Almás sajtpuding
Pannónia sajt 30 dkg
alma 2 db
tojás 4 db
rizsliszt 5 dkg
vaj 3 dkg
tejföl 2 dl
curry
szerecsendió
őrölt fehér bors
só
Elkészítése:
A Pannónia sajtot lereszeljük és 5 dkg-ot félreteszünk. A tojások sárgáját a tejjel, a rizsliszttel és a fűszerekkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lereszelt almát és a 25 dkg sajtot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a sajtos masszához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Kivajazott tűzálló tálba öntjük, a tálat vízzel telt tepsibe állítjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük és addig gőzöljük, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad rá. Közben a tejfölt megsózzuk, a maradék 5 dkg reszelt Pannónia sajttal összekeverjük és a megsült sajtpudingra öntjük.
Apuka krumplilevese
olívaolaj 4 cl
fokhagyma 4 gerezd
paradicsom 15 dkg
tyúkhúsleves 2 l
burgonya 50 dkg
sárgarépa 15 dkg
cukkini 15 dkg
liszt 3 dkg
Pannónia sajt 20 dkg
őrölt bors
só
Elkészítése:
Az olajat felmelegítjük, beletesszük a fokhagymát és a felszeletelt paradicsomot. Az egészet megdinszteljük. Ezután hozzáöntjük a tyúkhúslevest, beletesszük a felkockázott burgonyát, s mindezt lefedve 20 percen át gyengén forraljuk. Beletesszük a kockákra vágott sárgarépát és a felszeletelt cukkinit és addig forraljuk csendesen, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután ízesítjük sóval és borssal. Ha szükséges, egy kevés liszttel kissé besűrítjük. Tálaláskor a felkockázott Pannónia sajtra merjük a forró levest.
Becsei sajtos kifli
liszt 1 kg
tej 0,5 l
élesztő 5 dkg
cukor 2 dkg
joghurt 2 dl
margarin 29 dkg
Pannónia sajt 32 dkg
köményes reszelt Pannónia sajt 10 dkg
tojás 1 db
só
Elkészítése:
Az élesztőt a cukros, meleg tejben felfuttatjuk, a liszttel, a joghurttal, a sóval és 4 dkg margarinnal összedagasztjuk. Ezután meleg helyen hagyjuk megkelni. A tésztát 2x8 részre osztjuk és ismét pihentetjük. A cipókat kinyújtjuk, nyolcat-nyolcat egymásra teszünk, közben a margarint egyenletesen a lapok közé kenjük. Folyamatosan addig nyújtjuk, amíg kb. 4 mm-es tésztákat kapunk. 16-16 részre vágjuk, ahogy a tortaszeleteket szokás. Mindegyik szelet tetejére egy-egy csík Pannónia sajtot teszünk és feltekerjük. A tésztákat egy tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük a felvert tojással, meghintjük sóval és szezámmaggal. Előmelegített sütőben, takaréklángon aranysárgára sütjük, s még forrón megszórjuk köményes reszelt Pannónia sajttal.
Csirke Pannónia módra
csirkemell 4 db
vaj 5 dkg
gomba 15 dkg
tejszín 2 dl
reszelt Pannónia sajt 25 dkg
liszt 5 dkg
tojás 2 db
zsemlemorzsa 15 dkg
olaj 3 dl
őrölt bors
só
Elkészítése:
Egy kis lábasban vajat olvasztunk és puhára pároljuk benne a felaprított gombát. Sózzuk, borsozzuk, 2 kanál liszttel simára keverjük, majd a tejszínt hozzáöntve besűrítjük. Hozzáadjuk a reszelt Pannónia sajtot, és addig keverjük, amíg a sajt megolvad. Kihűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. Ha megdermedt, 4 részre osztjuk és rákenjük a 4 db kivert, sózott csirkemellre. Felgöngyöljük és hústűvel összetűzzük. Lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük. Rizzsel és vegyes zöldségsalátával kínáljuk.
Csirkemell bazsalikomos sült paradicsommal
csirkemell 60 dkg
paradicsom 15 dkg
olívaolaj 3 cl
Pannónia sajt 25 dkg
bazsalikom
őrölt fehér bors
só
Elkészítése:
A filézett csirkemelleket megsózzuk, őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a hűtőben 2 órát állni hagyjuk. Rostlapon mind-két oldalát megsütjük, nem túl pirosra, hogy ne száradjon ki. Minden hússzeletre 2 paradicsomkarikát helyezünk, sózzuk, őrölt fehér borssal meghintjük, friss bazsalikomot teszünk rá és néhány csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Szeletelt Pannónia sajttal befedjük és forró sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor a pecsenyelével áthúzzuk, tojásos burgonyapéppel körítjük.
Csirkemell bazsalikomos sült paradicsommal
csirkemell 60 dkg
paradicsom 15 dkg
olívaolaj 3 cl
Pannónia sajt 25 dkg
só, fehérbors
bazsalikom
Elkészítése:
A filézett csirkemelleket ízlés szerint sózzuk, fehér borssal fűszerezzük, majd a hűtőben 2 órát állni hagyjuk. Rostlapon mindkét oldalát megsütjük, de nem túl pirosra, hogy ne száradjon ki. Felszeleteljük a paradicsomot és minden hússzeletre 2 karikát helyezünk. Sózzuk, meghintjük fehérborssal, friss bazsalikomot teszünk rá és néhány csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Végül szeletelt Pannónia sajttal lefedjük. Forró szalamanderben pirosra sütjük. Tálaláskor a csirkét a pecsenyelével áthúzzuk. Tojásos burgonyapéppel körítjük.
Évi eljegyzési csirkéje
csirke 1,2 kg
liszt 8 dkg
pirospaprika 1 dkg
majoránna 5 g
őrölt bors 5 g
fokhagyma 2 gerezd
vaj 3 dkg
vöröshagyma 12 dkg
Pannónia sajt 10 dkg
olaj 5 cl
tejföl 2 dl
őrölt köménymag
só
Elkészítése:
A csirkét a szokásos módon feldarabolom. A lisztet a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával összekeverem. A csirkedarabokat egyenként megforgatom benne, majd kivajazott tepsibe vagy jénai tálba egymás mellé rendezem. A megmaradt fűszeres lisztet rászórom. Karikára vágott vöröshagymát teszek rá. A reszelt sajtot, az olajat és a tejfölt összekeverem és a szószt is a csirkére öntöm. Alufóliával lefedve forró sütőben 50 percig sütöm, majd a fóliát leveszem és még 10 percig pirítom. Remek vendégváró étel, minden előre a sütőedénybe készíthető, már csak sütni kell!
Forró sajtgolyók
Pannónia sajt 30 dkg
tojás 2 db
zsemlemorzsa 15 dkg
olaj 3 dl
reszelt szerecsendió
őrölt bors
Elkészítése:
A sajtot lereszeljük és összekeverjük a tojásokkal, így formázható masszát kapunk. A keveréket tetszés szerint ízesítjük őrölt borssal, szerecsendióval (só nem szükséges), majd diónyi golyókat formálunk belőle, melyeket zsemlemorzsába forgatunk és olajban 180 fokon kisütünk. Forrón tálaljuk, így a golyók belseje folyékony marad. A sajtgolyókat áfonyalekvárba vagy majonézbe mártogatva az alábbi köretekkel fogyaszthatjuk: sült burgonya, párolt vagy zöldséges rizs, valamint párolt, grillezett zöldségek. Ínyenceknek a zsemlemorzsával kevert darált diót ajánlom.
Göngyölt vagdalt hús
sertéshús 40 dkg
zsömle 2 db
vöröshagyma 5 dkg
olaj 3 cl
Pannónia sajt 15 dkg
tej 1 dl
zsír 3 dkg
pirospaprika
őrölt bors
só
Elkészítése:
A darált húst a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlével, az apróra vágott, pirított hagymával, sóval, őrölt borssal és pirospaprikával összegyúrjuk. Egy alufólia lapot megkenünk zsírral és ujjnyi vastagon, téglalap alakban kinyújtjuk rajta a fűszeres masszát. Beborítjuk a vékonyra szelt Pannónia sajttal és a fólia segítségével összegöngyöljük. Tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük, forró sütőben kb. 40 percig sütjük. Tálalás előtt a fóliából kibontjuk, felszeleteljük, és tálra téve meghintjük finomra vágott petrezselyemmel
Ínyenc zöldségtál gazdagon
szeletelt Pannónia sajt 20 dkg
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma 3 gerezd
padlizsán 20 dkg
cukkini 15 dkg
zöldpaprika 2 db
gomba 20 dkg
paradicsom 10 dkg
zöldbab 20 dkg
zöldborsó 20 dkg
tejföl 2 dl
Petrezselyem, bazsalikom
őrölt bors, só
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott zöldpaprikát, a zöldborsót és a zöldbabot. Fedő alatt pároljuk, majd a felkarikázott padlizsánt és cukkinit, a szeletekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ha félig puha, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintjük és bazsalikomot adunk hozzá. Egy jénai tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük. Beleteszünk egy réteg zöldséget, beborítjuk sajtszeletekkel, s így rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére ismét sajtszeleteket teszünk, vékonyan megkenjük tejföllel és előmelegített sütőben a sajt olvadásáig sütjük.
Karfiolos búbos hús
sertéskaraj 60 dkg
olaj 8 cl
zöldpaprika 10 dkg
paradicsom 10 dkg
karfiol 30 dkg
fokhagyma 2 gerezd
füstölt szalonna 5 dkg
liszt 5 dkg
tej 2 dl
tejföl 2 dl
tojás 1 db
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
Pannónia sajt 10 dkg
szerecsendió
őrölt fehér bors, só
Elkészítése:
A sertéskarajt nyolc szeletre vágom, és enyhén kiverem. Besózom, kevés olajon pirosra sütöm, majd kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára párolom. Nyáron egy zöldpaprikát és egy paradicsomot is teszek hozzá. Míg a hús puhul, elkészítem a búbot. A karfiolt sós, fokhagymás vízben megfőzöm, leszűröm. Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztom. A szalonnakockákat félreteszem, a visszamaradt zsírból a liszttel, a tejjel és a tejföllel sűrű besamelmártást készítek. Ha langyosra hűlt, hozzáadom a tojást, a szalonnát, az áttört karfiolt, egy kevés apróra vágott petrezselyem zöldet, őrölt fehér borsot, szerecsendiót, ízlés szerint sót. A hússzeleteket egy enyhén olajozott tepsiben egymás mellé helyezem és a tetejükre halmozom a karfiolos krémet. Megszórom a lereszelt Pannónia sajttal és forró sütőben pirosra sütöm. Burgonyapürével tálalom.
Királyi csirkemell
csirkemell 60 dkg őrölt bors
konyak 6 cl só
tej 2 dl
szeletelt Pannónia sajt 20 dkg
dióbél 10 dkg
Elkészítése:
A bőrétől, csontjától elválasztott csirkemelleket kiverjük, sózzuk, borsozzuk és kb. 10 percig 3cl konyakkal ízesített tejben áztatjuk. A lecsurgatott csirkeszeleteket vajban majdnem puhára sütjük. Tűzálló tálba szedjük, leöntjük a páclével, ismét 3 cl konyakot öntünk rá. Befedjük szeletelt Pannónia sajttal, darált dióval meghintjük és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Burgonyapürével, salátával tálaljuk.
Korhely zsemle
zsemle 6 db
fehérbor 3 dl
karika kolbász 36
Pannónia sajt 18 szelet
liszt 10 dkg
tojás 3 db
reszelt Pannónia sajt 12 dkg
olaj 3 dl
só
Elkészítése:
Az enyhén szikkadt zsemléket 4 korongra vágjuk, majd borba áztatjuk, vigyázva arra, hogy ne ázzanak el. A zsemlekorongok közé 2 db paprikás kolbász karikát és 1 szelet sajtot teszünk. A megtöltött zsemlét szorosan összefogjuk, lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, reszelt sajtba mártjuk és forró olajban ropogósra sütjük. A maradék reszelt sajtot a forró zsemle tetejére szórjuk.
Korona a “sajtok királynőjével”
vaj 20 dkg
liszt 10 dkg
tejföl 1 dl
reszelt Pannónia sajt 15 dkg
tehéntúró 10 dkg
darált sült hús vagy sonka 20 dkg
tejföl 1/2 dl
tojás 1 db
őrölt kömény
só
Elkészítése:
A puha vajat elkeverjük a liszttel, a tejföllel és sóval. Jól összedolgozzuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Ezután a tehéntúrót összekeverjük a darált sonkával, 1/2 dl tejföllel, egy egész tojással és 10 dkg reszelt sajttal. Megsózzuk és őrölt köménnyel ízesítjük. A kemény tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalap formára nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket és mintha beigli lenne, szorosan feltekerjük. A rudat kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, tetejét 5 dkg reszelt Pannónia sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Mediterrán csirkemell
csirkemell 60 dkg
füstölt szalonna 8 dkg
vöröshagyma 15 dkg
fokhagyma 1 gerezd
olaj 5 cl
paradicsompüré 10 dkg
Pannónia sajt 10 dkg
zsálya
kakukkfű
Leves por
őrölt bors
só
Elkészítése:
A csirkemellről a bőrt eltávolítjuk, és a kicsontozott húst enyhén kiverjük. Kevés sóval és őrölt borssal bedörzsöljük. A zsályát megmossuk, a leveleket lecsipkedjük. Néhány zsályalevelet a csirkemellekre helyezünk, majd 2-2 szalonnaszelettel körbetekerjük és fogvájóval megtűzzük. A hústekercseket megforrósított olajon körös-körül elősütjük. A serpenyőből kivéve sózzuk, borsozzuk. A visszamaradt zsiradékon az apró kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a kakukkfüvet, sóval, borssal, leves porral ízesítjük és összeforraljuk. A paradicsommártást egy tűzálló tálba öntjük, belehelyezzük a csirkemelleket, majd kb. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ezután megszórjuk a lereszelt Pannónia sajttal, visszatoljuk a sütőbe, és még kb. 10 percig sütjük. Párolt rizzsel fogyasztjuk.
Nizzai padlizsán
padlizsán 1 kg
olívaolaj 8 cl
vaj 5 dkg
liszt 5 dkg
tej 5 dl
reszelt Pannónia sajt 20 dkg
gomba 20 dkg
oregánó
őrölt fehér bors
só
Elkészítése:
A héjas padlizsánt fa vagy műanyag késsel kb. 1 cm vastag karikákra szeleteljük és besózva 1 órát állni hagyjuk. Ezután a szeleteket vízzel leöblítjük, leszárítjuk és felforrósított olívaolajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A padlizsánkarikákat egy tűzálló tál aljába fektetjük. Elkészítjük a besamelmártást, sóval, őrölt fehér borssal, oregánóval ízesítjük, bőségesen keverünk bele reszelt Pannónia sajtot és vajon párolt champignon gombát. A besamelt a padlizsánágyra terítjük, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal és forró sütőben pirosra sütjük.
Pannónia csirkemell vörösboros meggyszósszal
lebőrözött, filézett csirkemell 2 dl
reszelt Pannónia sajt 15 dkg
tojás 1-2 db
olaj 1 cl
őrölt szerecsendió
őrölt bors
só
meggy 40 dkg
fokhagyma 4 gerezd
cukor 3 dkg
ribizlidzsem 5 dkg
száraz vörösbor 1,5 dl
étk. keményítő 1 dkg
Cayenne bors
Elkészítése:
A húsból 8 szép szeletet formázunk, kissé kiverjük, sóval és borssal bedörzsöljük. A sajtot összekeverjük a felvert tojással és szerecsendióval fűszerezzük. A masszát rákenjük a hússzeletekre, feltekerjük és fogvájóval megtűzzük. Beolajozott alufóliába csomagoljuk. Tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, elő-melegített sütőben közepes lángon 30 percig sütjük. Az utolsó 5 percre kibontjuk a batyukat, hogy a hús leve elpárologjon, besűrűsödjön. Közben a magozott meggyet össze turmixoljuk. A dzsemmel és a cukorral összekeverjük, fokhagymával és Cayenne borssal ízesítjük. Felforraljuk és 5 percig főzzük. Végül beleöntjük a borral simára kevert keményítőt és éppen csak felforraljuk. A kész húsból kivesszük a fogvájókat és a szósszal körülöntve, petrezselymes párolt rizzsel tálaljuk.
Pannónia palacsinta
palacsinta 8 db
vaj 5 dkg
Pannónia sajt 25 dkg
snidling 1/2 csomó
olajbogyó 3 dkg
köménymag
szerecsendió
só
Elkészítése:
A vajat, 20 dkg reszelt Pannónia sajtot, a sót, az apróra vágott snidlinget, a köményt és a szerecsendiót simára keverjük. 8 db palacsintát készítünk, a sajtkrémmel megkenjük, majd háromszögűre hajtva tűzálló tálba fektetjük őket. A maradék reszelt Pannónia sajttal meghintjük, olajbogyóval, snidlinggel díszítjük. Előmelegített sütőben 5 perc alatt gyengén átsütjük.
Pannónia pogácsa
főtt, áttört burgonya 30 dkg
liszt 40 dkg
libazsír 10 dkg
tojás 2 db
élesztő 3 dkg
tej 1 dl
darált tepertő 15 dkg
Pannónia sajt 15 dkg
só
Elkészítése:
A burgonyát, a lisztet, a libazsírt és egy tojást a kevés langyos tejben felfuttatott élesztővel összegyúrok. Lisztezett gyúró-deszkán 1,5 cm vastag lappá nyújtom, rákenem a darált tepertőt és meghintem a reszelt sajt 1/3-ával. Összehajtogatom, és 1 órát pihentetem. Ismét kinyújtom, meghintem a reszelt sajt második 1/3-ával és 1 órát pihentetem. Legvégül 2 cm vastagra nyújtom, bevagdosom, tojással megkenem, rászórom a maradék reszelt sajtot, és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A tepsiben még fél órát pihentetem. Forró sütőben kb. 25-30 perc alatt aranysárgára sütöm.
Pannónia sajtkörözött
vaj 7 dkg
Pannónia sajt 10 dkg
mustár 3 dkg
Piros Arany 3 dkg
vöröshagyma 5 dkg
citrom 1/2 db
őrölt bors
só
Elkészítése:
A fűszerekkel és a reszelt sajttal habosra keverjük a vajat. Legalább néhány órán át hűtőszekrényben tartjuk, így az ízek összeérnek és a körözött állaga keményebb lesz. Ha a fenti fűszereken kívül fél teáskanál őrölt köményt is teszünk hozzá, más karakterű ételt kapunk. Fehér kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk. Jól használható hidegtálakhoz, kitűnő reggeli vagy vacsoraétel.
Pannónia sajtsaláta
majonéz 1 tubus
tejföl 4 dl
fehérbor 2 cl
porcukor 2 dkg
mustár 3 dkg
citrom 1 db
Pannónia sajt 20 dkg
alma 2 db
zöldpetrezselyem 1/2 cs.
só
Elkészítése:
A majonézt, a tejfölt és a bort jól összekeverjük, majd sóval, porcukorral, citromlével és mustárral ízesítjük. A sajtot és az almákat kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk és hozzákeverjük az elkészült salátaalaphoz. Még egyszer alaposan átforgatjuk, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt almakarikákkal, petrezselyemmel, reszelt Pannónia sajttal díszítjük.
Pikáns csirkemell Aranka módra
csirkemell 60 dkg
liszt 5 dkg
olaj 8 cl
gomba 15 dkg
paradicsompüré 10 dkg
köményes reszelt Pannónia sajt 10 dkg
delikát, majoránna
őrölt bors
Elkészítése:
A csirkemellet kicsontozzuk, gyengén kiverjük. Kevés delikáttal megszórjuk, lisztben megforgatjuk. Forró olajban elősütjük és kevés vízzel, fedő alatt megpároljuk. A gombát felszeleteljük, olajon megpároljuk, delikáttal, majoránnával, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét és egy kevés ideig együtt pároljuk. Lapos jénaiba fektetjük a húsokat, ráöntjük a gombás ragut, reszelt sajttal megszórjuk és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
Porhanyós sajtos pogácsa
rétesliszt 50 dkg
szalakáli 2 dkg
Rama margarin 25 dkg
Pannónia sajt 15 dkg
tejföl 2 dl
vaj 3 dkg
tojássárgája 1 db
só
Elkészítése:
A lisztet, a sót és a szalakálit szárazon csomómentesre keverjük. A többi hozzávalóval gyorsan és alaposan összedolgozzuk és 20 percet pihentetjük. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, a pogácsákat kiszaggatjuk, egyenként körbesodorjuk és egy vajjal megkent sütőlapra tesszük. Ne rakjuk túl sűrűn, hogy maradjon helyük a növekedésre. Bekenjük tojássárgájával és reszelt Pannónia sajttal megszórjuk. Közepesen meleg sütőben kisütjük. Ha teljesen kihűlt, akkor a legfinomabb.
|