Sajtos burgonyametélt
burgonya 1 kg
liszt 20 dkg
vaj 6 dkg
tojás 1 db
Pannónia sajt 20 dkg
só
Elkészítése:
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Megtisztítjuk és még melegen áttörjük. Gyúródeszkára terítjük és kissé hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, 2 dkg vajat és sót. Összegyúrjuk és lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Darabokra vágjuk, tenyerünkkel nudlivá sodorjuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük. Elkeverjük olvasztott vajjal, tepsibe öntjük és bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben a sajt olvadásáig sütjük.
Sajtos csirke, ahogy én szeretem
csirkemell 4 db
margarin 5 dkg
tojás 2 db
tejföl 4 dl
Pannónia sajt 20 dkg
Szárnyas fűszer
őrölt bors
só
Elkészítése:
A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, szárnyas fűszerrel megszórjuk és margarinban hirtelen elősütjük. A szeleteket egy vajjal kikent tűzálló tálba szorosan egymás mellé rakjuk. A sütésből visszamaradt zsiradékot ráöntjük. A tojást a tejföllel simára keverjük, majd hozzáadjuk a lereszelt Pannónia sajtot. Az így kapott krémet a szeletekre halmozzuk, és előmelegített sütőben világos rózsaszínre sütjük. Petrezselymes burgonyával, vegyes zöldségkörettel tálaljuk.
Sajtos csirkemell
csirkemell 60 dkg
burgonya 50 dkg
liszt 25 dkg
tojás 2 db
fokhagyma 3 gerezd
tejföl 4 dl
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
olaj 2 dl
Pannónia sajt 20 dkg
őrölt bors
só
Elkészítése:
A felszeletelt, vékonyra kivert és besózott csirkemell filéket az alábbi masszában megforgatom: lereszelt nyers burgonyaliszttel, tojással, sóval, őrölt borssal, petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, tejföllel összekeverve. A bundázott szeleteket forró olajban kisütöm és egy tepsibe egymás mellé teszem. Reszelt Pannónia sajttal megszórom és forró sütőben tartom addig, míg a sajt megolvad a tetején. Zöldsalátával tálalom.
Sajtos fánk
Pannónia sajt 20 dkg
világos sör 3 dl
tojás 4 db
sütőpor 1 dkg
pirospaprika 5 g
liszt 12 dkg
olaj 3 dl
só
Elkészítése:
15 dkg reszelt Pannónia sajtot 1 dl világos sörben felmelegítünk, simára keverjük és lehűtjük. Egy nagyobb keverőtálba teszünk 2 dl világos sört, a tojások sárgáját, kevés sót, a sütőport és a pirospaprikát. Annyi liszttel keverjük össze, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A masszába belekeverjük az olvasztott sajtot, majd a felvert tojás-fehérjét. Olajba mártott kanállal adagolva forró olajban kisütjük. Reszelt sajttal tálaljuk.
Sajtos hagymaleves
vöröshagyma 25 dkg
vaj 5 dkg
liszt 3 dkg
tojás 1 db
reszelt Pannónia sajt 15 dkg
őrölt bors
só
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát vajban megpároljuk, liszttel beszórjuk, világosbarnára pirítjuk és állandó keverés mellett vízzel felengedjük. Megsózzuk, megborsozzuk és tíz percig főzzük. A levest nagyon forrón kis tűzálló tálakba merjük, minden személynek külön-külön. Egy tojást felverünk, belekeverjük a reszelt sajtot. Minden tál leves tetejére kis halmot rakunk a sajtos masszából. Rögtön ezután nagyon forró sütőbe tesszük kb. 5 percre, hogy a keverék a leves tetején aranyszínű legyen. Azonnal tálaljuk.
Sajtos hal krokett
mirelit halfilé 40 dkg
burgonya 30 dkg
zöldpetrezselyem 1 cs.
tojás 2 db
Pannónia sajt 10 dkg
liszt 8 dkg
olaj 3 dl
szerecsendió
őrölt bors
só
Elkészítése:
A felengedett halfilét és a nyers burgonyát ledaráljuk. Összedolgozzuk a fűszerekkel, az apróra vágott petrezselyemmel, a felvert tojásokkal és a lereszelt sajttal. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, lisztben meghempergetjük és forró olajban kis lángon kisütjük. Vajas zöldség és tartármártás illik hozzá.
Sajtos karaj
sertéskaraj 80 dkg
olaj 5 cl
burgonya 1 kg
zöldpaprika 15 dkg
paradicsom 10 dkg
Pannónia sajt 15 dkg
fűszerkeverék
őrölt bors
só
Elkészítése:
A karajt egészben hagyom, sóval, borssal, fűszerkeverékkel be-dörzsölöm, és olajjal meglocsolom. Egy kevés vízzel megpárolom, majd zsírjára sütöm. A nyers burgonyát karikákra vágom, egyik felével a tűzálló tálat kibélelem, ráhelyezem a karikára szelt paprikát és paradicsomot. Ráfektetem a húst, aminek vágataiba szúrom a sajtszeleteket. Beborítom a burgonyakarikákkal és a maradék sajtot ráreszelem. Alufóliával letakarom és forró sütőben megsütöm.
Sajtos kifli
langyos tej 6 dl
élesztő 4 dkg
cukor 5 dkg
liszt 1 kg
olaj 1 dl
Pannónia sajt 20 dkg
tojás 1 db
szezámmag
só
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból lágy tésztát dolgozunk ki. Ha megkelt, 8-10 kör alakú cipót formálunk belőle, kinyújtjuk, és mindegyiket 8 részre vágjuk. A tésztadarabok tetejére kis sajtszeleteket teszünk és lazán feltekerjük őket. Tepsibe tesszük (nem túl sűrűn), kelesztjük, majd tojással megkenjük és szezámmaggal megszórjuk. Addig sütjük, míg az alja rózsaszínű lesz. Melegen is finom, de kihűlve ízletesebb.
Sajtos mogyoró álom
csirkemell 50 dkg
vaj 3 dkg
liszt 5 dkg
tojás 3 db
reszelt Pannónia sajt 25 dkg
darált mogyoró 10 dkg
Elkészítése:
A csirkemell szeleteket lisztbe, tojásba és sajtos mogyoróba forgatom, majd vajjal kikent jénai tálba teszem. A maradék tojást összekeverem a sajtos mogyoróval és a tetejére öntöm. Fóliával letakarva 50 percig sütöm, ezután a fóliát leveszem és még 10 percig pirítom. Zöldségsalátával és ropogós francia kenyérrel kínálom.
Sajtos paradicsomos gombás rizs
füstölt szalonna 5 dkg
zsír 5 dkg
gomba 30 dkg
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
paradicsompüré 10 dkg
rizs 20 dkg
Pannónia sajt 15 dkg
őrölt bors, só
Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. Serpenyőben zsírt hevítünk, beletesszük a szalonnát és kisütjük. A megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk, és a füstölt szalonna zsírjára téve, erős tűzön megpirítjuk. Sóval, őrölt borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Hozzákeverjük a paradicsompürét és még 1-2 percig tovább pirítjuk. Közben a szokásos módon elkészítjük a párolt rizst, belekeverjük a paradicsomos gombát és a reszelt sajt felét. Néhány percre előmelegített sütőbe tesszük és jól átforrósítjuk. Tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Sajtos ponty tepsiben
ponty 1 kg
ételízesítő 5 dkg
margarin 5 dkg
tejföl 4 dl
tojás 2 db
liszt 6 dkg
szeletelt Pannónia sajt 20 dkg
Pannónia sajt 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
almaecet
babérlevél
bazsalikom
őrölt bors
só
Elkészítése:
A megtisztított pontyot centinként bevagdaljuk, majd bedörzsöljük ételízesítővel, borssal és finomra vágott bazsalikommal. Az így előkészített halat egy margarinnal kikent tűzálló tál aljára fektetjük. Közben a tejfölt tojással, liszttel, zúzott fokhagymával, almaecettel, pirospaprikával, borssal és kevés delikáttal simára keverjük, majd hozzáadjuk a babérlevelet. Az öntetet a pontyra terítjük és közepesen meleg sütőbe tesszük. Amikor a hal már majdnem megpárolódott, megemelve 2-3 szelet Pannónia sajtot csúsztatunk alá, a tetejét reszelt sajttal meghintjük és rápirítjuk. Petrezselymes burgonyával körítve tálaljuk.
Sajtos sült sonka
füstölt sonka 60 dkg
tej 2 dl
alma 1 db
vöröshagyma 1 db
Pannónia sajt 25 dkg
liszt 10 dkg
tojás 1 db
olaj 2 dl
szegfűszeg
őrölt bors
só
Elkészítése:
A nyers sonkaszeleteket előző este tejbe áztatjuk és hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt lecsurgatjuk és őrölt borssal bőven megszórjuk. Az almát és a hagymát megtisztítjuk és 8-8 db karikára vágjuk. Minden sonkára egy almaszeletet helyezünk, ezt beborítjuk egy szelet sajttal, majd egy hagymakarikával. A hagymába beleszúrunk egy szem szegfűszeget és megsózzuk. A sonkát úgy göngyöljük össze, hogy a töltelék ne essen ki belőle. Hústűvel megtűzzük, majd lisztbe forgatjuk. Az áztatáshoz használt tejből kiveszünk 1 dl-t és összekeverjük a felvert tojással. Belemártjuk a töltött sonkát, majd ismét lisztbe és még egyszer a tejes tojásba forgatjuk. Bő, forró olajban, takaréklángon pirosra sütjük. Sült burgonya, majonézes torma illik hozzá, de kínálhatjuk burgonyapürével és salátával is.
Sajtos tök
spárgatök 0,8-1 kg
sertéshús 40 dkg
zsömle 1 db
tej 1 dl
tojás 1 db
kapor 1/2 csomó
Pannónia sajt 20 dkg
vaj 5 dkg
őrölt bors
só
Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, karikákra vágjuk, magházát eltávolítjuk. A darált sertéshúst a tejben áztatott, kicsavart zsemlével, tojással, vágott kaporral, sóval, őrölt borssal összegyúrjuk. A sajtot felszeleteljük. Az előkészített tökkarikákra halmozzuk a tölteléket, mindegyikre 1-1 szelet sajtot teszünk és vékonyan kivajazott tepsibe tesszük. Közepesen meleg sütőben 30 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Sajtos töltött csuka
csuka 1 kg
fokhagyma 4 gerezd
fehér bor 2 dl
füstölt kolbász 15 dkg
sonka 5 dkg
Pannónia sajt 20 dkg
tej 2 dl
zsömle 4 db
olaj 3 cl
gomba 15 dkg
vöröshagyma 10 dkg
zsír 3 dkg
burgonya 1 kg
füstölt szalonna 12 dkg
mustár 2 dkg
Piros Arany 2 dkg
sáfrány
só
Elkészítése:
A megtisztított halat mindkét oldalán sűrűn beirdaljuk és a vágásba fokhagymaszeleteket teszünk. Megöntözzük a fehér borral és állni hagyjuk. A töltelékhez a kolbászt, a sonkát és a sajtot ledaráljuk. A tejbe áztatott zsemlét csipetnyi sáfránnyal fűszerezzük. A felszeletelt gombát kevés olajon, finomra vágott hagymával, pirospaprikával pörköltszerűen elkészítjük, majd összekeverjük a húsos-sajtos masszával és egy kevés fehér borral. A tölteléket a hal hasüregébe töltjük és hústűvel lezárjuk a nyílást. Kizsírozott tepsibe megtisztított burgonyát karikázunk és arra helyezzük az olvasztott vajjal megkent halat. Vékony szalonnalapokkal betakarjuk, és a tetejére egy-egy csík mustárt és piros aranyat nyomunk. A kimaradt tölteléket is a hal mellé tesszük. Közepes hőmérsékletű sütőben puhára sütjük, sütés közben néha meglocsoljuk saját pecsenyelevével.
|