|
Gombás bélszín Pannónia sajttal sütve
bélszín 60 dkg
olaj 8 cl
vöröshagyma 5 dkg
gomba 15 dkg
zöldpetrezselyem 1 cs.
liszt 3 dkg
tejszín 1 dl
Pannónia sajt 15 dkg
mustár
őrölt bors, só
Elkészítése:
A hártyájától megtisztított bélszínt megszórjuk őrölt borssal, vékonyan megkenjük mustárral, majd egy edénybe fektetjük és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje. Hűtőszekrénybe tesszük, és időnként megforgatva 2-3 napon keresztül érleljük. Az így előkészített bélszínből négy egyforma szeletet vágunk, nagyon gyengén kiverjük és megsózzuk. Kevés forró olajban angolosan kisütjük. A visszamaradt olajban a kis kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt gombát, sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és lepirítjuk. Kevés liszttel megszórjuk, kis ideig tovább pirítjuk. A tejszínt hozzáöntve addig keverjük, amíg krémszerűvé válik, majd levesszük a tűzről. A bélszínszeleteket egy tepsibe fektetjük. Tetejükön egyenletesen elosztjuk a ragut, majd mindegyiket befedjük egy-egy sajtszelettel. Forró sütőben a sajt olvadásáig sütjük. Párolt rizzsel vagy petrezselymes vajas burgonyával tálaljuk.
Illatos fűszeres csirke
csirke 1,2 kg bazsalikom
liszt 6 dkg só
olaj 8 cl
vöröshagyma 12 dkg
paradicsompüré 4 dkg
vargánya gomba 5 dkg
fehérbor 2-3 dl
zöldpetrezselyem 1 cs.
tejföl 2 dl
sonka 8 dkg
Pannónia sajt 12 dkg
Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, megmossuk, szárazra itatjuk és besózzuk. Néhány percig állni hagyjuk, majd lisztbe mártva kevés olajban pirosra sütjük. A megsült csirkedarabokat egy tűzálló tálban szépen sorba rakjuk. A visszamaradt olajban megpirítjuk a finomra vágott vörös-hagymát, beletesszük a paradicsompürét és jól átforrósítjuk. Bazsalikommal, vágott zöldpetrezselyemmel, felaprított vargánya gombával fűszerezzük és fehérborral felengedjük. Amikor felforrt, a csirkére öntjük és alufóliával letakarva, a sütőben puhára pároljuk. Mikor a csirke megpuhult, a fóliát levesszük és ráöntjük az apróra vágott sonkával és reszelt sajttal elkevert tejfölt. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, ameddig a tejföl átforrósodik és a sajt megolvad. Párolt rizzsel kínáljuk.
Karaván sajtos rakott makaróni virslivel
makaróni 40 dkg
virsli 20 dkg
zsír 8 dkg
pirospaprika 3 g
tejföl 3 dl
tojás 2 db
Karaván sajt 15 dkg
őrölt bors, só
Elkészítése:
A makarónit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A virslit karikákra vágjuk, kevés felhevített zsírban átpirítjuk és a tűzről levéve csipetnyi pirospaprikával elkeverjük. A tejfölt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az egész tojásokat, sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd habverővel simára keverjük. Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk zsírral, beleterítjük a makaróni felét, rátesszük a virslit, megszórjuk a reszelt sajt felével és befedjük a maradék makarónival. A tojással elkevert tejfölt a tészta felületén egyenletesen elkenjük. Rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot és mérsékelten forró sütőben ropogós pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk, frissen a legfinomabb.
Mediterrán rántott csirke
csirke 1,2 kg
olaj 3 dl
citrom 1/2 db
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
liszt 10 dkg
tojás 2 db
Pannónia sajt 10 dkg
zsemlemorzsa 10 dkg
őrölt bors, só
Elkészítése:
Zománcozott vagy porcelánedénybe olajat teszünk, citromlével összekeverjük, majd sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöld-petrezselyemmel fűszerezzük. Beletesszük a feldarabolt csirkét és hűtőszekrényben 4-5 órán keresztül érleljük. Néhányszor megforgatjuk, hogy a páclé mindenhol egyformán érje. Miután a pácléből kiemeltük, lecsöpögtetjük, lisztbe, felvert tojásba és 10 dkg reszelt Pannónia sajttal összekevert zsemle-morzsába bundázzuk. Felhevített olajban, mérsékelt tűzön, lefedve készre sütjük. Köretnek sült hasábburgonyát adunk hozzá.
Pannónia sajttal párolt bazsalikomos csirke
csirke 1,2 kg
zsír 8 dkg
liszt 5 dkg
vöröshagyma 12 dkg
paradicsompüré 3 dkg
fehérbor 2 dl
Pannónia sajt 12 dkg
sonka 10 dkg
tejföl 2 dl
bazsalikom
só
Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk és megsózzuk. Egy serpenyőben kevés zsírt hevítünk, a lisztbe forgatott csirkedarabokat szép pirosra sütjük, majd egy mélyebb tűzálló tálba helyezzük. A visszamaradt zsírban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzákeverjük a paradicsompürét, majd a fehérborral és egy kevés vízzel felengedjük. Megsózzuk és tört bazsalikommal fűszerezzük. Néhány percig forraljuk, majd a csirkére öntjük. Fedővel letakarva, mérsékelt tűzön addig pároljuk, ameddig a csirke megpuhul. Rászórjuk az apró kockákra vágott Pannónia sajtot és sonkát, hozzáöntjük a tejfölt és 2-3 percig forraljuk. Párolt rizzsel és fejes salátával tálaljuk.
Pannónia sajttal sült sertésborda gombával
sertéskaraj 60 dkg
zsír 5 dkg
liszt 3 dkg
gomba 15 dkg
zöldpetrezselyem 1 cs.
vaj 3 dkg
Pannónia sajt 12 dkg
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A sertéskarajt felszeleteljük, a szeleteket kissé kiverjük, megsózzuk és őrölt fehér borssal meghintjük. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a lisztbe mártott hússzeleteket pirosra sütjük. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és vékonyra szeleteljük. A hús sütéséből visszamaradt zsírba tesszük és lepirítjuk. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. A megsütött hússzeleteket vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük. Elosztjuk rajtuk a pirított gombát és mindegyiket egy-egy sajtszelettel betakarjuk. Forró sütőben készre sütjük. Köretnek vajas zöldborsót adunk mellé.
Pannónia sajttal töltött csirkemell
csirkemell 4 db
Pannónia sajt 12 dkg
vaj 6 dkg
liszt 5 dkg
tojás 2 db
zsemlemorzsa 15 dkg
olaj
só, szerecsendió
Elkészítése:
A kicsontozott csirkemellről a bőrt eltávolítjuk. Vékony pengéjű késsel a hús közepébe beleszúrunk és akkora üreget vágunk benne, hogy tölthető legyen.
A sajtot lereszeljük és összegyúrjuk a vajjal. Sóval és reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A sajtos tölteléket elosztjuk négy egyenlő részre és a csirkemelleket ezzel betöltjük. A nyílást hústűvel vagy fogvájóval betűzzük. A hússzeleteket megsózzuk, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban megsütjük. Vajas zöldborsóval, rizibizivel vagy burgonyapürével tálaljuk.
Pulykamell velővel és sajttal sütve
pulykamell 60 dkg
liszt 4 dkg
vaj 6 dkg
borjúvelő 20 dkg
vöröshagyma 5 dkg
zöldpetrezselyem 1 cs.
tojássárgája 2 db
Pannonia sajt 15 dkg
szerecsendió
pirospaprika
őrölt fehér bors
őrölt bors, só
Elkészítése:
A pulykamellből négy egyforma szeletet vágunk, enyhén kiverjük és megsózzuk. Meghintjük őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval, majd lisztbe mártva, kevés felhevített vajban pirosra sütjük. A borjú-, vagy sertésvelőt hideg vízben áztatjuk, így a felületén lévő hártyát könnyebben eltávolíthatjuk. A hús sütéséből visszamaradt vajban kevés finomra vágott, vagy lereszelt vöröshagymát pirítunk. Hozzáadjuk az apróra vágott velőt, sóval, őrölt borssal, vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és erős tűzön, kevergetve megpirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a tojások sárgáit és a hússzeletek tetején egyenletesen elosztjuk. Egy-egy szelet Pannónia sajttal befedjük, kevés pirospaprikával megszórjuk és előmelegített sütőben megsütjük. Rizibizivel, vagy gombás rizzsel kínáljuk.
Rántott sertéskaraj olaszosan
vöröshagyma 15 dkg
olaj 3 dl
paradicsom 40 dkg
paradicsompüré 5 dkg
fehérbor 1 dl
sertéskaraj 60 dkg
liszt 10 dkg
tojás 2 db
zsemlemorzsa 10 dkg
Pannónia sajt 15 dkg
Reszelt Pannónia sajt 10 dkg
kakukkfű, őrölt bors, só
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre pirítjuk, beletesszük a negyedekre vágott paradicsomot, sóval, őrölt borssal ízesítjük és megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, átforrósítjuk és hozzáöntjük a bort. Kakukkfűvel fűszerezzük és fedővel letakarva 20-25 percig főzzük. Sűrű mártást kapunk. A karajszeleteket kiverjük, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsával elkevert reszelt sajtba bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük. Lapos tűzálló tálba tesszük a megsütött hússzeleteket. Mindegyikre egy szelet sajtot helyezünk és meglocsoljuk a mártással. Újra sajt, majd mártás következik. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben jól átsütjük.
Rozmaringos csirkemell sajttal sütve
csirke 1,2 kg
olaj 8 cl
vöröshagyma 15 dkg
paradicsompüré 5 dkg
fehérbor 3 dl
liszt 5 dkg
gomba 12 dkg
Pannónia sajt 15 dkg
babérlevél
rozmaring
őrölt bors, só
Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk és egy kevés őrölt borssal bedörzsöljük. Néhány percig letakarva állni hagyjuk. Felhevített olajban az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, elkeverjük és kevés ideig tovább pirítjuk. Fehérborral felengedjük, rozmaringgal fűszerezzük és megsózzuk. Közben a csirkehús darabokat lisztbe forgatjuk, kevés olajban pirosra sütjük, majd átszedjük a forrásban lévő paradicsomos lébe. Babérlevelet teszünk hozzá és fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk. A visszamaradt olajban megpirítjuk a vékony szeletekre vágott gombát és a párolódó húshoz keverjük. Amikor a hús megpuhult, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad. Sajtos spagettivel vagy makarónival tálaljuk.
Sajtos burgonyával töltött sertésdagadó
sertésdagadó 80 dkg
vaj 8 dkg
vöröshagyma 5 dkg
főtt burgonya 40 dkg
Köményes Göcseji csemege sajt 15 dkg
zsemlemorzsa 3 dkg
köménymag
őrölt bors, só
Elkészítése:
Vajban kevés finomra vágott vöröshagymát pirítunk és hozzáadjuk a lereszelt főtt burgonyához. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük és belekeverjük az apró kockákra vágott köményes Göcseji csemege sajtot. Egy serpenyőt vajjal kikenünk, zsemle-morzsával meghintünk és szétterítjük benne a burgonyát. Kevés vajat morzsolunk rá, majd a sütőben megpirítjuk. A sertésdagadót vékony pengéjű, éles késsel felszúrjuk, úgy, hogy tölthető legyen. A burgonyát beletöltjük, a nyílást bevarrjuk, vagy hústűvel összetűzzük. A húst megsózzuk, megszórjuk köménymaggal, meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd tepsibe fektetjük és a sütőben szép pirosra sütjük. Felszeleteljük és idénysalátákkal kínáljuk.
| |