SALTK, HIDEGKONYHAI KSZTMNYEK
Bolgr salta
uborka 10 dkg Karavn sajt 15 dkg
zldpaprika 10 dkg rlt bors, s
paradicsom 10 dkg
alma 10 dkg
mustr 2 dkg
olaj 5 cl
vrshagyma 5 dkg
Elksztse:
Az uborkt megtiszttjuk, felszeleteljk s egyenletesen beszva llni hagyjuk. A zldpaprikt, a paradicsomot s a megtiszttott almt kockra vgjuk. A mustrt az olajjal simra keverjk, hozzadjuk a citromlevet s az aprra vgott vrshagymt. Sval, rlt borssal zestjk. Az uborkt jl kinyomkodjuk s a tbbi hozzvalval egytt a mrtshoz keverjk. Tetejt reszelt fstlt sajttal dsztjk, jl lehtve tlaljuk.
Brsszeli vegyes sajtsalta
kelbimb 25 dkg
majonz 15 dkg
mustr 3 dkg
porcukor 2 dkg
citrom 1db
fehrbor 5 cl
Pannnia sajt 5 dkg
natr 5 dkg
Karavn sajt 5 dkg
Reszelt Pannnia sajt 5 dkg
metlhagyma 1 csom
rlt fehr bors, s
Elksztse:
A megtiszttott kelbimbt ss vzben roppans puhra fzzk. Leszrjk s lehtjk. A majonzt kevertlba tesszk, mustrral, porcukorral, citromlvel, rlt fehr borssal zestjk, majd a fehrbort hozzntve simra keverjk. A Pannnia sajtot, a Gcseji csemege sajtot s a Karavn sajtot kisebb kockkra vgjuk, majd a ftt kelbimbval egytt az elksztett ntetbe keverjk. Kelyhekbe szedjk, tetejket reszelt Pannnia sajttal s aprra vgott metlhagymval megszrjuk. Lehtve knljuk.
Cspspapriks trs sajtkoktl
tehntr 25 dkg
vaj 8 dkg
metlhagyma 1 csom
majonz 15 dkg
mustr 3 dkg
ketchup 6 dkg
zldpetrezselyem 1 cs.
fejes salta 1 db
Cspspapriks Gcseji csemege sajt 15 dkg
retek 2 db
cukor, s
Elksztse:
A trt ttrjk, a lgy vajat hozzadjuk, megszrjuk aprra vgott metlhagymval, megszzuk s jl sszedolgozzuk. Htszekrnybe tve jl lehtjk. A majonzt mustrral s ketchuppal zestjk. A koktlos poharak peremt cukrozott vzbe, majd az aprra vgott zldpetrezselyembe mrtjuk. A fejes saltt megmossuk, lecsepegtetjk s vkony metltre vgjuk. A dsztett koktlos poharak aljra tesszk a saltt, felvltva rhelyezzk a trmasszbl formzott kisebb golycskkat s az apr kockkra vgott cspspapriks Gcseji csemege sajtot, majd gazdagon meglocsoljuk a mrtssal. Tetejt megszrjuk aprra vgott metlhagymval s retekkarikkkal dsztjk.
Endvia salta zldfszeres krmsajttal
endvia salta 60 dkg
zldfszeres Medve krmsajt 15 dkg
joghurt 4 dl
cukor 2 dkg
citrom 1 db
zldpetrezselyem 1/2 cs.
metlhagyma 1 csom
s
Elksztse:
Az endvia kls, srlt leveleit eltvoltjuk, tvt levgjuk, megmossuk. A lecsepegtetett saltaleveleket tiszta ruhval szrazra itatjuk, majd htszekrnyben elhtjk. A zldfszeres Medve krmsajtot s a joghurtot kevertlba tesszk s habvervel simra keverjk. Sval, cukorral, citromlvel zestjk, hozzkeverjk a finomra vgott zldpetrezselymet s metlhagymt. Az ntetet kzvetlenl tlals eltt keverjk a salthoz.
Fejes salta a tavasz zeivel
fejes salta 2 db
hnapos retek 20 dkg
Pannnia sajt 20 dkg
jhagyma 10 dkg
majonz 15 dkg
citrom 1 db
mustr 3 dkg
fehrbor 5 cl
tojs 1 db
rlt fehr bors, s
Elksztse:
A fejes saltt megmossuk, jl lecsepegtetjk, szrazra itatjuk s apr darabokra tpjk. Tovbbi felhasznlsig htszekrnybe tesszk. A retket megtiszttjuk s a Pannnia sajttal egytt vkony cskokra vgjuk. Az jhagymt felkarikzzuk. Kevertlba tesszk a majonzt, sval, szrt citromlvel, rlt fehr borssal, mustrral, kevs fehrborral zestjk s habvervel simra keverjk. Az ntetet a fejes saltval, a retekkel, az jhagymval s a sajttal vatosan sszekeverjk, majd htszekrnybe tesszk. Tlalskor tetejt finomra vgott ftt tojssal s reszelt sajttal bven megszrjuk.
Fokhagyms-sajtos kelvirg salta
kelvirg 60 dkg
cukor 1 dkg
majonz 12 dkg
tejfl 2 dl
citrom 1 db
mustr 3 dkg
ftt tojs 2 db
fokhagyms reszelt Pannnia sajt 15 dkg
fejes salta 1/2db
rlt fehr bors, s
Elksztse:
A rzsira szedett kelvirgot megmossuk s ss, enyhn cukros vzben megfzzk. Sajt fzlevben kihtjk, majd le-szrjk s htszekrnybe tesszk. A majonzt a tejfllel elkeverjk, sval, szrt citromlvel, mustrral, rlt fehr borssal zestjk, majd hozzadjuk a lereszelt ftt tojsokat. Az gy elksztett ntethez keverjk a lehttt kelvirgrzskat, s a fokhagyms reszelt Pannnia sajtot. 1-2 rn t htszekrnyben tartjuk, hogy az zek jl sszerjenek. Ha az ntet tl sr lenne, a kelvirg kihlt fzlevbl ntnk hozz. Elhttt tnyron, fejes salta levlre halmozva tlaljuk.
Fond fstlt sajttal
fokhagyma 4 gerezd
Karavn sajt 40 dkg
liszt 5 dkg
fehrbor 2 dl
konyak 1 dl
szerecsendi
rlt fehr bors, s
Elksztse:
A teflon ednyt fokhagymval bedrzsljk. Beletesszk a lereszelt Karavn sajtot, kevs liszttel elkeverjk s rntjk a bort. lland kevers mellett egszen addig melegtjk, amg a sajt felolvad. Amikor forrni kezd, hozzntjk a konyakot, sval, rlt fehr borssal, reszelt szerecsendival fszerezzk. Tovbb mr nem szabad fzni. tntjk a fond ednybe s llandan melegen tartva tlaljuk. A mrtogatshoz fekete vagy barna kenyeret knlunk.
Frjtojs salta hagyms krmsajttal
hagyms Medve krmsajt 20 dkg
majonz 12 dkg
mustr 3 dkg
citrom 1 db
fejes salta 2 db
frjtojs 12 db
rlt fehr bors
s
Elksztse:
A hagyms Medve krmsajtot kevertlba tesszk, hozzadjuk a majonzt s habvervel simra keverjk. Sval, rlt fehr borssal, mustrral s citromlvel zestjk. A fejes saltt megmossuk, szrazra itatjuk s nhny nagyobb levelet flretesszk. A tbbit kis darabokra tpjk s a krmsajtos ntethez keverjk. Vgl a ftt, negyedekre vgott frjtojst is hozzadjuk. A megmaradt saltaleveleket vegtnyrra rendezzk s rhalmozzuk a ksz saltt.
Fstlt sajttal tlttt hideg paradicsom
Karavn sajt 20 dkg
prizsi 15 dkg
vaj 8 dkg
fokhagyma 2 gerezd
metlhagyma 1 csom
zldpetrezselyem 1/2 cs.
mustr 2 dkg
citrom 1/2 db
paradicsom 8 db
rlt fehr bors, s
Elksztse:
A prizsit s 15 dkg Karavn sajtot apr kockkra vgunk, a maradk sajtot lereszeljk. A vajat habosra keverjk, sval, rlt fehr borssal, finomra vgott fokhagymval fszerezzk. Hozzadjuk az aprra vgott metlhagymt s zldpetrezselymet, majd belekeverjk a mustrt s a citromlevet. Az gy elksztett fszeres vajhoz adjuk a felkockzott fstlt sajtot s a prizsit. Lazn sszekeverjk. Az elksztett paradicsomokat megtltjk a tltelkkel, s tetejket reszelt sajttal gazdagon megszrjuk. Jl lehtve, pirts kenyrrel knljuk.
Gcseji sajtsalta
fejes salta 2 db
jhagyma 1/2 csom
retek 1/2 csom
sonka 10 dkg
ftt tojs 2 db
Zldborsos Gcseji csemege sajt 15 dkg
kefr 2 dl
citrom 1 db
rlt fehr bors
s
Elksztse:
A megmosott saltaleveleket szrazra trljk s kisebb darabokra tpjk. Az jhagymt s a retket megtiszttjuk s vkony szeletekre vgjuk, tovbbi felhasznlsig a saltalevelekkel egytt htszekrnybe tesszk. A sovny sonkt vkony cskokra vgjuk, a ftt tojst karikkra szeleteljk. Ezutn elksztjk az ntetet. A zldborsos Gcseji csemege sajtot aprra daraboljuk, hozzadjuk a kefirt, sval, rlt fehr borssal, citromlvel zestjk s fakanllal simra keverjk. A hozzvalkat s az ntetet vatosan sszekeverjk, htszekrnyben rleljk s jl lehtve tlaljuk.
Gombs sajtsalta
gomba 40 dkg
citrom 2 db
Pannnia sajt 20 dkg
ftt tojs 2 db
majonz 12 dkg
tejszn 1 dl
ketchup 3 dkg
fejes salta 1/2 db
rlt bors, s
Elksztse:
A kockkra vgott gombt citromos, ss vzben megfzzk, leszrjk s kihtjk. A sajtot kockkra, a ftt tojst karikkra vgjuk s flretesszk. A majonzhez hozzadjuk a ketchupot s a tejsznt. Simra keverjk, sval, rlt borssal, citromlvel zestjk. Az elksztett mrtsba belekeverjk a hozzvalkat s lehtve, saltalevlre rendezve, citromkarikkkal dsztve tlaljuk.
Hideg csirkeslt hideg sajtmrtssal
csirke 1,4 kg
Medve krmsajt 20 dkg
zsr 8 dkg
tejfl 1 dl
mustr 2 dkg
ketchup 2 dkg
citrom 1/2 db
metlhagyma 1 csom
zldpetrezselyem 1/2 cs.
majornna
rlt bors, s
Elksztse:
A megtiszttott s megmosott csirkt kvl-bell megszzuk. Belsejbe kevs majornnt hintnk, majd tepsibe fektetjk s lentjk forr zsrral. Kzepes hmrsklet stben addig stjk, ameddig a hs sznt kap. Ekkor kevs vizet ntnk al s gyakori locsolgatssal kszre stjk. A stbl kivve kihtjk, majd feldarabolva tlra rendezzk. Kzben elksztjk a hideg sajtmrtst. A Medve krmsajtot kevertlba tesszk, hozzadjuk a tejflt s habvervel simra keverjk. Sval, rlt borssal, mustrral, ketchuppal s kevs citromlvel zestjk. Belekeverjk az aprra vgott metlhagymt s a zldpetrezselymet. Jl lehtve a hideg szrnyashs mell knljuk.
nyenc salta fstlt sajttal
retek 12 dkg
vrshagyma 10 dkg
zldbab 12 dkg
cukor 1 dkg
paradicsom 10 dkg
uborka 10 dkg
fejes salta 2 db
olaj 4 cl
citrom 1 db
Karavn sajt 12 dkg
rlt fehr bors, s
Elksztse:
A megmosott retket s a megtiszttott vrshagymt vkony karikkra szeljk. Kln-kln ednybe tve egyenletesen megszzuk s nhny percig llni hagyjuk. A zldbabot kb. 2 cm-es darabokra vgjuk s gyengn ss, enyhn cukros vzben puhra fzzk, majd leszrve kihtjk. A paradicsomot s az uborkt karikkra vgjuk. A megmosott fejes salta leveleit kisebb darabokra tpjk. bls kevertlba tesszk a retket s a vrshagymt, majd hozzadjuk az sszes elksztett zldsget. Rntjk az olajat s a citromlevet, rlt fehr borssal fszerezzk. Tetejre reszeljk a fstlt sajtot s az egszet fakanllal lazn sszekeverjk. Lefedve a htszekrnybe tesszk s 2-3 rn keresztl htjk, hogy a salta zei jl sszerjenek.
zes sajtgolycskk
natr Gcseji csemege sajt 30 dkg
tejszn 2 dl
vrshagyma 5 dkg
ecetes uborka 8 dkg
zldpetrezselyem 1 cs.
metlhagyma 1 csom
pirospaprika
fekete bors, s
Elksztse:
A sajtot villval megtrjk, majd a tejsznt hozzadva jl eldolgozzuk. A vrshagymt lereszeljk s a darlt ecetes uborkval egytt a sajthoz keverjk. Sval, rlt borssal fszerezzk. A masszbl di nagysg golycskkat formlunk. zls szerint vegyesen meghempergetjk finomra vgott zldpetrezselyemben, metlhagymban, pirospaprikban s durvra darlt borsban. A klnbz szn golykat tlra rendezzk s knljuk.
Kaliforniai salta
fejes salta 1 db
paradicsom 30 dkg
kapor 1 csom
zldpetrezselyem 1 cs.
citrom 1 db
Natr Pannnia krmsajt 15 dkg
olvaolaj 5 cl
fokhagyma 2 gerezd
tejfl 2 dl
rlt fehr bors, s
Elksztse:
A fejes saltt leveleire szedjk, megmossuk s apr darabokra tpjk. A paradicsomot karikkra szeljk, a kaprot, a zldpetrezselymet s a citromfvet aprra vgjuk. Az egszet jl sszekeverjk, megntzzk citromlvel s tlalsig a htszekrnyben htjk. Ezutn elksztjk a saltantetet. A Pannnia krmsajtot elkeverjk az olajjal, a lereszelt fok-hagymval, a finomra vgott vrshagymval s a tejfllel. Sval, rlt fehr borssal zestjk. Tlalskor a krmsajtos dresszinget nem ntjk r a saltra, hanem kln tlban knljuk.
Kmnyes gcseji nyelvsalta
karfiol 10 dkg
sprga 10 dkg
uborka 10 dkg
paradicsom 10 dkg
fstlt nyelv 20 dkg
Kmnyes Gcseji csemege sajt 15 dkg
majonz 12 dkg
joghurt 2 dl
citrom 1db
konyak 2 cl
torma 2 dkg
cukor 1 dkg
s
Elksztse:
A karfiolt ss vzben puhra fzzk. A sprgt 2-3 cm-es darabokra vgjuk s enyhn cukros, ss vzben szintn megfzzk. Az uborkt s a paradicsomot karikkra szeleteljk. A ftt, fstlt nyelvet vkony szeletekre vgjuk. A sajtot aprbb kockkra daraboljuk. Az gy elksztett hozzvalkat kevertlban vatosan sszekeverjk, vigyzva, nehogy sszetrjenek. A majonzzel elkeverjk a joghurtot, citromlvel s konyakkal zestjk, majd reszelt tormt adunk hozz. A mrtst a saltra ntjk s sszekeverjk. Jl lehtve tlaljuk.
Klnleges sajtkrmmel tlttt hideg paradicsom
paradicsom 8 dkg
paradicsompr 5 dkg
sonka 15 dkg
Pannnia sajt 15 dkg
fejes salta 1/4 fej
s, rlt fehrbors
oregn
Elksztse:
Az egyforma nagysg paradicsomokat kivlogatjuk. Nhny msodpercre forrsban lv vzbe tesszk - gy brt knnyen eltvolthatjuk. A brtl megtiszttott paradicsomok tetejt levgjuk, belsejket vatosan kikaparjuk gy, hogy tlthetek legyenek. Belsejket gyengn megszzuk s egy kevs rlt fehr borssal meghintjk. Tovbbi felhasznlsig a htszekrnybe tesszk.
A paradicsomprt, a finomra vgott vagy darlt sonkt s a reszelt sajtot sszekeverjk, megszzuk s oregnval fszerezzk.
Ezt a tltelket zlsesen a paradicsomokba tltjk, a paradicsomok levgott kalapjt visszahelyezzk, majd htbe tve, jl lehtjk.
Megmosott s leszrtott saltalevelekre tlaljuk, pirts kenyeret adunk mell.
|