|
Borsófőzelék másképp recept
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
30 dkg sertéslapocka
1 paprika
30 dkg zöldborsó
liszt
pirospaprika
bors
só
tej
olaj
Elkészítés:
Az olajon megpirítom a hagymát,beleszelem a paprikát,megszórom pirospaprikával borsozom és rádobom a kockára vágott husit majd megsózom. Egy kicsit lesütöm,majd egy deci vízzel főzöm addig,míg háromnegyedrészben megpuhult. Ekkor felengedem 1-1,5 liter vízzel,és forrás után beleteszem a borsót. Pár percig forralom,amjd tejjel elkeverem a lisztet,és ezzel a habarással besűrítem. Lehet tenni bele petrezselyemzöldet is.
Elkészítési idő: 80 perc
Tejfölös paprikás krumpli recept
Hozzávalók:
25og tejföl
2 kg burgonya
1 fej hagyma
1dcl olaj
30dkg füstölt kolbász
2tojás
15dkg liszt
só
bors
piros füszerpaprika,
delikát
delikát
Elkészítés:
Az olajon üvegesre párolom a hagymát, piros füszerpaprikát szórók bele,majd felöntöm vizzel. Belerakom a burgonyát,amelyet kis kockákra vágtam. aztán rögtön utánna mehet a karikákra vágott füstölt kolbász,és izlés szerint a füszerek,vizet anyit adok hozzá,hogy ellepje. Ha a burgonya megfött, máris elkezdem beleszaggatni a nokedlit, rögtön utánna a tejfölt. még kb 5 percig főzőm,aztán fedövel letakarom.
Tanácsok:
A nokedlit kevés vizzel szoktam elkeverni, hogy ne legyen nagyon lágy a tészta.
Azért sorolom a fözelék kategóriába, mert a végeredménynél egy sűrű állagot kapunk.
Elkészítési idő: 35 perc
Kalóriatartalom: 50 kcal
Szénhidráttartalom: 55 gramm
Zsírtartalom: 20 gramm
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
40 dkg lencse
2 evőkanál olaj
1 púpos evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 kiskanál reszelt vöröshagyma
só
körömnyi citromhéj
Elkészítés:
A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval és citromhéjjal ízesítve puhára főzzük. Ezután a citromhéjat kidobjuk belőle, az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. Megtejfölözve tálaljuk.
Tanácsok:
Nagyon finom, ha a lencsét füstölt lében főzzük meg, vagy legalább egy darabka szalonnabőrkét főzünk vele együtt.
Zöldborsófőzelék diétásan recept
Hozzávalók:
olívaolaj,zöldborsó,petrezselyem,só,rizstej,étkezési keményítő,édesítőszer
Elkészítés:
A fagyasztott zöldborsót kevés olívaolajon saját levében megpárolunk. Sózzuk, megszórjuk petrezselyemzölddel, felöntjük rizstejjel. Ha összeforrt, hideg vízben csomómentesre kevert keményítőt adunk hozzá, még egyszer összerottyantjuk, és azonnal levesszük a tűzről. Ízlés szerint édesítőszert tehetünk bele.
Elkészítési idő: 15 perc
Magyaros zöldbab főzelék recept
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 1 húsleveskocka, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, pirospaprika, ételízesítő, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só
Elkészítés:
A leveskockás, sós vízben főzzük a feldarabolt zöldbabot. Elkészítjük a rántást úgy, hogy az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rászórjuk a lisztet, végül a piros paprikát, felengedjük egy kevés hideg vízzel és a bab főzőlevével. Hozzáöntjük a megfőtt zöldbabhoz. Mikor kellően besűrűsödik, belekeverjük a tejfölt és megszórjuk petrezselyemmel, rövid főzés után már fogyasztható. Fagyasztott zöldbabbal hasonlóan dolgozunk. Amennyiben üveges babunk van, akkor megmelegítjük levével együtt, esetleg a folyadékot pótoljuk, majd rendesen berántjuk.
Diétás tökfőzelék recept
Hozzávalók:
4 személyre:
50 dkg gyalult tök
5 dkg hagyma
1 dl 12%-os tejföl
1 evőkanál liszt
fél csokor kapor
só
pirospaprika
ecet
Elkészítés:
A hagymát teflonban megpirítom, megsózom, és meghintem pirospaprikával. Hozzáadom a tököt, és saját levében puhára párolom. A kaprot apróra vágom, a tökre szórom. A tejfölt simára keverem a liszttel, behabarom vele a tököt. Pár csepp ecet jön még hozzá, és tálalható.
Burgonya fözelék
Hozzávalók:
burgonya,babérlevél,so.
tej,tejföl,liszt
Elkészítés:
Burgonyát össze vágjuk,aza titkasokktej kevés viz,felrakjuk.Ebbe babérlevél,so,bors izlés szerint. Majdnem meg föt burgonyába be habarjuk tejfölbe egy kics lisztel.Akki savanyuban szereti egy kis citromlével izesiti.
Elkészítési idő: 20 perc
Mindenfélés főzelék
Hozzávalók:
1 konzerves kukorica
1 brokkoli
fél üveg borsó vagy zöldbab
étolaj
1 fej vöröshagyma
só
bors
leveskocka (bármilyen)
fokagyma (ízbomba is lehet)
bazsalikom (ízbomba is lehet)
1 kis pohár tejföl
1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, a forrólajon üvegesre pároljuk. Utána rádobjuk az apró darabokra szedett, megtisztított brokkolit, a borsót és a kukoricát (levüket leöntjük). Gyorsan megforgatjuk a forró olajon, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, kis lángon addig főzzük, amíg a brokkoli meg nem puhul. Utána a tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk vele a főzeléket. Tíz percig forraljuk, ez alatt hozzáadjuk a fokhagymát és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk.
Paradicsomos káposzta.
Hozzávalók:
1 fej káposzta, 1 kg friss paradicsom (vagy sűrített paradicsom)
1 hagyma , 3 ek. olaj, 1 ek. darás liszt, 1 zöldpaprika, cukor, s
Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk felső leveleitől, metéltre vágjuk, megmossuk. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, rátesszük a káposztát, megsózzuk, lefedjük, és puhára pároljuk. A paradicsomot megmossuk, megfõzzük, áttörjük, ráöntjük a félpuhára párolt káposztára, hozzáadjuk a kimagozott, széttördelt zöldpaprikát( el is maradhat), és puhára főzzük. Olajból és lisztből rántást készítünk, majd berántjuk vele a káposztát. Cukorral, sóval ízesítjük, és felforraljuk.
Kapros cukkinifőzelék recept
Hozzávalók:
2 db közepes nagyságú cukkini
2 ek.citromlé
1 ek. olaj
1 ek.liszt
1 ek. cukor
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kaporlevél
0,5 liter húsleves(leveskockából is lehet)
Elkészítés:
A meghámozott cukkínit kettévágjuk,magját kikaparjuk. Hasábokra szeletelve meglocsoljuk citromlével. Az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, a cukkínit és az apróra vágott kapor felét. 2-3 percig pirítjuk, majdfelengedjük a hideg levessel, megszórjuk pici cukorral, és takarék lángon puhára főzzük. Tálalás előtt rászorjuk a maradék kaprot.
Tanácsok:
Melegen és hidegen egyaránt üdítő főzelék.
Mégtöbb recept>>
| |