggybefőtt
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
fél teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
12 dkg liszt
3 dkg darált mák
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej
fehércsoki mázhoz:
10 dkg csokoládé
10 dkg vaj
2 evőkanál tejszín
10 dkg porcukor
tetejére:
lecsöpögtetett magozott meggybefőtt
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel.
A masszába belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba adagoljuk.
Kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és hozzászórjuk a porcurot. Addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenjük a kész muffinokra.
Sztracsatella muffin
Hozzávalók:
10 dkg tej- vagy étcsokoládé
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
3-4 evőkanál tejszín
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
Kakaós pókhálómuffin
Hozzávalók:
2 csésze finomliszt
3 evőkanál kakaó (nem instant!)
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
4 evőkanál lágy vaj
1 ½ csésze cukor
1 tojás
2 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
1 csésze kefír vagy joghurt (író)
Díszítéshez:
2 tojásfehérje
2 ½ - 3 porcukor
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál friss narancslé
fekete vagy barna ételfesték
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy nagy tálban elektromos habverővel közepes fokozaton habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát, és ezt is jól elkeverjük. A lisztes keveréket három részletben adjuk hozzá a kefírrel felváltva.
A masszát az előkészített muffinformákba kanalazzuk, 2/3-ig töltjük meg őket. 16-20 percig sütjük.(tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e)
Kivesszük a sütőből, a formában hagyjuk hűlni 5 percig, majd rácsra kiszedjük őket, és így hűtjük szobahőmérsékletűre.
A díszítéshez a tojásfehérjéket egy tálba tesszük, elekrtomos habverővel magas fokozaton lágy habot verünk belőle. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát és a narancslevet, és tovább keverjük, amíg sűrű és fényes masszát nem kapunk. (könnyen kenhetőnek kell lennie! ha túl folyós, keverjünk még hozzá cukrot, ha túl sűrű, akkor narancslevet!)
A kapott massza kb. egyharmadát áttesszük egy kis tálkába, hozzákeverjük az ételfestéket. Nyomózsákba tesszük (kis lukúba!), vagy egy nejlonzacskóba, és kiszúrjuk tűvel a sarkát.
A fehér mázat a muffinokra kanalazzuk, és eloszlatjuk a tetejükön egy késsel. A sötét mázzal a muffinok közepéből kiindulva spirális vonalat húzunk egészen a széléig. Egy késsel a spirál közepéből indulva a muffin széle felé vonalat húzunk, majd a kést letöröljük, és most 1-2 centivel odébb kívülről befelé haladva húzunk vonalat a késsel. Ezt addig folytatjuk, míg körbe nem érünk, és az ábra nem formáz pókhálót.
12 muffin lesz egy adagból.
Kukoricalisztes-mézes muffin
Hozzávalók:
1 csésze liszt
½ csésze kukoricaliszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
1 csésze méz
½ csésze lágy vaj
2 (nagy) tojás
1 ½ teáskanál vaníliakivonat vagy aroma
½ csésze tejföl
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy nagyobb tálban elektromos habverővel magas fokozaton habosra keverjük a mézet és a vajat. Beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a vaníliát. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a tejfölt is.
A masszát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.
"Mega" muffin
Hozzávalók:
2 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál sütőpor
½ csésze barna cukor
1 teáskanál fahéj
¼ teáskanál gyömbér
½ teáskanál só
1 nagy tojás
1 csésze összeturmixolt sütőtök vagy sárgarépa
1 csésze natúr joghurt
¼ csésze olaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a cukorral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a sóval. A tojást elkeverjük a sütőtök- vagy sárgarépapürével, a joghurttal és az olajjal, majd hozzáadjuk (kis adagonként) a lisztes keveréket.
A masszát a formákba kanalazzuk (csak 2/3-ig töltjük meg!), majd 15-20 percig sütjük.
Tipp:Keverjünk a tésztába mazsolát, vagy mogyorót!
Forraltboros muffin
Hozzávalók:
14 dkg vaj
12 dkg cukor
pici só
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
14 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt fahéj
6 dkg darált (reszelt)étcsokoládé
75 ml lehűtött, fűszerezett forralt bor
Elkészítés:
A vajat 6 dkg cukorral és a sóval habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a 3 tojássárgáját.
A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. ( a tojás fehérjét előbb habosra verjük és ha már elég kemény, akkor kell beleszórni a cukrot és még egy kicsit verni, különben csak fehér krém lesz és folyik, nem pedig hab!)
Közben muffinsütőt kikenjük vajjal, és liszttel megszórjuk vagy muffinpapírral kibéleljük a formákat.
A sütőt 170 °C-ra (gáz 3-as) előmelegítjük.
A lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal és a darált (reszelt) étcsokoládéval összekeverjük.
A lehűtött forralt bort apránként a tojássárgájás masszához keverjük, majd a lisztes keveréket is hozzákeverjük, a végén pedig a keményre vert tojáshabot finoman, hogy ne törjön össze, a masszához keverjük.
A muffinsütőt 3/4 részéig töltjük meg a masszával és kb. 30 percig sütjük az előmelegített sütőben.
Gesztenyés muffin
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg puha vaj
2 evőkanál rum
2 evőkanál baracklekvár
5 dkg cukor
3 tojás
1 csipetnyi só
5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
Tetejére:
tejszínhab
őrölt fahéj
Elkészítés:
A muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírt teszünk.
A darabokra tört étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd amikor kihűlt robotgéppel összekeverjük a gesztenyemasszával, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral és a tojások sárgájával.
A tojások fehérjéből csipetnyi sóval kemény hbaot verünk, a lisztet pedig elvegyítjük a sütőporral.
A tojásfehérjehabot hozzákeverjük a gesztenyés masszához (előbb egy kevés habbal fellazítjuk a masszát, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot is), majd belekeverjük a sütőporos lisztet és a muffinformákba adagoljuk.
Előmelegített sütőben 175 °C-n sütjük kb. 30 percig.
Tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszítjük.
Meggyes-mákos muffin
Hozzávalók:
10 dkg meggybefőtt
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
fél teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
12 dkg liszt
3 dkg darált mák
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej
fehércsoki mázhoz:
10 dkg csokoládé
10 dkg vaj
2 evőkanál tejszín
10 dkg porcukor
tetejére:
lecsöpögtetett magozott meggybefőtt
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel.
A masszába belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba adagoljuk.
Kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és hozzászórjuk a porcurot. Addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenjük a kész muffinokra.
Sztracsatella muffin
Hozzávalók:
10 dkg tej- vagy étcsokoládé
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
3-4 evőkanál tejszín
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A muffinformákat kibéleljük muffinpapírral. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
A csokit apróra vágjuk, a lisztet elkeverjük a sütőporral.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a vaníliaaromával, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól összedolgozzuk. A masszát kevés tejjel vagy tejszínnel fellazítjuk, és hozzákeverjük (fakanállal) a sütőporos lisztet és az apróra vágott csokit.
A tésztát a formába kanalazzuk, és 30 perc alatt készre sütjük.
Reform muffin
Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
½ csomag sütőpor
10 dkg mazsola
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl szűrt almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa.
15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Sajtos muffin (leveles tésztából)
Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta
Töltelék:
20 dkg reszelt trappista
10 dkg reszelt füstölt sajt
3 tojás sárgája
2 evőkanál liszt
2 dl tejszín
só
bors
Elkészítés:
A tésztát kiolvasztjuk, kinyújtjuk, és 12 kerek formát szaggatunk belőle, amivel a muffin sütőforma mélyedéseit tudjuk kibélelni.
A töltelék hozzávalóiból kikevert masszát a tésztaformákba töltjük.
Előmelegített sütőben 200 °C-n sütjük.
Pirított kókuszos muffin
Hozzávalók:
1 ½ csésze liszt
1 csésze kókuszreszelék
½ csésze cukor
1/3 csésze aprított pörkölt mandula
1 ½ teáskanál sütőpor
¾ teáskanál narancshéj
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
¾ csésze kókusztej*
2 tojás
¼ csésze olvasztott vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk. A kókuszreszeléket serpenyőben megpirítjuk.
A lisztet összekeverjük a pirított kókuszreszelékkel, a cukorral, a mandulával, a sütőporral, a narancshéjjal, a szódabikarbónával és a sóval. A kókusztejet a tojásokkal, a vajjal és a vaníliakivonattal simára keverjük, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztát az előkészített formákba töltjük, és kb. 15 percig sütjük (tűpróba!)
* a kókusztejet helyettesíthetjük: 1 csésze tejet forraljunk fel 2 evőkanál kókuszreszelékkel, majd hagyjuk kihűlni és szűrjük le.
Sörös muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
½ teáskanál bors
1 evőkanál cukor
2,5 dl sör
5 dkg reszelt ementáli sajt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a borsot és a cukrot, majd kis adagokban hozzáadjuk a sört.
A masszát a formákba kanalazzuk, a tetejüket megszórjuk sajttal, és 15-20 percig sütjük.
Töltött mákos muffin
Hozzávalók:
10 dkg darált mák
10 dkg zabkorpa
10 dkg rétesliszt
1 dl olaj
2 dl tej
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
2 teáskanál citromhéj
½ teáskanál fahéj
½ teáskanál szerecsendió
2 tojás
10 dkg cukor
A pudingtöltelékhez:
4 dl tej
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 csomag pudingpor (csokis)
Elkészítés:
A tölteléket elkészítjük: 3,5 dl tejet felforralunk, a maradék ½ dl tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, majd ezt a forró tejbe öntjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
A darált mákot összekeverjük a zabkorpával, a rétesliszttel, a szódabikarbónával, a sütőporral, a citromhéjjal, a fahéjjal és a szerecsendióval.
A tojásokat szétválasztjuk: a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat. Kis adagokban felváltva adagoljuk a masszába a lisztes keveréket és a tejet. A tojásfehérjékből kemény habot verünk egy csipet sóval, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához.
A tésztából kb. egy evőkanálnyit a formák aljára kanalazunk, erre jön kb. ¾-1 evőkanálnyi töltelék, majd ismét massza.
15-20 percig sütjük.
Barackos muffin
Hozzávalók:
10 dkg aszalt barack
5 dl liszt
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál kardamom
2 dl cukor
1 dl barnacukor
4 tojás
10 dkg olvasztott margarin
2 dl joghurt
3 evőkanál narancs koncentrátum
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A barackokat apróra vágjuk, és összekeverjük a szárazanyagokkal.
A tojásokat a cukorral, margarinnal es a joghurttal összeverjük elektromos habverővel.
Belekeverjük a többi hozzavalót, a formákba kanalazzuk, és kb. 12 percig sütjük.
Kétszínű muffin
Hozzávalók:
20 dkg vaj
1 ½ csésze cukor
5 tojás
2 csésze liszt
1 csipet só
2 teáskanál vanília aroma
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál kakaó
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük a cukorral, a vajjal és a vanília aromával. A tojásfehérjékből kemény habot verünk.
A vajas masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjehabot. A tésztát kettéválasztjuk, egyik felébe belekeverjük a kakaót.
A formákba kanalazzuk a kétféle tésztát úgy, hogy a forma egyik részébe a kakaós, a másik részébe a sárga kerüljön.
15-20 perc alatt készre sütjük.
Mogyorós muffin
Hozzávalók:
7,5 dkg törökmogyoró (megpirítva, ledarálva)
4 teáskanál kakaópor (nem cukrozott!)
1 teákanál sütőpor
15 dkg liszt
15 dkg vaj
12 dkg cukor
3 tojás
12 dkg Nutella
1 ½ evőkanál tejföl
Elkészítés:
Az egyik keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, mogyoró, sütőpor, kakaópor).
Egy másik edénybe először kimérjük a vajat (néhny másodpercre betesszük a mikróba, hogy megpuhuljon egy kicsit), hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, és habosra kikeverjük az egész elegyet. (botmixerrel a legegyszerűbb). Végül a Nutellával és a tejföllel is összekeverjük.
Ehhez a masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, és most már lyukacsos fakanálra váltunk át botmixer helyett.
A kész muffinmasszát ezután beleadagoljuk a kivajazott sütő mélyedéseibe (fagyiskanállal a legegyszerűbb), és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor porcukorral szórjuk meg, de bevonhatjuk csokimázzal is.
Kókuszos-csokis-vaníliás muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 csésze kókuszreszelék
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 tojás
¾ csésze barnacukor
2 dl tej
1 teáskanál vanília aroma
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
A csokoládét apró darabokra vágjuk.
A lisztet elkeverjük a kókuszreszelékkel, a sütőporral, a sóval, és hozzákeverjük a csokoládét is.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A cukros masszához kis adagokban, felváltva hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tejet, végül hozzáadjuk a tojásfehérjehabot is.
A tésztát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.
Tipp: A muffinok tetejére sütés előtt tegyünk egy-egy darabka csokoládét!
Diós-almás muffin
Hozzávalók:
2 tojás
3 (nagy) evőkanál méz
½ csésze olaj (3dl-es csésze)
½ csésze darált dió
1 ¼ csésze liszt
1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint)
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
½ csésze reszelt alma
1-2 evőkanál tej
Elkészítés: A muffintepsit kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (liszt+sütőpor+szódabikarbóna).
A tojásokat felverjük a mézzel és az olajjal. Hozzáadjuk a reszelt almát és a darált diót, majd a fahéjat. Beleadagoljuk a lisztes keveréket (apránként) és a tésztát tejjel lazítjuk.
A masszát a formákba kanalazzuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: a muffinok tetejét díszítsük negyed dióval!
Banános-joghurtos muffin
Hozzávalók:
2 dl joghurt
6 dkg liszt
1 dl olaj
30 dkg porcukor
2 tojás
1 tasak sütőpor
1 kg banán
1-2 dkg margarin
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral elvegyítjük. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a porcukrot és a tojásokat, majd fakanállal egyneművé dolgozzuk.
A banánt kis kockákra vágjuk és belekeverjük a masszába. Kimargarinozott formába öntjük és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütjük.
Banános muffin
Hozzávalók:
1 banán
20 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál szerecsendió
1 csipet só
15 dkg natúr (sovány) joghurt
1,75 dl tej (alacsony zsírtartalmú)
5 dkg barna cukor
Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük.
A banánt meghámozzuk, és egy villával összetörjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a szerecsendióval és a sóval. A joghurtot, a tejet, a cukrot és a banánt simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket (kis adagokban).
A tésztát a formákba töltjük, és 15-20 percig sütjük.
Friss reggeli muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
½ csésze mazsola
½ csésze kókuszreszelék
3 (nagy) tojás
2 teáskanál vanília aroma
1 ¼ csésze cukor
2 csésze reszelt sárgarépa
2 teáskanál fahéj
½ csésze apróra vágott dió/mogyoró
1 alma reszelve
1 csésze olaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük papírral.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, a kókuszreszelékkel, a mazsolával, a fahéjjal és a dióval. A tojások sárgáját a cukorral és az aromával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sárgarépát és az almát, végül belekeverjük a lisztes keveréket. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a masszához adjuk.
A formákat 2/3-ig töltjük, és 25-30 percig sütjük.
Tipp: A tojásfehérjehab nem fog összetörni, ha először a habhoz adunk egy keveset a masszából, jól elkeverjük, majd ezt a fellazított masszát adjuk a többihez!
Marcipán muffin
Hozzávalók:
1 ½ csésze liszt
½ csésze őrölt mandula
1 csomag sütőpor
½ csésze cukor (barna és kristálycukor keverve)
½ csésze folyékony növényi margarin (olvasztott)
1 csésze ásványvíz
marcipángolyócskák
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A lisztet összekeverjük a mandulával és a sütőporral. A cukort elkeverjük a margarinnal és az ásványvízzel, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztából 1-1 kanálnyit teszünk a formák aljába, mindegyikre helyezünk 1-1 marcipángolyócskát, majd a maradék tésztával befedjük a golyókat.
20 percig sütjük.
Tipp: A muffinok tetejére tehetünk 1-1 szem mandulát.
Narancsos-mákos muffin
Hozzávalók:
3 csésze liszt
2 csésze cukor
1,5 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál só
¼ csésze mák
3 tojás
1 csésze tejföl
½ csésze olaj
1,5 csésze narancslé
2 teáskanál narancs aroma (helyette használhatsz kandírozott narancshéjat)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
Egy tálban összekverjük a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a mákot (illetve narancshéjat). Egy másik tálban kikeverjük a tojásokat, a tejfölt, az olajat, a narancslevet illetve aromát,majd összekeverjük a két tál tartalmát.
25-30 percig sütjük.
Angol teazsemle
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag száritott élesztő
3 tojás
5 dkg cukor 1 csipet só
2,5 dl tejszín
1 evőkanál tej
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük az élesztővel és a sóval.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt és a tejet. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A masszához hozzáadjuk kis adagokban a lisztes keveréket, majd az egészhez óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje habot.
A tésztát a muffinformákba kanalazzuk, és állni hagyjuk 20 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
10-15 percig sütjük.
Banános-csokis muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
3 teáskanál kakaópor (nem instant!)
1 tojás
17,5 dkg cukor
1 dl olaj
12,5 dkg kefír
3 érett banán
durvára vágott étcsokoládé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A banánokat villával péppé törjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a kakaóporral. A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a kefírt, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket, végül hozzáadjuk a banánt és a csokit is.
A tésztát a formákba kanalazzuk, és 10-15 percig sütjük.
Citromos-gyömbéres muffin
Hozzávalók:
2 teáskanál gyömbérgyökér összevágva
2 teáskanál citromhéj
4 teáskanál citromaroma
½ csésze vaj
1 csésze cukor
2 tojás
2 csésze liszt
1 teáskanál szalakáli
1 csésze tej
Elkészítés:
Sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral. A tojásokat egyenként keverjük bele. Hozzáadjuk a citrom aromát és a gyömbért. A szalalkálit keverjük el a tejben, ez elkezd majd pezsegni.
A liszt egyharmadát öntsük a gyömbéres keverékhez, majd a többit is felváltva a tejjel. Keverjük jól össze, majd kanalazzuk a muffinformákba.
15-20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: A citromaroma helyett használhatunk 3 teáskanál frissen erszelt citromhéjat összekeverve 1-2 teáskanál citromlével (frissen facsart!)
Earl Grey muffin
Hozzávalók:
1/3 csésze víz
2 csapott evőkanál Earl Grey tea
12,5 dkg vaj
½ csésze cukor
1 csomag vaníliáscukor
2 tojás
1 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
Tetejére:
1 doboz mandarin
2 tojásfehérje
¼ csésze cukor
½ csésze őrölt mandula
Elkészítés:
A vizet felforraljuk, a teára öntjük, 5 perc múlva leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, egyenként a tojásokat. Beledolgozzuk a sütőporral elvegyített lisztet és a teát kis adagokban.
Félig töltjük a formákat. A mandarint lecsöpögtetjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, beleforgatjuk a mandulát. A mandarint elosztjuk a tészta tetején, rásímitjuk a mandulás habot.
25 percig sütjük.
Mákos muffin
Hozzávalók:
12 dkg liszt
2 tojás
15 dkg lágy margarin
15 dkg cukor
4 evőkanál meggydzsem
1 csomag sütőpor
10 dkg darált mák (nem cukrozott!)
1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
Sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral és a tojássárgájával. Egy másik tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mákkal és a fahéjjal. A vajas masszához hozzákeverjük a meggydzsemet, majd a lisztes keveréket is. Végül kiveszünk egy keveset a masszából, óvatosan elkeverjük a tojásfehérjehabbal, majd ezt keverjük az egész masszához. (így nem fog annyira összetörni a hab!)
A tésztát muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.
Tipp: A muffinok tetejére tehetünk meggybefőttet, így jobban fognak kinézni!
Citromos-joghurtos muffin
Hozzávalók:
1 ¼ csésze vaj
2 csésze cukor
5 tojás
5 ¼ csésze liszt
¾ evőkanál szódabikarbóna
1/8 csésze sütőpor (kb. 1,5 csomag)
1 teáskanál só
3 ½ csésze natúr joghurt
¼ csésze citromlé
2 evőkanál reszelt citromhéj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokat (egyszerre!) belekeverjük.
Egy külön edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A lisztes keveréket a joghuttal felváltva a vajas masszához adjuk (liszttel kezdjük, és fejezzük be!), majd belekeverjük a citromlevet- és héjat is.
A tésztát a formákba kanalazzuk. (csak 3/4-ig töltjük!) 10-12 percig sütjük.
Tipp:
Keverjünk a tésztába 1,5 csésze mogyorót vagy mandulát és/vagy 2 evőkanál mákot, így még különlegesebb lesz!
Sonkával töltött sajtos-krumplis muffin
Hozzávalók: (12 db-hoz)
15 dkg finomliszt
5 dkg krumplipehely
10 dkg reszelt sajt
½ teáskanál só
1 tojás
½ csomag szárított sütőélesztő (11 gr-< | |