|
Borsfzelk mskpp recept
Hozzvalk:
1 fej vrshagyma
30 dkg sertslapocka
1 paprika
30 dkg zldbors
liszt
pirospaprika
bors
s
tej
olaj
Elkszts:
Az olajon megpirtom a hagymt,beleszelem a paprikt,megszrom pirospaprikval borsozom s rdobom a kockra vgott husit majd megszom. Egy kicsit lestm,majd egy deci vzzel fzm addig,mg hromnegyedrszben megpuhult. Ekkor felengedem 1-1,5 liter vzzel,s forrs utn beleteszem a borst. Pr percig forralom,amjd tejjel elkeverem a lisztet,s ezzel a habarssal besrtem. Lehet tenni bele petrezselyemzldet is.
Elksztsi id: 80 perc
Tejfls papriks krumpli recept
Hozzvalk:
25og tejfl
2 kg burgonya
1 fej hagyma
1dcl olaj
30dkg fstlt kolbsz
2tojs
15dkg liszt
s
bors
piros fszerpaprika,
delikt
delikt
Elkszts:
Az olajon vegesre prolom a hagymt, piros fszerpaprikt szrk bele,majd felntm vizzel. Belerakom a burgonyt,amelyet kis kockkra vgtam. aztn rgtn utnna mehet a karikkra vgott fstlt kolbsz,s izls szerint a fszerek,vizet anyit adok hozz,hogy ellepje. Ha a burgonya megftt, mris elkezdem beleszaggatni a nokedlit, rgtn utnna a tejflt. mg kb 5 percig fzm,aztn fedvel letakarom.
Tancsok:
A nokedlit kevs vizzel szoktam elkeverni, hogy ne legyen nagyon lgy a tszta.
Azrt sorolom a fzelk kategriba, mert a vgeredmnynl egy sr llagot kapunk.
Elksztsi id: 35 perc
Kalriatartalom: 50 kcal
Sznhidrttartalom: 55 gramm
Zsrtartalom: 20 gramm
Lencsefzelk
Hozzvalk:
40 dkg lencse
2 evkanl olaj
1 ppos evkanl liszt
1 dl tejfl
1 kiskanl reszelt vrshagyma
s
krmnyi citromhj
Elkszts:
A gondosan kivlogatott, elz este beztatott lencst msnap annyi vzben, amennyi ppen ellepi, sval s citromhjjal zestve puhra fzzk. Ezutn a citromhjat kidobjuk belle, az olajbl, a lisztbl meg a hagymbl barna rntst ksztnk, s ezzel srtjk be a fzelket. Megtejflzve tlaljuk.
Tancsok:
Nagyon finom, ha a lencst fstlt lben fzzk meg, vagy legalbb egy darabka szalonnabrkt fznk vele egytt.
Zldborsfzelk ditsan recept
Hozzvalk:
olvaolaj,zldbors,petrezselyem,s,rizstej,tkezsi kemnyt,destszer
Elkszts:
A fagyasztott zldborst kevs olvaolajon sajt levben megprolunk. Szzuk, megszrjuk petrezselyemzlddel, felntjk rizstejjel. Ha sszeforrt, hideg vzben csommentesre kevert kemnytt adunk hozz, mg egyszer sszerottyantjuk, s azonnal levesszk a tzrl. zls szerint destszert tehetnk bele.
Elksztsi id: 15 perc
Magyaros zldbab fzelk recept
Hozzvalk:
1 kg zldbab, 1 hsleveskocka, 1 vrshagyma, 2 evkanl liszt, 2 evkanl olaj, pirospaprika, telzest, 1 csomag petrezselyemzld, 1 dl tejfl, s
Elkszts:
A leveskocks, ss vzben fzzk a feldarabolt zldbabot. Elksztjk a rntst gy, hogy az olajon megfonnyasztjuk a hagymt, rszrjuk a lisztet, vgl a piros paprikt, felengedjk egy kevs hideg vzzel s a bab fzlevvel. Hozzntjk a megftt zldbabhoz. Mikor kellen besrsdik, belekeverjk a tejflt s megszrjuk petrezselyemmel, rvid fzs utn mr fogyaszthat. Fagyasztott zldbabbal hasonlan dolgozunk. Amennyiben veges babunk van, akkor megmelegtjk levvel egytt, esetleg a folyadkot ptoljuk, majd rendesen berntjuk.
Dits tkfzelk recept
Hozzvalk:
4 szemlyre:
50 dkg gyalult tk
5 dkg hagyma
1 dl 12%-os tejfl
1 evkanl liszt
fl csokor kapor
s
pirospaprika
ecet
Elkszts:
A hagymt teflonban megpirtom, megszom, s meghintem pirospaprikval. Hozzadom a tkt, s sajt levben puhra prolom. A kaprot aprra vgom, a tkre szrom. A tejflt simra keverem a liszttel, behabarom vele a tkt. Pr csepp ecet jn mg hozz, s tlalhat.
Burgonya fzelk
Hozzvalk:
burgonya,babrlevl,so.
tej,tejfl,liszt
Elkszts:
Burgonyt ssze vgjuk,aza titkasokktej kevs viz,felrakjuk.Ebbe babrlevl,so,bors izls szerint. Majdnem meg ft burgonyba be habarjuk tejflbe egy kics lisztel.Akki savanyuban szereti egy kis citromlvel izesiti.
Elksztsi id: 20 perc
Mindenfls fzelk
Hozzvalk:
1 konzerves kukorica
1 brokkoli
fl veg bors vagy zldbab
tolaj
1 fej vrshagyma
s
bors
leveskocka (brmilyen)
fokagyma (zbomba is lehet)
bazsalikom (zbomba is lehet)
1 kis pohr tejfl
1 evkanl liszt
Elkszts:
A hagymt apr kockkra vgjuk, a forrlajon vegesre proljuk. Utna rdobjuk az apr darabokra szedett, megtiszttott brokkolit, a borst s a kukorict (levket lentjk). Gyorsan megforgatjuk a forr olajon, majd felntjk annyi vzzel, hogy ellepje, kis lngon addig fzzk, amg a brokkoli meg nem puhul. Utna a tejflt elkeverjk a liszttel, s behabarjuk vele a fzelket. Tz percig forraljuk, ez alatt hozzadjuk a fokhagymt s a bazsalikomot, szzuk, borsozzuk.
Paradicsomos kposzta.
Hozzvalk:
1 fej kposzta, 1 kg friss paradicsom (vagy srtett paradicsom)
1 hagyma , 3 ek. olaj, 1 ek. dars liszt, 1 zldpaprika, cukor, s
Elkszts:
A kposztt megtiszttjuk fels leveleitl, metltre vgjuk, megmossuk. Az aprra vgott hagymt olajon megpirtjuk, rtesszk a kposztt, megszzuk, lefedjk, s puhra proljuk. A paradicsomot megmossuk, megfõzzk, ttrjk, rntjk a flpuhra prolt kposztra, hozzadjuk a kimagozott, szttrdelt zldpaprikt( el is maradhat), s puhra fzzk. Olajbl s lisztbl rntst ksztnk, majd berntjuk vele a kposztt. Cukorral, sval zestjk, s felforraljuk.
Kapros cukkinifzelk recept
Hozzvalk:
2 db kzepes nagysg cukkini
2 ek.citroml
1 ek. olaj
1 ek.liszt
1 ek. cukor
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kaporlevl
0,5 liter hsleves(leveskockbl is lehet)
Elkszts:
A meghmozott cukknit kettvgjuk,magjt kikaparjuk. Hasbokra szeletelve meglocsoljuk citromlvel. Az olajbl s a lisztbl zsemleszn rntst ksztnk. Beletesszk a zzott fokhagymt, a cukknit s az aprra vgott kapor felt. 2-3 percig pirtjuk, majdfelengedjk a hideg levessel, megszrjuk pici cukorral, s takark lngon puhra fzzk. Tlals eltt rszorjuk a maradk kaprot.
Tancsok:
Melegen s hidegen egyarnt dt fzelk.
Mgtbb recept>>
| |